Kúpa domu z dvorom Dr. Janka Bulíka v Kovačici

 

Miesto realizácie

Kovačica, Srbsko

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.1.2023 do 30.4.2023

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

10

Počet zasiahnutých

200

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Získaním pôvodného domu Dr. Janka Bulíka získa Memoriálne stredisko nesúce jeho meno priestory na svoje sídlo – a to práve v priestoroch, kde niekedy Dr. Janko Bulík a jeho rodina žili.

Očakávaný prínos projektu

V prípade získania priestorov sídla – a to práve v dome, kde sa žila významná Bulíkovská rodina, ktorej členovia ovplyvnili viaceré historické udalosti v Kovačici – môže Memoriálne stredisko v týchto priestoroch vytvoriť:
Spomienkový priestor Dr. Janka Bulíka. Rodina Dr. Bulíka má v súkromných
archívoch uchované viaceré vzácne pamiatky a spomienky – od rodinných fotografiímpráve z pôvodných priestorov súčasného domu na Bulíkovej ulici a na jeho dvore, cez fotografie Dr. Janka Bulíka v najrôznejších významných historických chvíľach, cez viaceré predmety z pozostalosti Dr. Janka Bulíka až po významné ocenenia a vyznamenania, ktoré Dr. Janko Bulík dostal od Československej aj Slovenskej
republiky in memoriam – medzi nimi najmä Rad bieleho dvojkríža 2. triedy.
Najnovšie historické výskumy poukazujú jednak na možnosť, že Dr. Janko Bulík
zabezpečoval cez bývalú Juhosláviu transport viac ako 1000 obyvateľov židovského pôvodu z Prahy do jadranského prístavu. Po oficiálnom potvrdení týchto faktov sa bude jednať o možnosť uchádzania sa o cenu Spravodliví medzi národmi. Zároveň máme nové informácie aj o rodine manželky Dr. Janka Bulíka, ktorou bola Dr. Radmila rodené Milićev. Pochádzala z rodiny, v ktorej boli významní politickí činitelia z obdobia bývalej Juhoslávie. Aj ku uvedeným udalostiam má rodina Dr. Bulíka viaceré dokumenty aj predmety.
Takto vytvorený spomienkový priestor by mohol byť k dispozícii ako expozícia pre návštevy škôl aj turistov. Vzhľadom na blízkosť priestorov galérií insitného umenia by bolo možné tieto návštevy vzájomne koordinovať a tak si navzájom pomáhať s návštevnosťou. Spomienkový priestor by sme však dali k dispozícii aj na spoločenské vyžitie. V priestoroch by sa konečne mohli pravidelne stretávať na domovskej pôde členovia Memoriálneho strediska Dr. Janka Bulíka, mohol by tu byť uskladnený aj archív strediska i archív materiálov o živote a činnosti Dr. Janka Bulíka. Spoločenské priestory by sme poskytli bezodplatne aj Miestnej organizácii Matice slovenskej, keďže zakladateľom Matice slovenskej v Juhoslávii bol práve Dr. Janko Bulík.
Okrem pravidelných stretnutí by sa priestory Domu na Bulíkovej ulici mohli stať aj centrom pre menšie spoločenské príležitosti a aktivity. Vzhľadom na stále živý spôsob aktívneho spoločenského života v prostredí na Dolnej zemi by tieto priestory tvorili dostatočnú základňu aj pre realizáciu spoločenských stretnutí na dvore a priľahlých priestoroch domu, čo by umožnilo návštevu aj väčšieho počtu účastníkov pre väčšie spoločenské aktivity a príležitosti.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
70 000 € 0 € 7 000,00 € 350,00 € -

Žiadosť číslo 0425/RS/2023 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: žiadateľ nesplnil administratívne podmienky

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Folklór a tradície


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com