Návrh na zmenu účelu výdavkov pôvodne určených na vybudovanie Múzea slovenského vysťahovalectva

 

Miesto realizácie

Bratislava

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

18.10.2023

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

V zmysle Uznesenia Vlády Slovenskej republiky č. 387/2022 z 8. júna 2022 boli zabezpečené výdavky kapitole Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky na vybudovanie a prevádzku Múzea slovenského vysťahovalectva v Bratislave ako samostatného múzea v rámci organizačnej štruktúry Slovenského národného múzea v celkovej sume 14 200 000 eur na roky 2023 – 2032.

Na základe skutkového stavu vyplýva, že je nemožné realizovať najmä úlohy stanovené v bode B.8. uznesenia, ktoré sa týkajú vybudovania nového Múzea, predovšetkým z dôvodu neexistencie pozemku v Bratislave, kde by malo byť Múzeum slovenského vysťahovalectva vybudované. Pôvodne zvažovaný pozemok v Petržalke nemá Magistrát hlavného mesta Bratislavy záujem zameniť za iný pozemok vo vlastníctve štátu.

Kedže aktuálne neexistuje reálna alternatíva umiestnenia múzea, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky (Silvia Hroncová) predkladá materiál, ktorého cieľom je zmena účelu výdavkov v celkovej sume 13 680 000 eur na roky 2024 - 2032 pôvodne určených na vybudovanie Múzea slovenského vysťahovalectva a na zabezpečenie jeho fungovania a financovania na výdavky na tvorbu, šírenie, ochranu a prezentáciu kultúrnych hodnôt.

Táto zmena účelu výdavkov zabezpečí plnenie dôležitých úloh organizácií rezortu – príprava investičných projektov a zriadenie Múzea kultúry Rómov na Slovensku v Slovenskom národnom múzeu; príprava podujatí Bienále v Benátkach Slovenskou národnou galériou; zabezpečenie udržania kvality Bratislavských hudobných slávností Slovenskou filharmóniou; pokračovanie úloh z projektu Pro Monumenta v Pamiatkovom úrade Slovenskej republiky; prevádzku digitalizačného pracoviska Slovenskej národnej knižnice; podporu kultúry, umenia a kreatívneho priemyslu v zriadených dotačných verejnoprávnych fondoch.

Ak sa v budúcnosti zmení skutkový stav a zabezpečí sa pozemok na vybudovanie Múzea, bude možné v úlohe pokračovať.

Materiál bude mat negatívny, rozpočtovo zabezpečený vplyv na rozpočet verejnej správy, nebude mať žiadny vplyv na informatizáciu spoločnosti, životné prostredie, sociálne vplyv a vplyvy na podnikateľské prostredie. Všetky tieto vyššie uvedené faktory sú konkretizované v doložke vybraných vplyvov, ktorá je súčasťou materiálu.

Rokovanie bolo prerušené.

 

Viac informácií:

https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/28888/1


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Kultúra a umenie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com