Účasť na Južnoslovenských detských a mládežníckych folklórnych slávnostiach v Dulovciach

 

Miesto realizácie

Dulovce, Slovenská republika

Rumunsko Rumunsko (25 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 27.6.2024 do 1.7.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

45

Počet zasiahnutých

300

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Účasť na Južnoslovenských detských a mládežníckych folklórnych slávnostiach v Dulovciach.

Charakteristika projektu

Účasť folklórneho súboru z Rumunska na slávnostiach v Dulovciach je vhodnou motiváciou pre intenzívnu prípravu členov súboru, pretože ide o reprezentáciu svojej komunity. Účasť na slávnostiach je aj stimulom posilňovania slovenskej identity, odmeny za dobrovoľnú prácu v súbore.

Od svojho založenia, folklórny súbor Sálašan prezentoval kultúru Slovákov žijúcich v Rumunsku na mnohých podujatiach a festivaloch na Slovensku, na Dolnej zemi a nielen.

Južnoslovenské detské a mládežnícke folklórne slávnosti v Dulovciach sú však výnimočné tým, že ako jediné na Slovensku umožňujú aj tým najmladším potomkom Slovákov žijúcich v zahraničí prezentovať na javisku svoje umenie, svoje tance, hry a šantenie. Detstvo je bezpochyby tým najkrajším a najveselším vekom človeka, a preto budovať rešpekt pre dedičstvo, pestovať lásku k ľudovej piesni, tancu a materinskej reči už od útleho veku je to najdôležitejšie.

Dulovce, ktoré sa už dávno stali tradičným miestom stretávania mladých priaznivcov ľudovej kultúry, medzi ktorých nesporne patrí aj detská zložka FS Sálašan, motivujú zahraničných Slovákov viesť deti a mládež k tomu, aby si vážili a pestovali svoje ľudové tradície. Južnoslovenské detské a mládežnícke folklórne slávnosti, hoci už majú vyprofilovaný program, každý rok prezentujú dobre vypracovanú réžiu a dramaturgiu a prinášajú nové výzvy pre detské zahraničné folklórne súbory.

Deti a hra, spev a zábava noedmysliteľne partia k sebe. S folklórnymi prejavmi sa deti stretávali už od narodenia. Od mala im mama spievala uspávanky, na lúke, pri pasení husí a pri iných drobných robotách zneli vyčítanky a prekáračky detí. Stačil im aj ten najmeší hudobný nástroj či vlastný hlas a už sa im nohy rozihrali v tanci a hrách.

V detskom folklóre má hlavné slovo hra, celý destký folklór je do istej miery slovnou alebo piesňovou hrou, nič v tom nie je nemožné a každá fantázia má scoje miesto.

Očakávaný prínos projektu

Motivácia pre členov FS a súčasne aj forma odmeny pre odvedenú prácu počas uplynulého roka.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
6 200 € 4 600 € 137,78 € 20,67 € 0,1840 €

Žiadosť číslo 0309/RO/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - iné - 5 x 160 Eur/os. - orchester:800.00; Doprava (BV):1800.00; Ubytovanie (BV):1200.00; Strava (BV):1600.00; Iné - doplnenie častí krojov:800.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0309/RO/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2016 - 2024: 31 700 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Rumunsko z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com