Slovenská filharmónia v Prahe

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Obecný dom, Praha 1

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

27.10.2023

Oblasť

Kultúra

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Koncert k 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky a Českej republiky a 105. výročiu vzniku Československa

27. 10. 2023 o 19:30 | Obecný dom, Praha 1 (Smetanova sieň)

Účinkujú: Slovenská filharmónia / Simona Šaturová – soprán / Jiří Bárta – violončelo Daniel Raiskin – dirigent

Slávnostný koncert je venovaný významným historickým medzníkom dejín Slovenska a Česka a nedožitým jubileám najvýznamnejších hudobných osobností oboch krajín.

Koncert sa uskutoční v predvečer štátneho sviatku Českej republiky, kedy si pripomíname 105. výročie založenia prvej Československej republiky, ktorá vznikla po skončení 1. svetovej vojny 28. októbra 1918 ako nástupnícky štát po rozpade Rakúsko-Uhorskej monarchie. Zároveň si pripomíname 30. výročie vzniku nových štátnych útvarov – Slovenskej republiky a Českej republiky, ktoré začali písať svoju nezávislú históriu od 1. januára 1993. Celý svet vtedy s obdivom sledoval proces pokojného rozdelenia oboch spriatelených republík, ktoré aj po 30 rokoch samostatnosti a nezávislosti sú symbolom a príkladom pre svet, ako má vyzerať vzájomná úcta, spolužitie a susedské vzťahy štátov uprostred Európy.

Podujatie sa koná v rámci projektu Česko – Slovenský rok, nad ktorým prevzali záštitu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a prezident Českej republiky Petr Pavel, a za prítomnosti vládnych predstaviteľov oboch republík, ako aj zástupcov diplomatických zborov a mnohých významných osobností oboch krajín.

Program tvoria skladby hudobných skladateľov, ktorých život bol spojený s históriou Československa, ale tiež staršou históriou nášho územia a novodobými dejinami samostatných republík. Koncert Slovenskej filharmónie a hostí – slovenskej rodáčky žijúcej v Prahe a pôsobiacej po celom svete, sopranistky Simony Šaturovej, a rovnako medzinárodne uznávaného českého violončelistu Jiřího Bártu, bude znieť pod taktovkou šéfdirigenta Slovenskej filharmónie Daniela Raiskina.

Slávnostný koncert sa uskutoční pod záštitou primátora hlavného mesta Prahy doc. MUDr. Bohuslava Svobodu, CSc.

 

Viac informácií:

https://tickets.colosseum.eu/obecni-dum/standard/Hall/Index/2200197/


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com