Slovenský fyzik vo švajčiarskom CERN-e: Pozeráme sa Bohu do kuchyne, s náboženstvom si neprotirečíme

 

Organizátor

Odliate mozgy

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Švajčiarsko Švajčiarsko (25 000 krajanov)

Dátum realizácie

16.9.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Peter Chochula je rodený Bratislavčan. V hlavnom meste vychodil všetky školy a obhájil aj doktorát a docentúru v odbore jadrová a subjadrová fyzika. Bolo to v 90. rokoch, keď sa západnému svetu otvorila aj slovenská veda a Peter Chochula s kolegami sa dostali k moderným prístrojom a zaujímavým projektom. Jedným z nich bola spolupráca s Európskou organizáciou pre jadrový výskum sídliacou vo Švajčiarsku, teda so špičkovou vedeckou inštitúciou známou ako CERN.

"Už ste povedali, že v práci žijete svoj sen. CERN je svetové špičkové centrum, takže asi sa nemusím ani pýtať, či by ste sa vrátili na Slovensko?

To má viacero aspektov. Predovšetkým to nie je len o mojej práci. Žijem tu s rodinou, teda rozhodnutie vrátiť sa by bolo za celú rodinu. Deti raz vyletia z hniezda a potom by sme mohli zvažovať odchod na Slovensko, ale šanca, že by som pokračoval v mojej terajšej profesii, je prakticky nulová, pretože Slovensko nerobí to, čo robím ja. To však nie je nič zvláštne. Jednoducho nemáme potrebu riadiť veľké experimenty a starať sa o tisíctonové magnety. To sa robí v CERN-e. Lenže ani mesto si nenajme plavčíka, ak nemá plaváreň, tak prečo by niekto na Slovensku najal mňa, keď sa tam nič podobné nerobí?

Okrem toho, komunikujem s kolegami, ktorí prijali návratové granty a sú dosť nešťastní z toho, ako boli prijatí. Nemôžem hovoriť za všetkých, ale len za tých, s ktorými som sa rozprával. Zrazu zistili, že boli profesionálne zastavení. Dostali ste návratový grant, tak na odmeny zabudnite.

A po tretie, v čase, keď robím to, čo ma baví, som uznávaný v CERN-e, nemám motiváciu meniť to.

Typická otázka je, prečo sa nevrátime a prečo neprinesieme na Slovensko naše know-how. Ja by som dal iný námet na rozmýšľanie: prečo Slovensko nevyužíva viac to, že má mozgy „rozsiate“ po celom svete a prečo neposiela študentov k nim? Ja som napríklad mal len z Technickej univerzity v Košiciach tu v CERN-e 16 študentov a 12 PhD. študentov, ktorí prispeli k mojim projektom. Myslím si, že toto je lepšia cesta ako stigmatizovať ľudí, ktorí sa nevrátia – ako nejakých zradcov."

 

Viac informácií:

https://dennikn.sk/4178429/slovensky-fyzik-vo-svajciarskom-cern-e-pozerame-sa-bohu-do-kuchyne-s-nabozenstvom-si-neprotirecime/


Viac informácií tu


Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Švajčiarsko z oblasti Profesionálne organizácie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com