Výstava: Sprievodca hodnotným, ale nie vždy pohodlným životom

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Hybernská 1, Praha

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 10.10.2023 do 3.11.2023

Oblasť

Kultúra

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Výstava piatich slovenských umelkýn a umelcov pôsobiacich v Ceskej republike

10. 10. 2023 – 3. 11. 2023 | Slovenský inštitút v Prahe, Hybernská 1, Praha

Vážené dámy, vážení páni, milí priatelia Slovenského inštitútu v Prahe, dovoľujeme si Vás pozvať na vernisáž výstavy Sprievodca hodnotným, ale nie vždy pohodlným životom, ktorá sa bude konať 10. 10. 2023 o 18:00 v galérii Slovenského inštitútu v Prahe na adrese Hybernská 1, Praha 1. V kurátorskej koncepcii výtvarníka Dušana Zahoranského sa predstaví pätica slovenských umelkýň a umelcov tvoriacich a pôsobiacich v Českej republike.

Manuály, pravidlá a praktické rady, usmernujú naše rozhodovanie od detstva, sú osou vzdelávania a pomáhajú nám v dospelosti pochopit krízy. Cast našich životných rozhodnutí sa odohráva pudovo – sme predprogramovaní zaobstarat si obživu, vyhnút sa bolesti, schovat sa pred zimou a vyhladávat spolocnost. Dokážeme odpozorovat, ktoré kroky vedú k štastiu, radosti a ktoré smerujú ku katastrofe. S vekom sa komplexnost rozhodovania prehlbuje. Aby sme predišli strádaniu, dívame sa hlbšie do minulosti, rozoberáme správne a chybné rozhodnutia, respektíve, uvedomujeme si, co všetko naši predkovia urobili preto, aby nám pripravili miesto, vychýlili chod dejín spravodlivejším smerom.

Pätica autoriek a autorov v casti svojej tvorby parafrázuje motív rady do života z rôznych perspektív. Alex Selmeci a Tomáš Jusko premýšlajú o tom, ako nás jednoduché nástroje, obaly, prepravné prostriedky nenápadne sprevádzajú dejinami a de facto urcujú tvar miesta, v ktorom žijeme. Petra Ondreicková-Nováková dlhodobo pracuje s papierom, ktorý bol až do digitálnej revolúcie dominantným médiom externalizovanej ludskej pamäte. Autorka pracne premiena papier na dynamickú priestorovú situáciu. Prakticky ho ciní priehladným. Vo svojich ready-made objektoch parafrázuje úvahy osobností filozofie a literatúry. Katarína Hládeková sa v poslednej sérii obracia k blízkym i vzdialeným adresátom a vedie s nimi rozhovor o životných úskaliach a osobných objavoch. Monogramista T.D scasti redukuje zložité významy do úsporných slovných hesiel, z ktorých vznikajú minimalistické aforizmy.

VYSTAVUJÚCI UMELCI: Petra Nováková-Ondreicková / Katarína Hládeková / Monogramista

T.D / Alex Selmeci – Tomáš Jusko

KURÁTOR: Dušan Zahoranský

 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com