Slovenský a český filmový festival v Západnej Austrálii / Czech and Slovak Film Festival of WA (CSFFofWA)

 

Miesto realizácie

Perth, Západná Austrália

Austrália Austrália (12 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 18.10.2023 do 30.11.2023

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

950

Počet zasiahnutých

40 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Slovenský a Český Filmový festival v Západnej Austrálii (SČFF) si buduje svoje meno a renomé medzi filmovými prehliadkami v Perthe a patrí už medzi tradičné udalosti miestne kultúrne scény. V roku 2023 sa bude konať už deviaty ročník tohto filmového sviatku. Festival sa opäť uskutoční na overených lokalitách v samom srdci Perthu, na jar (október / november) roku 2023 a v pláne je nielen predstaviť miestnemu publiku tie najlepšie filmy súčasnosti, ale tiež premietnuť nestarnúce archívne skvosty či umožniť deťom výpravu do fantasticky magickej rozprávkovej ríše vďaka niektorým z filmových rozprávok. Tiež máme v pláne zorganizovať besedy po filmoch, ideálne s ich tvorcami a usporiadať filmový workshop - o tvorbe filmu, strihu a osvetlenie, prípadne filmových trikoch.Hlavně bychom rádi zprostredkovali špeciálnu festivalovú atmosféru, ktorá je s takou udalosťou spojená.

Očakávaný prínos projektu

- Očakávaný prínos projektu
Jedným z hlavných prínosov Slovenského a českého filmového festivalu je prezentácia slovenskej kultúry v Západnej Austrálii a podpora národného povedomia, kultúrnej a jazykovej identity čechov žijúcich v Západnej Austrálii a utužovanie vzťahov medzi Slovenskou republikou a tu žijúcich krajanov. Festival podnecuje k diskusiám o témach, ktoré filmy predstavujú, ako aj o umeleckej stránke, ktorá je na špičkovej medzinárodnej úrovni.

Festival nie je len niekoľkodňová akcia, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, ale sprevádza tunajšiu komunitu v priebehu celého roka. Počas celého roka organizujeme premietanie a prednášky, ktoré majú priamy vzťah k filmovému festivalu. Tiež samotné prípravy, zháňanie miestnych sponzorov a propagácia zahŕňa obrovskú skupinu ľudí, ktorí šíria povedomie o organizácii festivalu a svojou energiou strhávajú ostatných k návšteve. Festival je významná spoločenská udalosť slovenskej komunity žijúcej v Západnej Austrálii, na ktorú sú tu mnohí krajania pyšní a na ktorú privádzajú svojich známych, susedov a širšiu rodinu, aby mohli predstaviť niečo zo svojej domovskej krajiny. Ide teda, predovšetkým pre mnohých Čechov, o zlatý klinec filmového, ak nie kultúrneho roku. Navyše je to pre mnohých ľudí jediná možnosť, ako sa na súčasnú filmovú tvorbu pozrieť. Stretnutie so samotnými tvorcami obľúbených filmov je potom absolútne unikátnou príležitosťou na osvieženie jazyka a stretnutie so zaujímavými ľuďmi v neformálnom a priateľskom prostredí. Filmy ako také potom sprístupnia divákom kultúrne hodnoty Slovenska a ukazujú vysokú umeleckú hodnotu filmovej tvorby.

V neposlednom rade sa festival otvára širokej verejnosti vďaka premietaniu filmov v pôvodnom znení s anglickými titulkami. Širšie publikum má možnosť odhaliť slovenské kultúrne bohatstvo, prírodné a architektonické krásy, aj viac porozumieť historickým udalostiam a kontextu niektorých udalostí. Ide jednoznačne o projekt, ktorý prispieva k šíreniu dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
6 575 € 2 500 € 6,92 € 0,16 € 0,2083 €

Žiadosť číslo 1004/AU/2023 (R): Podporená

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 1004/AU/2023

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2023 - 2024: 5 000 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Austrália z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com