Memorandum ÚSŽZ a ZMOS: viac spolupráce zahraničných Slovákov so Slovenskom

 

Miesto realizácie

Bratislava

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

12.3.2024

Oblasť

Informácie

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

V utorok 12. marca 2024 predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Miloš Koterec podpísal Memorandum o porozumení a spolupráci s Jozefom Božikom, predsedom Združenia miest a obcí Slovenska ZMOS Poslaním dokumentu je rozvíjať spoluprácu medzi slovenskými obcami v zahraničí a obcami na Slovensku.

Viaceré historicky väčšinové slovenské obce v zahraničí – napríklad obce autochtónnej slovenskej menšiny vo Vojvodine v Srbsku, Maďarsku, Chorvátsku či Rumunsku, už spolupracujú s obcami na Slovensku vo forme partnerských družobných miest či pri organizovaní rôznorodých kultúrnych podujatí. Snahou oboch inštitúcií je takéto formy spolupráce spopularizovať, zefektívniť a systematicky podchytiť tak, aby rozvoj vzťahov medzi Slovenskom a krajanskými komunitami viedol k prospešnej výmene informácií a skúseností, ale taktiež k realizácii zaujímavých projektov medzinárodnej spolupráce, vrátane takých, ktoré by sa mohli uchádzať o finančnú podporu z prostriedkov Európskej únie či ďalších fondov. ÚSŽZ očakáva, že zvýšenie počtu a kvality týchto spoluprác bude okrem iného praktickým potvrdením deklarácie Národnej rady Slovenskej republiky z roku 1999, že Slováci žijúci v zahraničí sú integrálnou súčasťou slovenského národa.

ZMOS na základe tohto memoranda ponúka slovenským obciam v zahraničí, ktoré majú slovenský jazyk ako jeden z úradných jazykov, možnosť získať asociované členstvo v združení a byť súčasťou platformy na spoluprácu obcí a občanov Slovenska so Slovákmi žijúcimi v zahraničí. ÚSŽZ bude spolupracovať so ZMOS poskytovaním informácií o potenciálnych slovenských partneroch zo zahraničia, podporí záujem krajanských komunít o rôzne formy spolupráce či sebaprezentácie na Slovensku, a zároveň bude aktívne informovať o možnostiach prezentácie slovenskej lokálnej a regionálnej kultúry v krajanských komunitách.


Preambula

Združenie miest a obcí Slovenska a Úrad pre Slovákov z doterajšej úzkej spolupráce a vedomí si potreby jej rozvíjania pri napĺňaní svojho poslania v prospech podpory krajanov v zahraničí, spolupráce medzi slovenskými obcami v zahraničí a na Slovensku, rozvíjania a zachovania kultúrnych, vzdelávacích a sociálnych väzieb a zvyšovania povedomia o problematike Slovákov žijúcich v zahraničí, uvedomujúc si vzájomnú prospešnosť tejto spolupráce, uzatvárajú toto Memorandum o spolupráci (ďalej len „Memorandum“).

Článok I.

Predmet Memoranda

Predmetom Memoranda je vzájomná spolupráca a vzájomná podpora účastníkov, a to najmä za účelom vytvorenia rámcových podmienok spolupráce pri vzájomnej výmene informácií, skúseností a poznatkov, pri mapovaní záujmu „slovenských obcí v zahraničí“ o spoluprácu s mestami a obcami na Slovensku a pri distribúcii informácií v záujme vzniku budúcich partnerských vzťahov a spoluprác, osobitne tých, ktoré sa uchádzajú o financovanie z prostriedkov z Európskej únie.

Článok II.

Spolupráca

  1. Spolupráca účastníkov Memoranda sa bude zameriavať na poskytovanie informácií, skúseností a poznatkov z činnosti Úradu pre Slovákov v rámci zasadnutí orgánov Združenia miest a obcí Slovenska.
  2. Úrad pre Slovákov poskytne Združeniu miest a obcí Slovenska informácie o potrebách Slovákov žijúcich v zahraničí vychádzajúcich z jeho analytickej a odbornej činnosti, ako aj informácie o potenciáloch krajanských komunít spolupracovať v oblasti zvyšovania kapacít v efektívnom riadení miestnych samospráv.
  3. Úrad pre Slovákov v záujme všestrannej prezentácie života a kultúry Slovákov žijúcich v zahraničí poskytne Združeniu miest a obcí Slovenska možnosť aktívnej účasti v propagácii spolkov, združení a jednotlivcov činných v oblasti zachovávania slovenskej identity v zahraničí na Slovensku. Zároveň bude Úrad pre Slovákov poskytovať informácie týkajúce sa možností prezentácie slovenskej lokálnej a regionálnej kultúry v krajanských komunitách.
  4. Združenie miest a obcí Slovenska bude informovať svojich členov o spolupráci so Slovákmi žijúcimi v zahraničí a o Úrade pre Slovákov prostredníctvom svojich komunikačných prostriedkov ako webová stránka, newsletter a iné.
  5. Združenie miest a obcí Slovenska vytvorí platformu pre „slovenské obce v zahraničí“ s jej vymedzením v Stanovách Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré zároveň umožnia asociované členstvo v Združenia miest a obcí Slovenska „slovenským obciam v zahraničí“. Asociovaným členom môže byť slovenská obec v zahraničí, ktorej jedným z úradných jazykov je slovenský jazyk. „Slovenské obce v zahraniční“ ako asociovaní členovia združenia pôsobia v združení v Klube slovenských samospráv v zahraničí, ktorý je neformálnym zoskupením obcí a vytvára platformu na spoluprácu obcí a občanov Slovenska so Slovákmi žijúcimi v zahraničí. Asociované členstvo podlieha schváleniu Rady Združenia miest a obcí Slovenska na základe žiadosti o asociované členstvo zahraničnou obcou.
 

Viac informácií:

https://www.crz.gov.sk/zmluva/9032365/


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com