MPK | Princípy a pravidlá zapájania verejnosti do tvorby verejných politík

 

Organizátor

Úrad vlády Slovenskej republiky

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 14.8.2023 do 28.8.2023

Oblasť

Informácie

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Príjemný deň, vážení priatelia a priateľky participácie,

pozdravujem Vás. Dovoľte mi, aby som sa Vám po ukončení procesno-technických náležitostí finalizácie dokumentu Princípy a pravidlá zapájania verejnosti do tvorby verejných politík, ozval s informáciou o aktuálnej fáze, v ktorom sa dokument momentálne nachádza. O samotnom dokumente, ako i o participatívnom procese jeho tvorby sme Vás informovali v rámci prezentácie nášho zámeru v marci tohto roku. Expertný tím ÚSV ROS následne dokument vypracoval do svojej finálnej podoby, ktorú Vám posielam v prílohe e-mailu.

Východiská tvorby materiálu:

Dokument Princípy a pravidlá zapájania verejnosti do tvorby verejných politík bol vypracovaný v participatívnom procese a s využitím poznatkov z medzinárodných odborných publikácií a vedeckých článkov, ako aj z výskumných a analytických aktivít úradu splnomocnenca, konkrétne:

Ciele materiálu:

Cieľové skupiny materiálu:

Stručná genéza ostatných krokov v legislatívnom procese:

Po ukončení širokého participatívneho procesu (priebeh nájdete na: https://bit.ly/participativny_proces) prešiel dokument vnútrorezortným pripomienkovým konaním (VPK). Vnútrorezortné pripomienkové konanie bolo ukončené 26. 06. 2023. K dokumentu bolo vznesených 56 pripomienok (32 k vlastnému materiálu, 9 k uzneseniu, 7 k obalu materiálu, 5 k materiálu, 3 k predkladacej správe). Všetky pripomienky boli čiastočne alebo úplne zapracované. Následne bol dokument zaradený na rokovanie porady vedenia Ministerstva vnútra SR. Po tom, ako dokument schválila porada vedenia Ministerstva vnútra SR - stála pracovná komisia na posudzovanie vybraných vplyvov vyjadrila 07. 08. 2023 súhlasné stanovisko s dokumentom, ktorý sme predložili na predbežné pripomienkové konanie (PPK). Zároveň komisia neuplatnila k materiálu žiadne pripomienky ani odporúčania.

Počnúc včerajším dňom vstúpil dokument do medzirezortného pripomienkového konania (MPK), ktoré bude trvať 10 pracovných dní. Vaše prípadné pripomienky k dokumentu môžete formulovať prostredníctvom portálu Slov-Lex do 25. 08. 2023 (piatok), kedy bude medzirezortné pripomienkové konanie ukončené.

Princípy a pravidlá zapájania verejnosti do tvorby verejných politík

https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2023/491

Typ materiálu: Nelegislatívny všeobecný materiál
Rezortné číslo: KM-OPVA-2023/003700
Podnet: bod C.18. uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 549 zo 7. septembra 2022
Číslo legislatívneho procesu: LP/2023/491
Dátum začiatku MPK: 14.08.2023
Dátum konca MPK: 25.08.2023

Nasledujúce procesné kroky:

O priebehu a výsledku MPK Vás v prípade Vášho záujmu budeme informovať. Materiál by mal byť po ukončení pripomienkového konania, a vysporiadaní sa s pripomienkami, zaradený na rokovanie vlády SR, ktorá by mala dokument schváliť. Následne plánujeme zorganizovať široké expertné participatívne fórum k implementácii dokumentu. S cieľom (o.i.) kvalitne zevaluovať participatívny proces tvorby dokumentu sme nadviazali odbornú spoluprácu s expertami Kompetenčného centra Európskej komisie pre participáciu a deliberatívnu demokraciu (The European Commission's Competence Centre on Participatory and Deliberative Democracy). S kolegami z Európskej komisie budeme nasledujúce mesiace analyzovať tak dokument, ako i participatívny proces jeho tvorby.


DOCX príloha


Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com