Scénické uvedenie z tvorby Leoša Janáčka v produkcii Otvorenej opery

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Modlitebna Českobratrské církve evangelické, Korunní 60

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

16.10.2023

Oblasť

Kultúra

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

16. 10. 2023 o 19:00 | Modlitebna Českobratrské církve evangelické, Korunní 60

DENNÍKY sú scénickou produkciou Otvorenej opery z tvorby Leoša Janáčka v podaní popredných slovenských operných spevákov a v dramaturgii a réžii Martina Bendika. Podujatie sa koná pri príležitosti spoločného 30. výročia vzniku Slovenskej republiky a Českej republiky.

Voľné zoskupenie tvorcov a interpretov pod názvom Otvorená opera, ktorého cieľom je uvádzať klasické komorné operné diela, odohrá na pražských Vinohradoch scénický koncert avantgardy dvadsiateho storočia z diel Bohuslava Martinu, Bélu Bartóka a Leoša Janáčka so zámerom predstaviť mierne inú hudobnú a divadelnú poetiku. Dve piesne na negerskú poéziu, päť slovenských ľudových piesní pod názvom Na dedine a Zápisky zmizelého sú dramaturgickou obmenou doterajšej praxe slovenského hudobno-divadelného zoskupenia Otvorená opera.

Diela spája v prvom rade stredoeurópska, česko-slovensko-maďarská kultúrna príbuznosť, zdôrazňujúca etnomuzikologický záujem o ľudové piesne v šate klasickej avantgardy najvýznamnejších tvorcov dvadsiateho storočia. Kým Martin sa inšpiroval americkými songami a afroamerickou poéziou, Bartók, veľký znalec slovenskej ľudovej piesne, zužitkoval svoj entnomuzikologický prieskum v teréne a pretavil ľudové piesne do svojského originálneho jazyka. Janáček podobným spôsobom spájal melodiku hovoreného slova z prostredia Valašska s ľudovou piesňou, preto môžeme ich duchovné príbuzenstvo považovať za typický stredoeurópsky fenomén.

Práve Zápisky zmizelého sú prezentované v danom predvedení scénicky. Príbeh neopätovanej lásky k cigánke Zefke vytvára sugestívnu baladu v básnickom prerozprávaní teraz už známeho autora textu Ozefa Kaldu a moravského hudobného majstra.

Mezzosoprán: Andrea Pietrová

Tenor: Róbert Remeselník

Hudobné naštudovanie a dirigent: Branko Ladič

Réžia: Martin Bendik

Produkčná spolupráca: Nora Nosterská

 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com