Prezentácia publikácie Ján Zavarský

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Mariánské náměstí 1, Praha 1

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

5.10.2023

Oblasť

Kultúra

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Vážené dámy, vážení páni, milí priatelia Slovenského inštitútu v Prahe,

dovoľujeme si Vás pozvať na prednášku s názvom „Zdanlivá pominuteľnosť (scénografia)“, v rámci ktorej teatrologička PhDr. Dagmar Podmaková, CSc. predstaví myslenie a rukopis významného slovenského scénografa Jána Zavarského (1948-2022). Súčasťou prednášky bude prezentácia odbornej publikácie Ján Zavarský, ktorú vydalo české nakladateľstvo Větrné mlýny. Prednáška sa uskutoční dňa 5. 10. 2023 o 17:00 v Mestskej knižnici v Prahe (Mariánské náměstí 1, Praha 1).

Podujatie vzniká z iniciatívy Slovenského inštitútu v Prahe v spolupráci s Teatrologickou spoločnosťou a koná sa pri príležitosti spoločného 30. výročia vzniku Slovenskej republiky a Českej republiky. Vstup je voľný.

Srdečne Vás pozývame na prezentáciu odbornej publikácie o slovenskom scénografovi s príspevkami slovenských a českých autorov, ktorú editorsky zostavila teatrologicka Dagmar Podmaková a ktorú vydalo české nakladateľstvo Větrné mlýny. Podujatie vzniká z iniciatívy Slovenského inštitútu v Prahe v spolupráci s Teatrologickou spoločnosťou a koná sa pri príležitosti spoločného 30. výročia vzniku Slovenskej republiky a Českej republiky.

Teatrologička Dagmar Podmaková z Ústavu divadelnej a filmovej vedy VŠMU predstaví myslenie a rukopis scénografa Jána Zavarského (1948-2022), tvorcu funkčnej, akčnej, znakovej scénografie s výrazným sociálnym a politickým kontextom, spoluautora enigmatického diela Biely priestor v bielom priestore. Slovenský inštitút v Prahe a nakladateľstvo Větrné mlýny predstavia kolektívnu knižnú publikáciu Ján Zavarský, ktorá vyšla v Brne koncom roka 2022. Podujatie je slávnostným otvorením Mesiaca českej a slovenskej kultúrnej vzájomnosti a zároveň zahájením cyklu prednášok Teatrologickej spoločnosti, ktorý sa uskutoční v Mestskej knižnici v Prahe v spolupráci s jej Divadelným a filmovým oddelením.

Prednáška bude zameraná najmä na divadelné aktivity, v ktorých bol Ján Zavarský často rovnocenným partnerom režisérovi, či už v činohre alebo bábkovom divadle, ale aj v opere, pre rôzne slovenské, české aj zahraničné súbory. Predstavená bude aj jeho spolupráca s vybranými režisérmi (napr. Petrom Scherhauferom, Romanom Polákom, Vladimírom Strniskom a ďalšími) v tradičnom aj nepravidelnom divadelnom priestore.

PhDr. Dagmar Podmaková, CSc. sa narodila v roku 1953 v Bratislave a pôsobí v Ústave divadelnej a filmovej vedy Centra vied o umení Slovenskej akadémie vied, kde sa venuje najmä dejinám slovenského divadla druhej polovice 20. storočia. Je autorkou samostatných monografií o osobnostiach a divadlách, spoluautorkou a editorkou domácich a zahraničných knižných publikácií s presahom do spoločenských a politických vied.

 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com