Voľby a diaspóra

 

Miesto realizácie

Online

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

22.9.2023

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Slováci v zahraničí čo a koho nemôžete voliť

Nemôžete voliť svojich vlastných legitímnych zástupcov, ktorí by predkladali a obhajovali vaše oprávnené potreby a požiadavky v slovenskom parlamente Prečo ?

V mnohých európskych štátoch, ktoré majú tiež svoju diaspóru vo svete a mnohí z jej členov sú nositeľmi ich štátneho občianstva, na základe vnútornej legislatívy majú možnosť voliť vlastných poslancov, alebo senátorov. Na Slovensku nie, hoci ústava Slovenskej republiky v článku 7a túto možnosť aspoň teoreticky by mohla prejudikovať. Aj Deklarácia Národnej rady Slovenskej republiky k Slovákom žijúcim v zahraničí zo dňa 6.júla 1999 okrem iného hovorí že „Slovenská republika bude v záujme udržania a rozvoja ich národného povedomia a národno – kultúrnej identity naďalej venovať náležitú pozornosť, spolupracovať s nimi, všemožne im pomáhať a podporovať ich práva. Zároveň bude vždy ústretová a otvorená riešeniu ich požiadaviek a potrieb.“

Jedna z ich dlhodobých požiadaviek je mať vlastné zastúpenie v Národnej rade Slovenskej republiky. Nie voľba cudzích zástupcov, ale voľba svojich vlastných poslancov. Ich úlohou by nemalo byť zasahovanie do vnútropolitických záležitosti, ale zabezpečovanie a kreovanie vzájomných vzťahov a spolupráce medzi Slovensku republikou a slovenskou diaspórou vo svete To by si ale vyžadovalo politickú vôľu relevantných politických strán na Slovensku zmeniť volebný mechanizmus. A tá zatiaľ nie je.

K 30. júnu 2023 mala Slovenská republika 5 426 352 obyvateľov. V tom istom čase slovenské diaspóra vo svete predstavovala približne 1 200 000 osôb,. z toho 300 00 až 400 000 s občianstvom Slovenskej republiky. Bez ohľadu na to aký je skutočný počet členov slovenskej diaspóry, jej oprávnení účastníci všetkých volieb v Slovenskej republike mali a majú de iure i de facto v podstate diskriminačný charakter. Prečo, lebo sa stávajú len pasívnymi voličmi politických strán na Slovensku, ktoré im nedávajú žiadne záruky, že budú obhajovať a presadzovať ich legitímne potreby a záujmy. Plnia úlohu, ktorú máva kanonenfuter. Určitou zárukou by mali byť volebné programy t .j. sľuby, ktoré ale nemajú žiadnu záväznú hodnotu. V súčasnosti sa vo svojich volebných programoch aj to len vágne, venujú len KDH, SAS, Republika a PS. Povrchné a plné fráz. Dlhodobé skúsenosti však ukazujú, že dokonca ani programové vyhlásenia vlády, alebo uznesenia vlády nemajú záruky ich plnenia.

Sú necelé dva týždne pred predčasnými voľbami na Slovensku a zo zahraničia sa síce na voľbu poštou zaregistrovalo 72 993 voličov, ale Ministerstvo vnútra SR eviduje doteraz len 28 500 návratných obálok od voličov z cudziny. Ako sa teda rozhodnú slovenskí voliči zo zahraničia, čo a koho budú voliť?

Claude Baláž, bývalý splnomocnenec vlády pre zahraničných Slovákov

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com