Zbierka na kúpu Pamätného domu Zborov, Ukrajina

 

Organizátor

Sokolská župa Budečská

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.6.2024 do 30.6.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Kúpiť dom na Ukrajine je v tejto chvíli celkom divoký nápad. Veríme však, že nie je lepší čas na obnovenie Ukrajiny a posilnenie nášho priateľstva ako teraz. Česi, Slováci, naši krajania na Ukrajine a tiež Ukrajinci ocenia spoločný projekt, ktorý vychádza z minulosti a zároveň vyjadruje nádej na spoločnú budúcnosť v mieri.

Kúpa domu pri Zborove je symbolom priateľstva, úcty a vzájomnej podpory. Chceme, aby nám dom pripomínal silné puto, ktoré medzi sebou máme. Dom je navyše pekne situovaný v prírode s ničím nerušeným výhľadom na cintorín a mohylu. K domu patrí pozemok 1200 m2, kde chceme vybudovať odpočinkovú zónu s možnosťou pripojenia karavanu alebo miesta pre batôžkárov. Chceme šíriť odkaz bitky nerozdielne medzi všetky generácie a skupiny ľudí.

Bitka pri Zborove na dnešnej Ukrajine predstavuje jednu z najdôležitejších udalostí pre vznik samostatného štátu počas prvej svetovej vojny. Mať pamätný dom pri bojovom mieste je vzdaním úcty generáciám vojakov, legionárov, sokolov, odbojárov umierajúcich za našu slobodu. Miesta na Ukrajine sú dôležité pre našu históriu a zdá sa, že aj pre našu budúcnosť. Pamätný dom bude viacúčelovým miestom pre návštevníkov. Zmyslom je vytvoriť bezobslužnú, energeticky a ekonomicky udržateľnú budovu s využitím nových českých a slovenských technológií vrátane vzdialenej správy nehnuteľnosti. Ktokoľvek si môže rezervovať užívanie domu online a pozrieť sa na stav budovy a zároveň ponúknuť na prezeranie skutočnej dobovej zbierky alebo archívne dokumenty z minulosti na obrazovke monitora v niekoľkých jazykoch. Chceme skutočne využiť technológie ako na riadenie budovy, tak na priblíženie minulosti.

Samotná kúpa domu je dojednaná na 200 000 Czk. Ďalších 150 000 Czk bude použitých na vypracovanie konceptu, ako postupovať pri rekonštrukcii, zabezpečenie stavebného povolenia, a pokiaľ niečo zostane, zabezpečenie vodovodných, kanalizačných a elektrických prípojok objektu. Z domu a pozemku chceme vytvoriť miesto zastavenia / múzeum / odpočinkovú zónu / miesto na prenocovanie, kde si návštevník môže dať iba kávu a zamyslieť sa nad minulosťou, prítomnosťou i budúcnosťou. Prvotnú zbierku pre obstaranie nehnuteľnosti a prípravu rekonštrukcie bude spravovať Sokolská župa Budečská. Skupina sokolov pod vedením župy Budečskej prišla s nápadom vytvoriť v rámci dvoch humanitárnych misií v novembri 2022 a apríli 2023 pamätný dom, kde bol Zborov vždy nezabudnuteľnou zastávkou. Ak sa vyberie viac, posunieme sa do ďalšej etapy a zahájime rekonštrukciu. Cieľový majiteľ a budúci prevádzkovateľ domu, ktorý bude zdieľať našu víziu, bude nezisková ukrajinská organizácia spojená s českými a slovenskými krajanmi. Otvorenie pamätného domu chceme smerovať najneskôr k 110. výročiu bitky pri Zborove na leto 2027.

 

Viac informácií:

https://www.darujme.cz/zborov


Viac informácií tu


Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Šport


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com