6. ročník výtvarnej kolónie insitných maliarov v Jánošíku

 

Organizátor

Matica slovenská v Srbsku

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Miesto realizácie

Jánošík

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 7.9.2024 do 8.9.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

50

Počet zasiahnutých

750

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Dotácia bude použitá na prípravua realizáciu podujatia. Cieľom projektu je podporiť umeleckú tvorbu insitných maliarov z Vojvodiny a prenos ich vedomostí a zručností na mladé generácie.

Charakteristika projektu

MOMS Jánošík v rámci svojej činnosti, už šiesty rok, organizuje výtvarnú kolóniu insitných maliarov. Podujatia sa zúčastňujú početní insitný maliari z Vojvodiny a najviac účastníkov prichádza z Kovačice, ktorá je mäkkou insitného maliarstva. Počas kolónie vznikajú nové umelecké diela insitných umelcov, ktoré zostávajú v trvalom vlastníctve toho mietneho odboru. Do tohto podujati sa zapájajú aj mladí, nádejní insitní maliari, ktorí maľujú pod patronátom už skúsených insitných umecov.Charasteritika projektu je realizacia 6. po rade maliarskej kolonie insitnych maliarov, detí a mládeže z Banátu a povolanych hostí aj z iných prostredí. Téma kolónie je voľna, vytvarné snaženie maliarov bude inklinovať ku spomienkam na detstvo, dedinu, každodenny život v nej, ale aj čaro významamných zvykov,tradicii a sviatkov z Banatu. Na pamiatku učastnici ziskaju ďakovné listy s logom donátora (USZZ) a iné darčeky na pamiatku.
- Na podujatie pozveme predstaviteľov všetkych MOMS-ov z Banatu a kultúrneho, spoločenskeho a diplomatickeho života v Srbska.
- Podujatie sa uskutoční v prvu septembrovú sobota, ako jednodena kolonia.
- Účastníkov vysiela každý MOMS z Banatu a to dvoch skusenych malirov a dvoch mladežníkov, alebo deti.
- Verejnosť je pozvaná na tuto udalosť, slovenské media, TV a písomné média ako pokrajinské tak i regionále a obecné.
-Účastníci nemaju žiaden poplatok, všetky trovy hradí organizator a obrazy zostávaju organizatorovi a zachovávajú sa v arhive MOMS-a Jánošík.
- Projekt prispeje k naplnaniu hlavného cieľa projektu, keďže zapojíme všetky cieľove skupiny v dedine do aktívnej učasti v realizácii projektu, upevňovanie priateľstiev, neformalneho vzdelavania v slovenskom jazyku. Veľký dôraz ma aj to že sa učastnici počas celého dňa rozpravaju po slovensky.
Dotácia sa použije aj na aktivity zamerane na deti a mládež, na zachovanie rodinnych, historickych tradicii medzi obyvateľmi. Mentorom insitnej kolonie bude vo svete znamy, vyznamny insitni maliar Janko Glozik. Jeho skusenosti z oblasti insitneho umenia budu zúžitkované v priamych rozhovoroch s maliarmi.

Očakávaný prínos projektu

Cieľom projektu je pripraviť a realizovať stretnutie Slovákov z celej Vojvodiny, ktorí sa venujú maľovaniu, insitmému umeniu. V projekte vidíme zapojenie všetký cieľové skupiny do aktívnej účasti pri realizácií projektu, čím sa prispeje, predovšetkým, k navýšeniu a spestreniu kultúrno – spoločenského života Slovákov
v Banáte, k upevňovaniu priateľstiev a zveľaďovaniuneformálneho vzdelávania v slovenskom jazyku.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
2 250 € 700 € 45,00 € 3,00 € 0,0167 €

Žiadosť číslo 0646/RS/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - iné - tlač plagátov a ďakovných listín:150.00; Nákup materiálu pre ľudovoumeleckú výrobu (BV):850.00; Doprava pre účasť školiteľa/metodika na projekte (BV):200.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):1050.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0646/RS/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Matica slovenská


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com