V Londýne otvorili slovenský inštitút

 

Miesto realizácie

25 Kensington Palace Gardens, W8 4QY Londýn

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Dátum realizácie

17.7.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky podporuje šírenie slovenskej kultúry a krajanskú komunitu Slovákov v Spojenom kráľovstve, ktorá patrí medzi najpočetnejšie na svete. Rezort diplomacie preto zriadil a v stredu 17. júla 2024 slávnostne otvoril Slovenský inštitút v Londýne.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Marek Eštok vyzdvihol posolstvo nového slovenského inštitútu pre potreby početnej slovenskej komunity a rovnako rozvoj vzájomných bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom.

„Práve kultúrna diplomacia je jedným z pilierov vzájomného kontaktu a obohacovania sa oboch našich národov. Verím, že slovenský inštitút sa stane pomyselným domovom pre tvorbu slovenských umelcov – výtvarníkov, hudobníkov, spisovateľov, tanečníkov či mnohých ďalších Sloveniek a Slovákov,“ uviedol M. Eštok a ocenil, že na otváracom ceremoniáli sa predstavili tiež mladé slovenské talenty zo Spojeného kráľovstva.

Deti a tínedžeri, ktorí vystúpili na slávnostnom otvorení, sa síce narodili v Spojenom kráľovstve, ich umelecký prejav je však formovaný ich slovenskými koreňmi. Okrem vážnej hudby, ktorú prezentoval 10-ročný huslista Francis Bodis, sa na otvorení predviedol aj detský folklórny súbor Sovička, ktorý udržuje tradície slovenských predkov na britských ostrovoch vďaka entuziazmu a nadšeniu našich rodákov. Vo Veľkej Británii a Severnom Írsku žije približne 160-tisíc Slovákov, ktorí tu našli svoj druhý domov.

Slovenské inštitúty dlhodobo zviditeľňujú Slovensko, prezentujú slovenskú kultúru a umenie, realizujú kultúrne podujatia, prednášky i workshopy. Najnovší slovenský inštitút v zahraničí sídli v priestoroch veľvyslanectva SR v Londýne v tesnej blízkosti Kensingtonského paláca. Budova slovenskej ambasády prešla nedávnou rekonštrukciou, ktorú zabezpečilo ministerstvo zahraničných vecí, a stala sa významnou súčasťou slovenského architektonického a kultúrneho dedičstva. Dielo získalo tiež nomináciu na prestížnu architektonickú cenu RIBA London Awards 2024.

 

Viac informácií:

https://mzv.sk/web/silondyn/pressreleasedetail?p_p_id=sk_mzv_portal_pressrelease_detail_portlet_PressReleaseDetailPortlet&p_p_lifecycle=0&groupId=10182&articleId=24515047&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1XXmsZvn7fjCnQpjMMzERM2qOjNL2vbViArC5m8stQukHYG9kVZ8-Hb5s


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Spojené kráľovstvo z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com