Memorandum medzi Ministerstvom zahraničia a Maticou slovenskou

 

Miesto realizácie

Bratislava

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

13.3.2024

Oblasť

Informácie

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR historicky po prvýkrát podpísalo memorandum a nadviazalo spoluprácu s Maticou slovenskou.

Dokument o partnerstve podpísal v stredu 13. marca 2024 minister Juraj Blanár a predseda Matice slovenskej Marián Gešper. Šéf slovenskej diplomacie privítal túto výnimočnú spoluprácu:

"Cením si spoluprácu s Maticou slovenskou, ktorá plánuje tento rok zorganizovať niekoľko významných podujatí. Pri mojich zahraničných návštevách vždy navštívim aj zahraničných Slovákov, ktorí si jedinečným spôsobom aj za hranicami našej vlasti udržiavajú hrdosť na to, že sú Slováci, a zachovávajú naše zvyky i tradície. Som rád, že práve na tohtoročných matičných podujatiach prepojíme folklórne kolektívy zo Slovenska a zároveň slovenské folklórne kolektívy zo zahraničia."


Znenie Memoranda



MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI

medzi Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a Maticou slovenskou

(spolu d'alej len „strany memoranda")

(ďalej len "memorandum")

Preambula

  1. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (ďalej len ,,ministerstvo") ako ústredný orgán štátnej správy pre oblasť zahraničnej politiky a vzťahy Slovenskej republiky k ostatným štátom, medzinárodným organizáciám a zoskupeniam a európskym inštitúciám v súlade s § 14 ods. 2 písm. a), h) a i) zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov zabezpečuje ochranu práv a záujmov Slovenskej republiky a jej občanov v zahraničí, štátnu politiku vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a jednotnú prezentáciu Slovenskej republiky v zahraničí.
  2. Matica slovenská je historicky osvedčená významná ustanovizeň slovenského národa v oblasti kultúrnej, spoločenskej a vedeckej činnosti a ako verejnoprávna ustanovizeň združuje tvorcov a priaznivcov slovenskej kultúry a vedy vo svete, podporuje propagáciu Slovenskej republiky aj vlastnými informačnými a kultúrnymi strediskami utvorenými v zahraničí, rozvíja styky s európskymi a svetovými organizáciami pre otázky kultúry a národnej identity, spolupracuje so štátnymi orgánmi a s orgánmi územnej samosprávy pre otázky kultúry, národnej identity, duchovného života a ochrany všeľudských hodnôt, zabezpečuje styk a spoluprácu so Slovákmi žijúcimi mimo územia Slovenskej republiky a udržiava a rozvíja ich národnú identitu a vzťahy k Slovenskej republike, informuje o Slovensku, zabezpečuje propagáciu Slovenska vo svete a spoluprácu so Slovákmi žijúcimi v zahraničí a plní ďalšie úlohy podľa zákona č. 68/1997 Z. z. o Matici slovenskej v znení neskorších predpisov.
  3. Strany memoranda, vychádzajúc z poznania, že patria medzi strategických aktérov podpory slovenskej kultúry v zahraničí, vidia možnosti vzájomnej spolupráce pri plnení svojich úloh v tejto oblasti.
  4. Na posilnenie koordinácie svojich aktivít, prejavili strany memoranda záujem rámcovo upraviť svoje vzájomné vzťahy s osobitným zreteľom na všestranné poskytovanie vzájomnej podpory na účely efektívneho, rýchleho a vzájomne koordinovaného riešenia úloh vlastného a spoločného záujmu.

Vzájomná spolupráca

ČI. I

Strany memoranda sa dohodli na

  1. posilnení vzájomnej spolupráce pri realizácii projektovej schémy ministerstva na podporu aktivít podľa tohto memoranda a v rámci úloh zverených Matici slovenskej,
  2. vedení vzájomného dialógu a poskytovaní si podnetov na účely prijatia opatrení smerujúcich k zlepšovaniu vzájomnej spolupráce v oblasti prezentácie Slovenska v zahraničí.

ČI. II

Ministerstvo v súlade s účelom tohto memoranda a na účely výkonu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a presadzovania jednotnej prezentácie Slovenskej republiky v zahraničí poskytuje Matici slovenskej v rámci svojej pôsobnosti prostredníctvom zastupiteľských úradov Slovenskej republiky v zahraničí a organizačných útvarov ministerstva v Slovenskej republike

  1. súčinnosť pri príprave a realizácii aktivít, a to za podmienok upravených vo vykonávacom protokole uzatvorenom medzi stranami tohto memoranda na účel konania každého jednotlivého podujatia a/alebo realizácie aktivity,
  2. na požiadanie teritoriálne informácie kultúrneho charakteru,
  3. voľné kancelárske priestory alebo výstavné priestory v súvislosti s realizáciou aktivít, a to v súlade so zákonom č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu v znení neskorších predpisov.

ČI. III

Matica slovenská v súlade s účelom tohto memoranda a v rámci svojej pôsobnosti

  1. každoročne informuje ministerstvo o svojich plánovaných aktivitách na nasledujúci rok,
  2. poskytuje vedúcim zastupiteľských úradov konzultácie s cieľom oboznámenia s aktuálnym stavom a pripravovanými aktivitami Matice slovenskej v danom teritóriu,
  3. spolupracuje s ministerstvom pri príprave medzinárodných podujatí a zabezpečuje možnosť účasti zástupcov ministerstva na týchto podujatiach, ak je ich organizátorom,
  4. postupuje pri realizácii aktivít v súlade s týmto memorandom a vykonávacím protokolom uzatvoreným na tento účel stranami memoranda,
  5. poskytuje na základe vzájomnej dohody zamestnancom ministerstva prístup na svoje realizované aktivity.

ČI. IV

  1. Projektová schéma je nástroj ministerstva na podporu financovania aktivít v pôsobnosti ministerstva realizovanú v súlade so zahraničnopolitickými prioritami Slovenskej republiky.
  2. Matica slovenská môže predkladať ministerstvu návrh aktivity vo forme písomného návrhu vykonávacieho protokolu, a to spravidla tri mesiace pred uskutočnením aktivity tak, aby bola zohľadnená lehota potrebná na podpis a zverejnenie vykonávacieho protokolu v Centrálnom registri zmlúv.
  3. Na konanie každej jednotlivej aktivity uzatvoria strany tohto memoranda vykonávací protokol, ktorým upravia podmienky, spôsob a rozsah spolupráce ministerstva a Matice slovenskej.
  4. Aktivitou sa na účely tohto memoranda rozumie
    1. prednáška,
    2. okrúhly stôl,
    3. seminár, sympózium, konferencia,
    4. kooperačné podujatie,
    5. prezentačné podujatie,
    6. účasť na veľtrhu alebo účasť na výstave,
    7. kultúrna aktivita,
    8. mediálna aktivita,
    9. iná aktivita.
  5. Aktivita sa môže realizovať aj v Slovenskej republike.
  6. Schvaľovaciu, odbornú, koordinačnú a administratívnu pôsobnosť pri realizácii projektovej schémy vykonáva ministerstvo v súlade s vnútornými predpismi vydanými na tento účel.

ČI. V

Záverečné ustanovenia

  1. Toto memorandum sa uzatvára na dobu neurčitú. Strany memoranda sa dohodli, že memorandum je možné ukončiť písomnou dohodou alebo výpoveďou ktorejkoľvek zo strán memoranda s výpovednou lehotou tri mesiace, ktorá začína plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede druhej strane memoranda aj bez uvedenia dôvodu.
  2. Strany memoranda vyhlasujú, že toto memorandum uzatvorili slobodne a vážne, nie v tiesni, ani za nápadne nevýhodných podmienok, prečítali si ho, jeho obsahu porozumeli a na znak súhlasu ho slobodne a vážne, určite a zrozumiteľne podpísali.
  3. Toto memorandum nadobúda platnosť a účinnosť dňom podpisu oboma stranami memoranda.
  4. Memorandum je vyhotovené v dvoch vyhotoveniach, z toho jedno vyhotovenie pre ministerstvo a jedno vyhotovenie pre Maticu slovenskú, z ktorých každé má rovnaké znenie a platnosť

V Bratislave, dňa 13. marca 2024

Juraj Blanár, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky

Marián Gešper, Predseda Matice slovenskej

 

Viac informácií:

https://www.facebook.com/mzv.sk/videos/396971782973931


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com