Časopis Fajauka

 

Organizátor

Spolok Slovákov z Bulharska

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Bratislava

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.4.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Médiá

Počet účastníkov

200

Počet zasiahnutých

500

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Tlač, redakčné a poštové náklady. Tlačenú verziu určenú pre najstarších krajanov, ktorí nemajú prístup na internet (keďže ide o elektronický časopis) a na propagačné účely, na pokrytie nákladov na grafiku a jazykovú úpravu článkov.

Charakteristika projektu

Časopis Fajauka vychádza v elektronickej podobe a je voľne prístupný na stránke Spolku (http://www.ssb.sk/ecasopis/) . Časopis celkovo obsahuje 9 rubrík + rubrika „tradície“, ktorá sa pridáva v období sviatkov . Hlavným cieľom časopisu je zachytiť čo najviac materiálu vo forme spomienok a rozhovorov, ktorý mapuje život Slovákov v Bulharsku od 1878 až do repatriácie, obdobie repatriácie a život presídlených Slovákov na Slovensku, venovať sa najmladšej, strednej a najstaršej generácii a taktiež kultúrnemu dianiu iných organizácii. V nasledujúcich číslach by sme chceli predstaviť slovenské školy na Dolnej zemi a v ročníku II. sme prezentovali tvorbu súťažiacich v medzinárodnej literárnej súťaži Spolku Slovákov z Bulharska – Dolnozemské zlaté pero. Zapojili sa do nej žiaci aj dospelí zo Srbska, Maďarska, Rumunska a Slovenska. Nosnou rubrikou časopisu je rubrika s názvom „Téma“, v ktorej erudovaní odborníci prispievajú svojimi vedecko – odbornými článkami o živote Slovákov na Dolnej zemi.

Očakávaný prínos projektu

Prínosom časopisu je zaznamenanie dôležitých faktov zo života Slovákov na Dolnej zemi nielen z pohľadu priamych účastníkov, ale aj z pohľadu etnológov a iných vedcov, ktorí prispievajú svojimi odbornými poznatkami. Za najcennejšie však pokladáme práve zážitky, spomienky a rozprávanie tých, ktorí v Bulharsku žili a takouto formou zaznamenávajú svoj život pre ďalšie generácie.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
4 000 € 2 000 € 20,00 € 8,00 € 0,0004 €

Žiadosť číslo 0567/SK/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):400.00; Poštovné a kuriérske služby (BV):600.00; Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):3000.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0567/SK/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2021 - 2024: 4 000 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com