Slovak Pro Summit 2023

 

Organizátor

Slovak PRO

USA USA (750 000 krajanov)

Miesto realizácie

New York, USA

USA USA (750 000 krajanov)

Dátum realizácie

19.9.2023

Oblasť

Informácie

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

“Slovak PRO Summit 2023 je ponukou na spoluprácu pri tvorbe a prijímaní rozhodnutí pre lepšie a modernejšie Slovensko”

Slovensko, ktoré tento rok oslavuje 30. výročie svojho vzniku, je modernou krajinou plnou talentovaných a odhodlaných ľudí. Dnes však čelí mnohým výzvam: starnúcej populácii, klimatickým zmenám, digitálnej transformácii alebo masívnemu odlivu mladých ľudí do zahraničia. Práve schopnosť udržať talent alebo ho nahradiť talentom zo zahraničia je nevyhnutná z pohľadu konkurencieschopnosti a udržateľnosti v budúcnosti.

Môže sa zdať, že my, slovenskí profesionáli žijúci a pôsobiaci v USA, sme súčasťou problému odlivu mozgov, nie jeho riešenia. Týmto podujatím chceme ukázať opak – sme jednotlivci, ktorí Slovensko z rôznych dôvodov opustili, ale chceme zostať v spojení s ním a aktívne sa podieľať na jeho rozvoji. Slovak Pro Summit 2023 je možný práve vďaka existencii silnej a početnej novej slovenskej diaspóry v USA, ktorej vzťah k rodnej krajine nezoslabol zmenou bydliska alebo pracovnými úspechmi v zahraničí.

Slovak PRO Summit 2023 je iniciatívou zdola a pokusom o pilotnú diskusiu zameranú na hľadanie:

spôsobov efektívneho prepájania novej diaspóry a slovenských profesionálov v USA;

spôsobov efektívneho prepájania slovenských profesionálov a novej diaspóry v USA so Slovenskom;

udržateľných návrhov a odporúčaní pre nové slovenské diaspóry vo svete.

Veríme, že práve užšia a systematická spolupráca spojená s efektívnou koordináciou slovenských profesionálov v zahraničí môže mať dlhodobý prínos pre budovanie moderného a konkurencieschopného Slovenska, a to nielen pri zvyšovaní ekonomického rastu, podpory inovácií, kultivácie a skvalitnenia verejného a politického života, ale aj pre budovanie silnejších demokratických inštitúcií. Sme presvedčení, že talent a potenciál, ktoré má dnes Slovensko skryté v úspešných krajanoch v rôznych častiach sveta, môže byť jedným zo základných pilierov jeho úspešnej budúcnosti.

Naším zámerom je aktívne sa podieľať na pozitívnych zmenách v prospech Slovenska. Pre tento účel ponúkame svoje schopnosti, skúsenosti a kontakty, ktoré sme nadobudli v zahraničí. Sme pripravení byť aktívnou skupinou pri tvorbe konkrétnych politík, programových krokov a hľadaní riešení a spôsobov pre posilnenie spolupráce Slovenska s novými diaspórami a slovenskými profesionálmi v zahraničí.

My, slovenskí profesionáli v USA, sme pripravení spolupracovať na tvorbe a prijímaní konkrétnych rozhodnutí pre lepšie, úspešnejšie, udržateľnejšie a modernejšie Slovensko.

e.dennikn.sk/3579664/uspesni-slovaci-v-usa-hovoria-co-by-mala-spravit-vlada-aby-sa-vratili-na-slovensko/

 
Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine USA z oblasti Profesionálne organizácie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com