Predstavenie slovenského Túlavého divadla Štvrtá tretina

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Divadlo Kalich, Jungmannova 9, Praha

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

6.10.2023

Oblasť

Kultúra

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

6. 10. 2023 | Divadlo Kalich, Jungmannova 9, Praha

Slovenské Túlavé divadlo v spolupráci s pražským Komorným divadlom Kalich uvedú kabaret s názvom Štvrtá tretina autorskej dvojice Jakub Nvota a Kamil Žiška. Projekt je začiatkom širšej spolupráce, ktorej cieľom je predstaviť českému a slovenskému publiku v Prahe originálnu autorskú tvorbu Túlavého divadla, ktoré vzniklo v roku 2001 ako pokračovanie pôvodného študentského kabaretného zoskupenia hercov okolo Nvotu a Žišku. Od kabaretov sa súbor posunul k pouličnému divadlu a neskôr strávil jedenásť sezón v bratislavskom Divadle v Podpalubí. Túlavé divadlo sa vyznačuje špecifickou poetikou, ktorá na jednej strane láskavým spôsobom dáva divákovi nádej, no zároveň je krutá, pretože si nemilosrdne strieľa sama zo seba.

Jakub Nvota a Kamil Žiška si už dlhý čas pre seba píšu dialógy, skeče, predscény a piesne. Je tomu tak aj v prípade ich Štvrtej tretiny. Tá je kabaretným predstavením s piatimi obrazmi a piatimi piesňami inšpirovaná pre divadlo netypickou, ale o to viac nepreskúmanou témou športu. Čo už môžu dvaja komici vedieť o športe?

Inšpirácia v športe takmer od úvodného dialógu komickej dvojice s publikom zavedie do hlbokých úvah, asociácii a súvislostí tam, kde by ich snáď nikto nehľadal. V ďalšom obraze komici na seba preberú postavy starostu a podnikateľa, ktorí plánujú, ako by bolo možné preniesť do malej slovenskej dedinky NHL. V závere pokúšajú zostaviť reprezentačný olympijský tím z historických osobností našich dejín.

 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com