Otázky k zámeru výzvy na podporu posilnenia vzťahov so slovenskou diaspórou

 

Organizátor

Pražská kaviareň z.s.

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

31.7.2023

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Pražská kaviareň poslala otázky a pripomienky k zámeru výzvy na podporu posilnenia vzťahov so slovenskou diaspórou

  1. Kde nájdem harmonogram tejto výzvy? Kedy prebieha zber otázok a pripomienok, ich vyhodnotenie, spustenie výzvy...
    • Vykonávateľ zverejňuje otázky k zámeru výzvy na svojom webovom sídle.

      Harmonogram: Vykonávateľ zverejnil v 3Q2022 zámer výzvy spolu s FAQ na svojom webovom sídle. V 2Q 2023 Vykonávateľ zmenil zámer výzvy z dôvodu efektívnejšieho a optimálnejšieho nastavenia podmienok. K predmetnému zámeru výzvy neboli doručené žiadne otázky ani pripomienky. FAQ, ktoré boli zverejnené spolu s pôvodným zámerom výzvy Vykonávateľ nezverejnil z dôvodu ich neaktuálnosti. V súčasnosti Vykonávateľ spolupracuje s Protimonopolným úradom SR na schéme pomoci de minimis, ktorá bude súčasťou tejto výzvy. Predpokladaný dátum vyhlásenia je august 2023.

      Otázky k zámeru výzvy je možné posielať na e-mailovú adresu diaspora@vlada.gov.sk .

  2. Kde nájdem zodpovedané otázky k tejto výzve?
    • Výzva ešte nie je zverejnená a teda Vykonávateľ nedostal k výzve žiadne otázky. Výzva bude zverejnená na webovom sídle Vykonávateľa www.vaia.gov.sk pričom Vykonávateľ plánuje k výzve zrealizovať informačný seminár. Jeho termín bude zverejnený.

  3. Môžete prosím definovať pojem slovenská diaspóra? Zákon tento pojem nepozná. Pozná pojem krajan, ten ale nepokrýva veľkú časť občanov SR, ktorí krátkodobo alebo dlhodobo žijú v zahraničí.
    • Príslušník slovenskej diaspóry je fyzická osoba žijúca v zahraničí, ktorá má väzbu na Slovensko, pričom nemusí byť občanom Slovenskej republiky.

  4. Môžete prosím definovať pojem nová diaspóra?
    • Podľa Plánu obnovy a odolnosti SR sú to napríklad ľudia, ktorí v posledných desaťročiach odišli z ekonomických dôvodov, alebo študenti a stážisti, u ktorých sa krátkodobý pobyt v zahraničí zmenil z profesionálnych či súkromných dôvodov na trvalé vysťahovanie sa. Diaspóry môžu byť prínosom pre domovské krajiny viacerými spôsobmi a môžu pomôcť zmierniť dôsledky odlivu mozgov. Môžu pomôcť k získaniu talentov, posilneniu investícií, podnikateľskej a vedecko-technologickej spolupráce a väzieb medzi prijímajúcimi krajinami a krajinami pôvodu.

  5. Prečo oprávnení žiadatelia nemôžu mať sídlo mimo SR? Takto sa do výzvy nemôžu zapojiť krajanské organizácie a výzva je zameraná práve na ne.
    • Z dôvodu, že podľa Plánu obnovy a odolnosti SR je cieľom finančných prostriedkov mechanizmu obnova ekonomiky SR a zvýšenie HDP Slovenska, Vykonávateľ podmienil oprávnenosť žiadateľa sídlom na území SR. Výzva je zameraná na príslušníkov slovenskej diaspóry, preto miestom realizácie aktivity môžu byť krajiny, kde žije slovenská diaspóra.

  6. Prečo partneri nemôžu mať sídlo mimo SR? Takto sa do výzvy nemôžu zapojiť krajanské organizácie a výzva je zameraná práve na ne.
    • Z dôvodu, že cieľom finančných prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti je obnova ekonomiky SR a zvýšenie HDP Slovenska, Vykonávateľ podmienil oprávnenosť partnera sídlom na území SR. Výzva je zameraná na príslušníkov slovenskej diaspóry, preto miestom realizácie aktivity sú krajiny, kde žije slovenská diaspóra.

  7. Ciele mieria na cudzincov vo všeobecnosti. Nielen na diaspóru. Rozumiem správne, že podujatia môžu byť organizované aj pre cudzincov, ktorí nie sú krajanmi/diaspórou? Potom ale nejde o budovanie vzťahov so slovenskou diaspórou.
    • Ciele mieria na príslušníkov slovenskej diaspóry. Podujatia majú byť organizované pre príslušníkov slovenskej diaspóry a teda ide o budovanie vzťahov so slovenskou diaspórou. Nevyžaduje sa slovenské občianstvo.

  8. Prečo medzi cieľmi nie je zdieľanie znalostí a skúseností zo zahraničia na Slovensko v tom prípade, kedy krajan zostáva v zahraničí? Výzva je zameraná na presun ľudí, nie na presun znalostí a skúseností.
    • Medzi podporované typy podujatí patria napríklad konferencie, semináre, workshopy, školenia, letné školy, webináre, diskusie, akceleračné programy, výmena know – how, networking, platformy na výmenu skúseností, vrátane digitálnych platforiem, ktoré by obsahovali informácie dôležité pre návrat domov, ponuku pracovných miest na Slovensku, spoluprácu s organizáciami inštitúciami na Slovensku ako aj informácie o možnostiach podpory (granty, pomoc, jazykové kurzy, finančná podpora). Medzi podporovanými typmi podujatí je teda aj zdieľanie skúseností.

      V súlade s Vykonávacím rozhodnutím Rady o schválení posúdenia plánu obnovy a odolnosti Slovenska, ktoré je dostupné na https://www.planobnovy.sk/realizacia/dokumenty/, každé podujatie musí byť zamerané aspoň na jeden z týchto 4 cieľov: pobytová legislatíva a občianstvo na Slovensku; internacionalizácia akademického sektora; oblasť výskumu a inovácií a kariérne príležitosti na Slovensku.

  9. KPI - počet podporených podujatí asi nebude dostačujúci. Zaujímavejší a užitočnejší je počet účastníkov podľa jednotlivých cieľov.
    • KPI je stanovaný v súlade s Vykonávacím rozhodnutím Rady o schválení posúdenia plánu obnovy a odolnosti Slovenska https://www.planobnovy.sk/realizacia/dokumenty/

  10. Budú výstupy aktivity verejne dostupné? Mali by byť verejné. Máme záujem o nich referovať na www.krajan.sk.
    • Na webe VAIA www.vaia.gov.sk bude Vykonávateľ zverejňovať všetky informácie súvisiace s výzvou. Vykonávateľ vyhlasuje výzvu, no realizovať aktivity budú iba prijímatelia, prípadne prijímatelia a partneri. Prijímatelia budú mať povinnosť informovať o projekte na svojom webovom sídle a na webovom sídle partnera, ak využijú inštitút partnerstva. V prípade ak nedisponujú vlastným webovým sídlom môžu využiť dostupné sociálne siete. Výstupy aktivity teda budú verejne dostupné.

      Zoznam prijímateľov Vykonávateľ zverejní na svojom webovom sídle www.vaia.gov.sk

  11. Budú informácie o organizovaných podujatiach dopredu verejne oznámené, aby sa krajania a občania SR mohli zapojiť? Mali by byť verejné. Máme záujem o nich referovať na www.krajan.sk.
    • Vykonávateľ nebude realizovať aktivity, ani organizovať podujatia v rámci tejto výzvy, to znamená, že informácie o organizovaných podujatiach bude zverejňovať prijímateľ. Vykonávateľ zverejní zoznam prijímateľov, ktorí budú podujatia realizovať. Je na rozhodnutí prijímateľov, akým spôsobom zabezpečia účasť na podujatiach, rovnako aj aký typ podujatí budú realizovať.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Občianska angažovanosť

Česká republika Pozvánka na zahájení výstavy k 80. výročí SNP na nám. Míru v Praze - od 26.8.2024 do 13.9.2024

Výzva na podporu mimovládnych organizácií zameraných na národnostné menšiny v Bulharsku, ČR, Estónsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku - od 1.9.2024 do 20.9.2024

Česká republika Pomník československým legionářům zemřelých při návratu do vlasti na cestě z Vladivostoku do Terstu - od 1.9.2024 do 30.9.2024

Výzvy slovenskej diaspóry k spolupráci s materskou krajinou - od 1.8.2024 do 30.9.2024

Česká republika "Na slovíčko Slováci" - od 16.3.2024 do 30.10.2024

Česká republika Pamätná tabuľa na Jána Kuciaka v Prahe - od 11.8.2024 do 21.12.2024

Česká republika Medzinárodná pražská konferencia slovenských a českých stredoškolákov: Slovenské tradície a ich premeny - od 7.1.2024 do 30.12.2024

Česká republika Obnovenie činnosti Informačného centra slovenského zahraničia - od 1.6.2024 do 31.12.2024

Česká republika Krajania na Dňoch slovenského zahraničia v Rumunsku - od 1.4.2024 do 31.12.2024

Česká republika Odborná konferencia a valné zhromaždenie Svetového združenia Slovákov v zahraničí - od 1.4.2024 do 31.12.2024

Česká republika KORENE – ČASOPIS SLOVÁKOV ŽIJÚCICH V ČR príloha čas. DOTYKY - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Cena Mateja Hrebendu 2024 - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Kluby Koreňov - kultúrne aktivity Slovákov v regiónoch ČR - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Snem Obce Slovákov v ČR - od 1.9.2024 do 31.12.2024

Česká republika Činnosť Ekumenickej duchovnej rady SZSZ - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Cena Milana Rastislava Štefánika - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Mesačník LIsty Slovákov a Čechov, ktorí chú o sebe vedieť viac - od 7.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Čo môžete robiť v Pražskej kaviarni? - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Ako môže krajan/občan pomôcť v roku 2024 Slovensku (hoci aj zo zahraničia)? - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Spoločne ďalej Česko a Slovensko. - od 15.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Kniha Zuzkine dobrodružstvá - od 1.7.2024 do 30.3.2025


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com