9. ročník Krajanského dvora

 

Miesto realizácie

Detva Amfiteáter

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 12.7.2024 do 14.7.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Mesto Detva srdečne pozývajú všetkých návštevníkov Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve spoznať príbehy a tradície našich krajanov, DVANÁSŤ STÁNKOV PLNÝCH POCHÚŤOK

ČO?: Krajanský dvor

KDE?: Areál amfiteátra na FSP v Detve

KEDY?: 12. - 13. júla 2024

Krajanský dvor už deviatykrát srdečne pozýva všetkých záujemcov ochutnať tradičné slovenské jedlá, ktoré podľa receptúr svojich predkov pripravujú zahraniční Slováci žijúci v Maďarsku, Rumunsku, Poľsku a Srbsku. Ako je tu zvykom, nebude chýbať ani dobrá nálada pri muzike a pútavý program na jarmočnom javisku.

Na čo sa môžete tešiť?

Slováci združení v Únii slovenských organizácií v Maďarsku predstavia gastronómiu zo Slovenského Komlóša, z Veľkého Bánhedeša, Pitvaroša a Bekéšskej Čaby. Na dvore pripravia svoje naďaleko známe kvasienke, no nebude chýbať ani povestná suchá klobása či na dvore pripravované čerstvé klobásky, birkaciu kapustu a birkací perkelt, čabianske haluške či studenie kífle.

Nadlackí Slováci z Rumunska sú stálicou Krajanského dvora. Podobne ako po minulé roky, aj teraz pripravia jedlá, ktoré sa jedia lyžicou – nadlacký tarhoňový paprikáš či nadlackú kapustu s mäsom. Ponúknu aj švarkovie bagáne a na Dolnej zemi veľmi dobre známe nadlackie kysnutie haluške.

Krempašské gazdinky z Poľska prídu na Krajanský dvor druhýkrát a pre hostí pripravia gurmánske špeciality typické pre Slovákmi obývané Krempachy, osobitne praženicu s bôčkom.

Vojvodinskú komunitu Slovákov budú v tomto ročníku reprezentovať účastníci z obcí Pivnica, Kysáč, Selenča (Báčka), Stará Pazova (Sriem) a Padina (Banát). Slováci zo Srbska budú ponúkať slané a sladké pochúťky: parené makové buchty, rejteše, herovke, šišky, lepníky, kífle, slané a sladké pampúšky, domáci med... Pivničania rozvoňajú Krajanský dvor pljeskavicami a Miestny odbor Matice slovenskej Selenča a Stará Pazova zasa svadobnou kapustou a gulášom.

Už sa vám zbierajú slinky?😋 Tak príďte a neoľutujete 👌

 

Viac informácií:

https://www.facebook.com/events/1591038728131180


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com