Historik Roman Holec získal prestížne ocenenie

 

Miesto realizácie

Praha

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

11.9.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Renomovaného slovenského historika, pedagóga a vedca Romana Holeca tento týždeň v Prahe ocenili Čestnou odborovou medailou Františka Palackého. Získal ju za zásluhy v historických vedách, mimoriadny prínos historickému výskumu a podporu českého akademického prostredia. 👏

Významné ocenenie slovenskému historikovi odovzdala predsedníčka Akadémie vied Českej republiky Eva Zažímalová, a to v sídle inštitúcie na Národnej triede v Prahe.

Poznáte dielo prof. Romana Holeca ❓

Bratislavský rodák pôsobí na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského aj na Historickom ústave Slovenskej akadémie vied (SAV). Venuje sa slovenským a stredoeurópskym dejinám 19. a 20. storočia so zameraním na hospodárske a sociálne dejiny, dejiny šľachty a enviromentálne dejiny.

📚 V populárno-vedeckých prácach sa zaoberá habsburskou monarchiou, dejinami Rakúska-Uhorska či dejinami Československa v prvej polovici 20. storočia. Absolvoval množstvo zahraničných stáží a prednášal v niekoľkých krajinách sveta. Je aktívnym členom odborných komisií aj redakčných rád odborných časopisov, autorom desiatok monografií a vedeckých štúdií, ktoré často citujú odborníci na Slovensku aj v zahraničí. Za svoju vedeckú činnosť získal množstvo ocenení. Významný je aj jeho podiel na rozvoji medzinárodnej vedeckej spolupráce, a to vrátane spolupráce s českou vedou. Je tiež dlhoročným členom Česko-slovenskej komisie historikov.

Gratulujeme Vám, pán profesor Holec!

 

Viac informácií:

https://www.facebook.com/share/p/uUSSDkVfXb3LxfXH/


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com