Kniha: Štefan Boleslav Roman - uránový kráľ

 

Organizátor

Kanadsko-Slovenská obchodná komora

Kanada Kanada (150 000 krajanov)

Miesto realizácie

Kanada Kanada (150 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.12.2021 do 31.12.2021

Oblasť

Informácie

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Kanadsko-Slovenska obchodna komora, s podporou Uradu pre zahranicnych Slovakov, vydava reprezentacnu knihu Stefan Boleslav Roman - uranovy kral. Prave tento rok by sa Stefan B. Roman, zakladatel a predseda Svetoveho kongresu Slovakov a majitel najvacsich uranovych bani na svete, dozil 100 rokov. Stefan Boleslav Roman je spolu s Milanom Rastislavom Stefanikom povazovany za najvyznamnejsieho Slovaka 20. storocia.

Stefan Boleslav Roman zalozil v roku 1970 najdolezitejsiu organizaciu zastupujucu Slovakov v zahranici - Svetovy kongres Slovakov, ktorej sa stal predsedom. Roman sa velmi vyznamnym sposobom zasluzil o zalozenie Slovenskeho ustavu svateho Cyrila a Metoda v Rime. a vytvorenie eprachie v Kanade. V Markahame pri Toronte nechal vystavat Katedralu Premenenie Pana, ktoru v septembri 1984 osobne posvätil papez sv. Jan Pavol II.

Pravnym poradcom jeho spolocnosti Denison Mines Corp. v USA bol neskorsi americky prezident Richard Nixon.

Spolu s bratom vlastnil Romandale Farms, ktore sa venovali slachteniu holsteinskeho plemena a jeho plemenny byk bol vydrazeny za rekordnu sumu a dostal sa Guinessovej knihy rekordov. Podla magazinu Forbes patril Stefan B. Roman k 5 najbohatsim Kanadanom.

V roku 1963 mu papez Jan XXIII. udelil Rad velitelov rytierov sv. Cyrila a Metoda (najvyssie mozne vyznamenanie pre laikov) a najvyssie vyznamenanie Kanady The Order of Canada. Boli mu udelene cestne doktoraty z troch kanadskych univerzit a v roku 1986 mu bola udelena Europska cena cisara Karola IV. V roku 1995 mu prezident Michal Kovac udelil najvyssie statne vyznamenanie - Rad bieleho dvojkriza I. stupna in memoriam.

Predslovy do tejto reprezentacnej knihy budu mat kardinal Jozef Tomko, ex-prezident Rudolf Schuster a prezidentka.

Kniha je v predaji v sietiach knihkupectiev Panta Rhei a Martinus.


Kúpiť na Panta Rhei Kúpiť na Martinuse


Knihu vo fyzickej alebo elektronickej verzii si môžu záujemci za zvýhodnenú cenu objednať aj priamo u Kanadsko-Slovenskej obchodnej komory, resp. na www.kanada.sk.


Kúpiť na www.kanada.sk

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Kanada z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com