Deklarácia k rozvoju celospoločenského dialógu v Slovenskej republike

 

Organizátor

Úrad vlády Slovenskej republiky

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Bratislava

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

22.8.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Na Úrade vlády podpísali Deklaráciu k rozvoju spoločenského dialógu v Slovenskej republike. Predstavou je, aby sa signatári neformálne schádzali raz sa štyri či šesť týždňov, pričom každé stretnutie by malo byť zamerané na konkrétnu tému. Tú navrhne alebo vláda, alebo niekto zo signatárov. Prvou témou na september má byť zahraničná politika Slovenskej republiky.

PREAMBULA

Prvé dve dekády 21. storočia sú vo svete výrazne poznačené zásadnými prevratnými zmenami, prerastajúcimi do celosvetových kríz. Všetky ovplyvnili, prípadne stále ovplyvňujú aj kvalitu života občanov v Slovenskej republike. Potvrdilo sa, že dosahy týchto kríz vyvolaných vonkajším prostredím sa darilo na Slovensku tlmiť len vtedy, ak bola dosiahnutá vysoká súdržnosť v slovenskej spoločnosti ako celku. Ukázalo sa, že efektívnosť prijatých opatrení riešiacich krízové stavy a ich rýchle a kvalitné uplatnenie v spoločnosti je úzko spätá s otvoreným celospoločenským dialógom.

Deklarácia vychádza z doterajších skúseností z úspešnej celospoločenskej spolupráce v Rade solidarity a rozvoja v nadväznosti na Európsky sociálny dialóg a jeho realizácie v podmienkach slovenskej spoločnosti. Strategickým cieľom deklarácie je záujem jej signatárov pokračovať v efektívnej komunikácii medzi sociálnymi partnermi, zástupcami iných významných celospoločenských subjektov a vládnou mocou s cieľom posilňovania hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti ako podmienky pre rast konkurenčnej schopnosti Slovenskej republiky.

Deklarácia vzniká na základe záväzku Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky na roky 2023 - 2027 o obnove partnerského dialógu na všetkých spoločenských úrovniach, spojeného s mandátom splnomocnenca vlády SR pre sociálny dialóg na vytvorenie širokej platformy pre návrhy na vhodné opatrenia a projekty v oblasti rozvoja celospoločenského dialógu.

Deklarácia sa opiera v situácii zložitých vonkajších a vnútorných podmienok o potrebu urýchlene oživiť a zvýšiť úroveň tvorivých a konštruktívnych vzťahov s partnermi a aktérmi celospoločenského dialógu s vládou, s cieľom posilniť spoločenský konsenzus a jeho zásadný význam v občianskej spoločnosti pri monitorovaní napĺňania a realizácii kľúčových strategických programových cieľov vlády.

Článok 1

Signatári tejto deklarácie predstupujú pred občanov Slovenskej republiky v presvedčení, že takto potvrdená novovznikajúca platforma pre rozvoj celospoločenského dialógu bude významným prvkom v rozvoji Slovenskej republiky ako demokratického a právneho štátu, ako akčného člena Európskej únie a aktívneho člena medzinárodných štruktúr v prospech humánneho a mierového rozvoja ľudskej civilizácie.

Článok 2

Signatári sa zaväzujú, že budú aktívne spolupracovať v hľadaní optimálnych a efektívnych riešení pre rast kvality života občanov Slovenskej republiky uplatňovaním celospoločenského dialógu na báze odborných tímov a komisií. Budú otvorení ďalším námetom odbornej verejnosti s ambíciou zlepšenia riadenia a koordinácie jednotlivých politík štátu konkrétnym zapojením sociálnych partnerov a aktérov celospoločenského dialógu s presahom na európsku úroveň.

Článok 3

Základný nástroj pre napĺňanie cieľov deklarácie predstavuje z iniciatívy splnomocnenca vlády SR pre sociálny dialóg vytvorená Stála konferencia celospoločenského dialógu v Slovenskej republike (ďalej „Stála konferencia“)

a) Zmyslom činnosti Stálej konferencie je vytvárať konkrétnu efektívnu spätnú väzbu ako výslednicu kvalifikovaného monitorovania zo strany relevantných záujmových združení a aktérov celospoločenského dialógu ku politikám sociálneho, hospodárskeho a environmentálneho rozvoja Slovenskej republiky v interakcii na európske a globálne výzvy.

b) Účastníkmi Stálej konferencie sú predovšetkým zástupcovia významných združení, zástupcovia občanov zoskupení v reprezentatívnych občianskych združeniach, združeniach samosprávnych orgánov krajov, miest a obcí, verejnoprávne organizácie, zástupcovia cirkví, predstavitelia vlády Slovenskej republiky. Účasť na práci Stálej konferencie je otvorená.

Článok 4

Na báze pravidelne organizovaných stretnutí členov Stálej konferencie s predsedom vlády Slovenskej republiky a jej rezortnými predstaviteľmi, vyplývajúcich z mandátu splnomocnenca vlády SR pre sociálny dialóg sa vytvoria konkrétne podmienky pre efektívny prenos diskutovaných odborných a celospoločensky dôležitých problémov tak, že v spolupráci s Úradom vlády Slovenskej republiky, ministerstvami a ostatnými ústrednými orgánmi štátnej správy budú prijaté konkrétne opatrenia, projekty a začaté procesy ich implementácie v oblasti rozvoja celospoločenského dialógu.

Článok 5

Uvedené záväzky preberajú účastníci deklarácie dobrovoľne, v záujme spoločensko-hospodárskeho rozvoja Slovenska a jeho občanov. Uznávajú, že v tomto dôležitom dejinnom okamihu v histórii nášho štátu ide o významné záväzky súvisiace s dosiahnutím tvorivej a konštruktívnej atmosféry a celonárodného porozumenia.

Článok 6

Deklarácia sa uzatvára ako otvorený dokument pre vstup ďalších subjektov.

Deklaráciu k rozvoju celospoločenského dialógu v Slovenskej republike uzatvárajú zástupcovia štátu, sociálnych partnerov, reprezentácie regionálnych a miestnych samospráv a predstavitelia vedeckej a náboženskej obce.

Signatári prijímajú deklaráciu ako otvorený dokument, ku ktorému sa môže pripojiť každý spoločensky dôležitý subjekt. Súčasne vyzývajú ďalšie subjekty reprezentujúce rôzne skupiny a vrstvy slovenskej občianskej verejnosti, pripojiť sa k tomuto dokumentu a deklarovať svoju vlastnú pridanú hodnotu k takto deklarovanému úsiliu o celonárodný občiansky konsenzus.

Bratislava, 22. augusta 2024

Za vládu Slovenskej republiky: Robert Fico, predseda vlády SR

Vladimír Faič, splnomocnenec vlády SR pre sociálny dialóg

Za Konfederáciu odborových zväzov: Monika Uhlerová, prezidentka KOZ SR

Za Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení SR: Tomáš Malatinský, prezident AZZZ SR

Za Asociáciu priemyselných zväzov a dopravy: Alexej Beljajev, prezident APZD

Za Republikovú úniu zamestnávateľov: Miroslav Kiraľvarga, prezident RÚZ

Za Slovenskú obchodnú a priemyselnú komoru: Peter Mihók, predseda SOPK

Za Klub 500: Vladimír Soták, predseda Klub 500

Za Združenie miest a obcí Slovenska: Jozef Božik, predseda ZMOS

Za Samosprávne kraje Slovenska: Jozef Viskupič, predseda SK8

Za Slovenskú akadémiu vied: Pavol Šajgalík, predseda SAV

Za Slovenskú rektorskú konferenciu: Vladimír Hiadlovský, prezident SRK

Za Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru: Andrej Gajdoš, predseda SPPK

Za Slovenskú lekársku komoru: Jaroslav Šimo, prezident SLK

Za Jednotu dôchodcov Slovenska: Michal Kotian, predseda JDS

Za Konferenciu biskupov Slovenska: Bernard Bober, arcibiskup, predseda KBS

Za Ekumenickú radu cirkví v Slovenskej republike: Ivan Eľko, generálny biskup, predseda ERCSR

youtu.be/N0oWwl8GRbA

 

Viac informácií:

https://www.vlada.gov.sk/deklaracia-k-rozvoju-celospolocenskeho-dialogu-v-slovenskej-republike/


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com