Komunita na kolesách - YMCA letný tábor

 

Organizátor

YMCA Serbia - Bački Petrovac

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Miesto realizácie

Báčsky Petrovec, Srbsko

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 15.7.2024 do 2.8.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

100

Počet zasiahnutých

1 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Projekt s názvom Komunita na kolesách je zameraný na kvalitné, edukatívne a aktívne trávenie voľného času detí nižších ročníkov slovenských základných škôl (vek 8 - 12) ako i predškolákov (vek 6 - 7) v obci Báčsky Petrovec a z okolia počas letných prázdnin. Tento letný tábor ktorý YMCA už 13 rokov úspešne realizuje, bude aktívny 15 dní v mesiacoch júl/august. Dotácia ÚSŽZ bude použitá prevažne na skvalitnenie odborných služieb tábora, stravu, rekvizity a sčasti aj na propagačné materiály. Cieľom projektu je priblížiť deti k svojej slovenskej komunite prostredníctvom hier, pohybu a tvorivých aktivít. Majú možnosť spoznať združenia, inštitúcie, podniky a jednotlivcov zo svojho prostredia. Takto chceme vytvoriť u detí povedomie o možnostiach uplatnenia sa v svojom prostredí ako aj o rôznych pracovných príležitostiach a voľnočasových aktivitách a dlhodobo, aj prispieť k zastaveniu masového odchodu mladých ľudí z našej obce.

Charakteristika projektu

Projekt letného detského tábora "Komunita na kolesách" sa každoročne stáva čoraz populárnejším medzi deťmi a ich rodičmi, lákajúc nových účastníkov. Cieľom tábora je cez hry a zábavu priblížiť deťom slovenskú kultúru a tradíciu prostredníctvom návštev rôznych slovenských inštitúcií v obci a rozvíjanie povedomia o dôležitosti zachovávania kultúry a tradícií Slovákov. Projekt sa tiež zameriava na poskytnutie pocitu spolupatričnosti a zmenšenie odcudzenia, ktoré môžu spôsobovať sociálne siete, a zdôrazňuje (dôležitosť trávenia času v prírode so spolužiakmi. Tábor je určený pre tri vekové skupiny: l. predškoláci (6-7 rokov), ll. nižšie ročníky (7-11 rokov), vyššie ročníky (12+ rokov). Do vedenia aktivít tábora YMCA zapája svojich dobrovoľníkov vo veku 18-30 rokov. Tábor je primárne určený pre slovenské deti, ale je inkluzívny aj pre deti iných národností.
Cieľová skupina sa motivuje k zdravému životnému štýlu a dobrovoľníctvu. Rodičia účastníkov sa zoznámia s prácou organizácie a s jej prínosom pre ich rodiny a komunitu.
Organizácia tábora zahŕňa nasledujúce kroky:
-Plánovanie a propagácia: Organizačný tím sa stretáva na plánovacích zasadnutiach, aby stanovil akčný plán a časový harmonogram projektu. Propagácia projektu prostredníctvom médií, sociálnych sietí, letákov a plagátov.
-Nábor účastníkov a vychovávateľov: Verejná výzva pre účastníkov tábora a vychovávateľov.
Výber vychovávateľov s pedagogickými znalosťami a skúsenosťami s organizáciou táborov.
-Plánovanie aktivít: Formovanie skupín účastníkov a vychovávateľov.
Príprava plánu aktivít vrátane výletov, kreatívnych a športových činností.
Kontakty s inštitúciami a podnikmi pre návštevy a aktivity.
-Realizácia tábora: Tábor trvá päť dní s dennou prevádzkou 7 hodín / tri skupiny (spolu 15 dní). Realizuje sa v priestoroch Vrbara a Miestne spoločenstvo Petrovec. Poplatok za tábor je v tvare ročného členského do organizácie, ako i pre ostatné aktivity YMCA (2000 RSD).
Deň začína o 9:00 rannou rozcvičkou, po ktorej sa deti zoznámia s priebehom dňa a začínajú s cyklo výletmi po Petrovci.
Obedy sú poskytované v priestoroch združenia - donáška z lokálnej reštaurácie slovenských tradičných jedál.
Popoludnie je vyhradené pre športové, edukatívne a kreatívne aktivity.
Posledný deň tábora je venovaný aktivite v prírode.
-Výstupom tábora budú denné foto a video záznamy v tvare reels, ktoré denne zverejňujeme na našich soc. sieťach, ako i celistvý video v ktorom zhrnieme všetkých 15 dní táborov. Deti taktiež obdržia i certifikáty účasti v krajanských, ekologických ako i pohybových aktivitách tábora.
-Hodnotenie a správa: Organizačný tím vypracuje podrobnú správu o priebehu a výsledkoch projektu.
Všetky aktivity a komunikácia v tábore prebiehajú v slovenskom jazyku, čo podporuje aj rozvoj jazykových zručností detí. Tento projekt má za cieľ nielen poskytnúť deťom zábavu a vzdelanie, ale aj budovať spoločenskú spolupatričnosť a povedomie o kultúrnych hodnotách.

Očakávaný prínos projektu

Očakávaný prínos žiadateľa, v tomto prípade YMCA, pre projekt tábora môže byť veľmi široký a zahŕňa nasledujúce body:
-Skúsenosti a know-how: YMCA má bohaté skúsenosti s organizáciou a prevádzkovaním tábora a podobných podujatí. Má osvedčené postupy a metodiky, ktoré môžu byť využité na zlepšenie kvality a efektívnosti projektu.
-Profesionalita a dôveryhodnosť: YMCA je známa svojou profesionalitou a dôveryhodnosťou v oblasti práce s deťmi a mládežou. Táto reputácia môže prispieť k získaniu dôvery rodičov a verejnosti voči projektu tábora v ešte vyššej miere.
-Siete a partnerstvá: YMCA má etablované siete a partnerstvá s inými organizáciami, inštitúciami a podnikmi, čo môže umožniť prístup k ďalším zdrojom a možnostiam spolupráce pre projekt tábora.
-Pedagogické znalosti a profesionálni pracovníci: YMCA disponuje kvalifikovanými a hlavne mladými pracovníkmi a pedagógmi, ktorí majú skúsenosti s prácou s deťmi a mládežou. Títo pracovníci prispievajú k rozvoju programu tábora a zabezpečiť kvalitné vzdelávacie a zábavné aktivity.
-Podpora komunity: YMCA má schopnosť mobilizovať miestnu komunitu a získať podporu od dobrovoľníkov, sponzorov a miestnych obyvateľov. Táto podpora môže byť kľúčová pre úspech projektu tábora.
-Inovácie a kontinuálny rozvoj: YMCA je otvorená inováciám a kontinuálnemu rozvoju. Môže prispieť k neustálemu vylepšovaniu a rozširovaniu programu tábora, aby zodpovedal meniacim sa potrebám a záujmom detí a mládeže.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
4 100 € 2 000 € 41,00 € 4,10 € 0,0476 €

Žiadosť číslo 0699/RS/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):600.00; Platby za odborné služby - iné - Jednorazové honoráre pre koordinátora ako i vedúceho edukátora na tábore.:1200.00; Strava (BV):2000.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):250.00; Nákup športových potrieb (BV):50.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0699/RS/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Folklór a tradície


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com