Bilancia krajanského roka 2023/24 v Belgicku

 

Organizátor

Slovenský dom v Bruseli

Belgicko Belgicko (10 000 krajanov)

Miesto realizácie

Belgicko Belgicko (10 000 krajanov)

Dátum realizácie

4.7.2024

Oblasť

Informácie

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Bilancia krajanského roka 2023/24 v Belgicku, plány na ďalšie obdobie, ako aj zámery súvisiace so stmeľovaním miestnej slovenskej komunity boli predmetom diskusie počas stretnutia so zástupcami organizácií krajanov v Belgicku.

Podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí (5. júl) na Generálnom konzuláte SR v Bruseli 4. júla 2024. Pozvanie naň prijali zástupcovia jedenástich krajanských organizácií, združení a neformálnych platforiem. Konzulát v Belgicku eviduje sedemnásť spolkov. Mediálnym partnerom podujatia, ktoré sa konalo pod hlavičkou Slovenský dom, bola Tlačová agentúra SR (TASR).

Veľkou pridanou hodnotou podujatia bola pracovná časť stretnutia, počas ktorej zúčastnení bilancovali aktivity svojich spolkov a prezentovali výhľad na ďalšie obdobie. Zo všetkých príspevkov sme cítili veľký zápal a nadšenie krajanských aktivistov. S hrdosťou prezentovali svoje aktivity a zaujímali sa o aktivity ostatných krajanských aktérov.

Stretnutie bolo pre zúčastnených príležitosťou nadviazať a obnoviť kontakty, prehĺbiť spolupráce a vytvoriť nové synergie. V tejto súvislosti prispelo ku stmeleniu krajanskej komunity v Belgicku.

„Ďakujem zástupcom krajanských organizácií za účasť na podujatí a prezentáciu ich aktivít, vysoko oceňujem ich angažovaný prístup, prácu na báze občianskeho aktivizmu a dobrovoľníctva, ako aj dosiahnuté výsledky. Náš úrad je pripravený rozvíjať s nimi ďalšiu spoluprácu“, uviedol generálny konzul Andrej Michalec.

Priblížil históriu a aktuálny kontext pamätného Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí. Krajanov takisto informoval o rozhodnutí vlády SR transformovať Generálny konzulát na Veľvyslanectvo SR v Bruseli, ako aj o zámere MZVEZ SR vytvoriť v Bruseli plnohodnotný Slovenský inštitút.

Informoval o zmenách vo vedení Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý je hlavným aktérom implementácie krajanskej politik SR, ako aj o možnosti využívať inovovanú grantovú schému úradu.

Súčasťou podujatia bola aj prehliadka výstavy KORENE/ROOTS. Hosťom ju predstavila zástupkyňa projektu 40 X 60 BRUSSELS Mária Klaučová. Výstava ponúka prezentuje výber z tvorby P. Koyšovej, M. Nagyidayovej, Z. Pustaiovej, H. Tóth a P. Trubena, etablovaných autorov slovenskej scény naprieč vizuálnymi disciplínami.

Téma KORENE/ROOTS tento rok spája kultúrne projekty realizované Generálnym konzulátom SR v Bruseli v spolupráci s umeleckým kolektívom 40 X 60 BRUSSELS v rámci Vlajkového projektu kultúrnej prezentácie Slovenska v Belgicku v roku 2024.

 

Viac informácií:

https://www.facebook.com/SlovakConsulateBelgium/posts/pfbid02HSnpBJ4aVfrAnr8puPh51rRaFScbhANp4QwXHoacJw9XiDkU4KmSXyeEBMPq6bKKl


Viac informácií tu


Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Belgicko z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com