Po stopách Juraja Tranovského - slovanského Luthera

 

Miesto realizácie

Třanovice, Bystřice, Cziesyn, Dolný Kubín, Istebné, Leštiny, Liptovský Mikuláš

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 26.9.2020 do 28.9.2020

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

48

Počet zasiahnutých

250

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Charakteristika projektu

Náučná cesta členov Slovenského ev. a.v. cirkevného zboru v Prahe, ECAV v ČR, Spoločnosti M.R.Štefánika a ďalších slovenských aktivít v ČR do miest v ČR, Poľsku a hlavne na Slovensku spojených s osobnosťou Juraja Tranovského, evanjelického farára, barokového náboženského spisovateľa. Jeho osobnosť a jeho život bol spojený s ČR, Poľskom a Slovenskom. V roku 2020 uplynie 400 rokov od jeho prekladu Augsburského vyznania. Jeho najvýznamnejším dielom je Cithara sanctorum... Tranoscius, ktorý sa stal prvým tlačeným evanjelickým spevníkom na Slovensku. Vo svojich piesňach sa zaoberá myšlienkami o svetskej márnosti, pominuteľnosti, o utrpení a nebeskej večnosti a radosti, ale tiež majú sociálny podtón, keďže v nich často vyjadruje sympatiu s chudobou. Tranovský sa zvykne označovať ako \"slovanský Luther\". V rámci exkurzie navštívime české Třanovice, Bystřice, poľský Cziesyn a na Slovensku Oravu a Liptov, Dolný Kubín, Istebné, Leštiny, Lipt. Mikuláš. Podrobnejší program je prílohou projektu.

Očakávaný prínos projektu

Návšteva miest spojených so životom a tvorbou Juraja Tranovského umožní lepšie poznanie tohoto významného muža evanjelického duchovného života obyvateľov troch krajín. Táto cesta prispeje k prehĺbeniu vedomostí účastníkov exkurzie o našej histórii a osobnostiach, ktoré ju tvorili. Účastníci budú z generačne rôznych skupín a dôležitá je práve účasť mladšej generácie a detí, ktorá strácajú možnosť poznať tieto fakty. Zároveň budú veľmi prínosné stretnutia s odborníkmi - lektormi, farármi ale aj obyvateľmi navštívených miest, čo umožní upevnenie vzájomných kontaktov. Bude tak naplnený cieľ projektu: udržanie a rozvoj národného povedomia a kultúrnej identity Slovákov žijúcich v zahraničí s použitím inšpiratívnych metód a foriem trávenia voľného času s dôrazom na ich kultúrno-spoločenský a duchovný rozmer.

Dodatočné informácie

Našu cestu podporia aj spriatelené cirkevné inštitúcie z Nemecka, tiež ECAV v ČR. Podstatnú časť nákladov si hradia účastníci sami. Veľkou položkou sú náklady na dopravu autobusom. Finančná podpora z dotácie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí by umožnila účasť aj našich slovenských členov, ktorí nemajú finančné možnosti, aby si hradili takéto náučné exkurzie spojené s návštevou a poznávaním Slovenska, jeho histórie, prírodných krás aj súčasného duchovného, kultúrneho i každodenného života.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
1 900 € 900 € 39,58 € 7,60 € 0,0026 €

Žiadosť číslo 0344/CZ/2020 (R): Podporená

Požadované položky: doprava

Schválené položky: doprava

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0344/CZ/2020

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2020 - 2020: 1 800 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Viera a náboženstvo


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com