Využitie deblokácie srbského dlhu na krajanské účely

 

Miesto realizácie

Online

Online pre celý svet

Dátum realizácie

20.8.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Deblokácia srbského dlhu bola klasickou deblokáciou dlhu Srbska voči Slovenskej republike (v clearingových dolároch, v hodnote cca 6 mil. €). Táto oblasť je plne v správe Ministerstva financií SR. Pri podpise dohody bol daný neoficiálny prísľub slovenského signatára, že bude prednostne využitý na podporu projektov na tzv. Dolnej zemi. Tento prísľub nebo nikdy potvrdený oficiálnym aktom Ministerstva financií SR, ani vlády SR, napriek tomu došlo k jeho realizácii v rámci riadneho dotačného systému ÚSŽZ. Do dotačných aktivít ÚSŽZ boli novelou zákona zahrnuté aj investičné aktivity. V štátnom rozpočte sa viac už neviažu žiadne prostriedky z deblokácie srbského dlhu na krajanské účely, krajanské investičné aktivity budú financované z dotácií ÚSŽZ.

Na investičné výdaje boli v rokoch 2020 – 2023 použité rozpočtové prostriedky vo výške 4 708 098,60 €, osobitne boli a budú financované veľké investičné stavby v Maďarsku (tzv. Lutherov dom), Slovenský dom v poľskej Jablonke a Mlynica v rumunskom Nadlaku. Realizoval sa Slovenský dom v chorvátskej Rijeke, ale aj rekonštrukcie ďalších slovenských domov v tejto krajine a tiež kúpa a rekonštrukcia budovy pre kultúrne centrum v Našiciach. V Srbsku boli financované investičné projekty v rade objektov Matice slovenskej v Srbsku, rekonštrukcie škôl a cirkevných budov a tiež výstavba múzea vojvodinských Slovákov v Báčskom Petrovci a rekonštrukcia Domu kultúry v Padine.


História (28. 2. 2024):

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) podpísal 30. 5. 2019 s predsedníčkou srbskej vlády Anou Brnabičovou medzištátnu dohodu o urovnaní dlhu Srbskej republiky voči Slovenskej republike. Všetky prostriedky, ktoré Srbsko Slovensku zaplatí, budú podľa Pellegriniho využité na podporu slovenskej menšiny vo viacerých krajinách. Časť dlhu sa tak vráti aj do Srbska na podporu slovenskej enklávy napríklad v Báčskom Petrovci.

V júni 2023 spustil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí výzvu na predkladanie projektov: Budúce slovenské centrum v Novom Sade. Následne v lete 2023 došlo k zmene vedenia ÚSŽZ a proces formálneho a konečného vyhodnocovania predmetnej výzvy bol z dôvodu tejto zmeny odložený.

Nasledujú otázky a odpovede:

Aká veľká suma z deblokácie srbského dlhu sa má použiť na podporu slovenskej menšiny v zahraničí?

Podľa dokumentu „Využitie zdrojov SR v roku 2020 na projekty v rámci dotačnej schémy ÚSŽZ a na infraštruktúrne krajanské projekty“ schváleného RVKO 25. februára 2020 mala byť celá suma tzv. Srbského dlhu (6 350 000 eur) využitá na financovanie investičných projektov na podporu slovenskej menšiny v zahraničí, najmä na tzv. Dolnej zemi. Prvá tranža vo výške 3,5 milióna eur mala byť použitá na financovanie projektu strediska vojvodinských Slovákov v Novom Sade a na rekonštrukciu slovenského evanjelického kostola v Budapešti. Ostatné projekty mali byť financované z druhej tranže.

Na aké aktivity a v akej výške boli prostriedky z tejto sumy doteraz použité?

Z týchto prostriedkov bol uhradený projekt rekonštrukcie bývalého slovenského kostola v Budapešti pre účely slovenského kultúrneho strediska v sume 2 001 800 eur.

Zvyšné prostriedky zo Srbského dlhu, ktoré boli poskytnuté úradu - tj. 1 498 200 eur, boli naplánované na slovenské centrum v Srbsku. Pre časovú a procedurálnu náročnosť a nedostatočné kapacity v rámci ÚSŽZ, ktoré by dokázali investíciu tohto rozsahu včas a kvalitne zrealizovať aj vzhľadom na to, že komunita Slovákov v Srbsku nemala jednotné stanovisko o tom, či sa má nové centrum Slovákov stavať v Novom Sade, museli byť ku koncu roka 2022 prostriedky na výstavbu centra v Novom Sade vrátené do rozpočtu SR.

Je pravdivá informácia, že časť prostriedkov z tejto sumy (viac ako 1 milión eur) bolo použitý minulý rok na rezidenciu slovenského veľvyslanectva v Londýne a na nákup počítačov pre štátne úrady?

Nešlo o prostriedky zo Srbského dlhu. Na tieto účely sa použili finančné prostriedky z riadneho rozpočtu ÚSŽZ po tom, čo boli uvoľnené naspäť do štátneho rozpočtu a koncom roka 2023 bol vládou (na základe podnetu MZV) zmenený ich účel.

Koľko peňazí ešte z tejto sumy zostáva a na čo sú naplánované?

Úradu zatiaľ neboli pridelené ďalšie finančné prostriedky zo Srbského dlhu. Ak sa tak stane, bude sa pokračovať podľa pôvodného plánu podpory investičných projektov.

Aký je aktuálny stav vyhlásenej výzvy ÚSŽZ na Slovenské centrum v Novom Sade? Došlo k vyhodnoteniu? Aký je výsledok?

Na vyhlásenú výzvu reagovali 2 subjekty, každý predložil 1 projekt:

Ani jeden projekt nebol posunutý na posudzovanie, keďže neboli splnené administratívne podmienky.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Online pre celý svet z oblasti Vládna organizácia

Prieskum a registrácia na on-line sledovanie konferencie - od 27.9.2024 do 24.10.2024

Dotačná výzva na rok 2025 - od 1.10.2024 do 3.11.2024


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com