Stretnutie slovenských dolnozemských učiteľov počas Slovenských národných slávností 2024

 

Organizátor

Matica slovenská v Srbsku

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Miesto realizácie

Báčsky Petrovec, Dom Matice slovenskej v Srbsku

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

9.8.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

120

Počet zasiahnutých

4 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Účelom alebo zámerom tohto projektu je skvalitnenie výučby a zvýšenie pedagogickej úrovne slovenských pedagógov pôsobiacich na slovenských školách v Srbsku a slovenskom zahraničí. Je to podujatie spoločne vypracované a realizované viacerími krajanskými komunitami. Dotácia bude využitá na organizáciu a realizáciu stretnutia ako aj na prípravu a tlač zborníka zo stretnutia.

Charakteristika projektu

Stretnutie slovenských dolnozemských učiteľov sa každoročne organizuje v rámci SNS. Hlavným organizátorom tohto podujatia je Matica slovenská v Srbsku a jej Osvetová komisia. Stretnutie je spoločným dolnozemským projektom, významným pre slovenské komunity na Dolnej zemi. Je to jedinečné podujatie, na ktorom sa stretávajú slovenskí učitelia, ktorí pôsobia na materských, základných, stredných a vysokých školách v Srbsku, Rumunsku, Maďarsku, Chorvátsku a Slovensku, vymieňajú si skúsenosti a zdokoňaľujú vedomosti o súčasných vzdelávacích trendoch. Na tomto podujatí sa upevňuje a prehlbuje spolupráca, diskutuje o nových súčasných metódach práce a riešia sa pálčivé otázky v oblasti vzdelávania v slovenskej reči. Účastníci získávajú komplexnejší prehľad práce na slovenských školách, ktoré pôsobia mimo materskej krajiny. Každoročne sa vopred určí téma, ktorej sa venuje najväčšia pozornosť a pripraví sa príležitostná brožúrka príspevkov účastníkov podujatia.

Očakávaný prínos projektu

Projekt prispeje k rozvoju, zachovaniu a posilneniu slovenského národného školstva a propagáciu činnosti Matice slovenskej v Srbsku v oblasti národného školstva.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
3 520 € 1 000 € 29,33 € 0,88 € 0,0238 €

Žiadosť číslo 0293/RS/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):1250.00; Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):300.00; Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):150.00; Platby za odborné služby - iné - moderátori a koordinátor projektu:450.00; Ubytovanie (BV):600.00; Ocenenia (BV):120.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):650.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0293/RS/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2017 - 2024: 6 200 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Matica slovenská


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com