Mikuláš v Argentáne

 

Organizátor

Spoločnosť prof. Martina Slivku

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Berisso, Buenos Aires, Resistencia, San Bernardo, La Tigra, Castelli, Saenz Peňa, La Clotilde a iné.

Argentína Argentína (25 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 4.12.2018 do 17.12.2018

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

16

Počet zasiahnutých

300

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Nadväzuje na podobné, úspešné podujatie z roka 2015, keď Miroslav Bartoš, predseda Spoločnosti prof. Martina Slivku navštívil vytypované miesta so slovenskými a československými krajanskými spolkami v Argentíne. Ide o tzv. zážitkový typ podujatia, pričom klubové posedenie je spojené s rozprávaním o vianočných sviatkoch na Slovensku. Tento rok sa plánuje aj v spojení s gastronómiou, s varením kapusnice, lekvárových pupáčkov, pečením vianočky a pod. Mikuláš je v Argentíne neznáma bytosť. Tamojšie deti poznajú Papa Noela, prípadne Santa Klausa. Mikuláš je úplne iný. Spontánna reakcia po zazvonení zvoncom pri vstupe "naozajstného" Mikuláša do klubu, so zvolaním "Papa Francisco", ako sa to stalo v meste LaTigra, hovorí za seba (-:. Pozn. Mikuláš používa biskupský odev, zapožičaný od organizácie Korunovačná Bratislava.

Mikuláš zo Slovenska, z Bratislavy, ako sa samotná štylizovaná postava prezentuje, sprostredkúva kresťanskú kultúrnu tradíciu tak, ako táto ešte na mnohých miestach na Slovensku pretrváva. Mikuláš nie je "crazy", teda bláznivý typ rozprávkovej bytosti, pričom deti okolo neho skáču, neraz ho aj "trhajú" a váľajú sa s ním a pod. Pozn.: takto som to videl v Argentíne pri Santa Klausovi.

Mikulášovi deti recitujú básničky, spievajú mu piesne, dávajú si dobré záväzky, čo je v tamojšom prostredí prekvapujúca, ale rešpektovaná hodnota. Mikuláš v Argentíne je ďalším zo série podujatí, keď sa tamojší krajanský svet môže stretnúť s autentickou slovenskou tradičnou kultúrou, čo má v očiach potomkov Slovákov veľký význam.

Zo strany argentínskych krajanských spolkov je pre spoločné podujatia so Spoločnosťou prof. Martina Slivku vždy prejavovaná otvorenosť a pripravenosť urobiť spolu dobrú a užitočnú vec.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
3 075 € 500 € 192,19 € 10,25 € 0,0200 €

Žiadosť číslo 0782/AR/2018 (R): Podporená

Požadované položky: platby za odborné služby, propagácia, tlač, predtlačová príprava, tlmočenie, preklady, korektúra, doprava, iné, výdavky za telekomunikačné služby súvisiace s projektom, rekvizity

Schválené položky: platby za odborné služby, reprezentačné náklady

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0782/AR/2018

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Argentína


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com