Zasadnutie Slovensko-maďarskej komisie pre menšiny

 

Miesto realizácie

Budapešť

Maďarsko Maďarsko (100 000 krajanov)

Dátum realizácie

12.4.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Slovensko-maďarská komisia pre menšiny sa na tohtotýždňovom zasadnutí v Budapešti zhodla v 54 opatreniach a odporúčaniach v oblasti kultúry, vzdelávania, hospodárstva či infraštruktúry, ktorých cieľom je skvalitniť život Slovákov v Maďarsku a rovnako Maďarov žijúcich na Slovensku.

Rokovanie viedol za slovenskú stranu spolupredseda Miroslav Mojžita a za maďarskú stranu jeho partner a ministerský splnomocnenec zodpovedný za rozvoj susedskej politiky Maďarska Ferenc Kalmár. Spoločne podpísali zápisnice, ktoré budú postúpené na schválenie vládam obidvoch štátov.

Minister Juraj Blanár ocenil spoločný dialóg a uviedol, že dosiahnutie zhody je úspechom diplomatických rokovaní a dôkazom záujmu o posilnenie slovensko-maďarskej spolupráce.

"Toto silné bilaterálne partnerstvo má pozitívny vplyv na život národnostných menšín v oboch štátoch a prostredníctvom nich aj na vzťahy medzi našimi krajinami a zastupovanie spoločných záujmov," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie a doplnil: "Vždy budú existovať otázky, na ktoré nemusíme mať rovnaký názor, no úlohou diplomacie je pokračovať v dialógu a spolupracovať v témach, ktoré máme spoločné."

Slovenská a maďarská strana sa dohodli na obojstrannej podpore vzdelávania v materinskom jazyku menšín a podporili ďalšie odporúčania týkajúce sa rozvoja kultúry, cestovného ruchu, školstva, vzdelávania či podpory národnostných kultúrnych a vedeckých inštitúcií.

 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Maďarsko z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com