: Vedecká konferencia Stabilný názov: Aktuálne kontexty slovenských krajanských komunít Podnázov pre 1. ročník konferencie v roku 2024: Slovenské minoritné spoločenstvá v kontexte výziev súčasnosti

 

Organizátor

Slovenské kultúrne centrum Našice

Chorvátsko Chorvátsko (3 688 krajanov)

Miesto realizácie

Našice, Chorvátsko

Chorvátsko Chorvátsko (3 688 krajanov)

Dátum realizácie

od 20.9.2024 do 21.9.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

50

Počet zasiahnutých

600

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Organizácia dvojdňovej vedeckej konferencie pre slovenských aj zahraničných odborníkov so zameraním na postavenie, práva a kultúru slovenských národnostných komunít v Európe a v zámorí.

Charakteristika projektu

Cieľom projektu je zorganizovať dvojdňovú konferenciu, ktorá poskytne vedeckej a odbornej komunite možnosť prezentácie najnovších poznatkov o národnostných menšinách, ich postavení a kultúre s akcentom na slovenské minoritné spoločenstvá v zahraničí. Účelom konferencie je diseminácia informácií o krajanských komunitách, ktoré nie sú pravidelne ani bežne pertraktované na podobných podujatiach. Na mysli máme napríklad aj Chorvátsko, kde absentuje tento druh stimulácie intelektuálnych kruhov. No očakávame aj diskurz zameraný na Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Poľsko, Ukrajinu či krajiny západnej, južnej a severnej Európy, prípadne zámorie. Teritoriálna orientácia však nelimituje ani najširšie kontexty slovenskej dolnozemskej problematiky. Zámerom je reflektovať čo najširšie územie, umožniť sieťovanie vedeckej a odbornej verejnosti, či budovanie efektívnych kontaktov medzi jednotlivými vedeckými a záujmovými organizáciami/inštitúciami. Projekt pripravujú na základe Dohody o spolupráci Slovenské kultúrne centrum Našice a Ústav manažmentu kultúry a turizmu, kulturológie a etnológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Realizovanie projektu môže byť, okrem rozšírenia vedeckého poznania, aj vzácnym prínosom k uchovaniu, podpore či revitalizácii etnickej identity, resp. vedomia etnického pôvodu Slovákov v zahraničí.

Očakávaný prínos projektu

Projekt má vedecko-informačno-edukačný charakter. Očakávaný prínos projektu je diseminácia najnovších poznatkov a informácií o krajanských prostrediach a zvýšenie slovenského povedomia medzi krajanmi v Chorvátsku aj v širšom priestore, rozšírenie vedomostí o národnostných menšinách na území vymedzenom projektom. Účastníkov projekt motivuje k výskumu takých tém, ktoré budú inovatívnym prínosom k všeobecnému poznaniu v etnickej a krajanskej problematike, aj k metodickej práci v rámci prezentácie menšinových hodnôt.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
7 950 € 0 € 159,00 € 13,25 € -

Žiadosť číslo 0491/HR/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):2.80; Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):700.00; Ubytovanie (BV):3000.00; Strava (BV):3600.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):600.00; Iné - poštovné a bankové poplatky:47.20

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Chorvátsko z oblasti Kultúra a umenie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com