Extáza / Obrazy o nej

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Mahenovo divadlo, Brno

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

8.11.2023

Oblasť

Kultúra

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

8. 11. 2023 o 19:00 | Mahenovo divadlo, Brno

Pôvodná tanečná inscenácia Andreja Petroviča a Vladislava Šarišského Extáza / Obrazy o nej predstavuje rôzne podoby ženy inšpirované fázami mesiaca, ktorý je magickou bránou nielen k cyklu zrodenia, ale i znovuzrodenia. Fenomén feminity a ženského tela v rôznych konvenčných i nekonvenčných rolách je centrom inscenácie, ktorej dominujú obrazy extatickej sily, lásky, schopnosti obetovania sa, neopísateľnej bolesti zo straty a nezlomnosti kráčať ďalej. Odhodlania neprestajne niesť svetlo, no nebáť sa ani temnoty, ktorá často odhalí skutočnosť. Extáza je pocit vytrženia i hlbokého zvnútornenia, chaosu i absolútneho kľudu.

Idea pôvodného súčasného tanečného diela Extáza / Obrazy o nej vychádza z fenoménu ženského tela a jeho zázračných premien. Prekračovanie hraníc, zmenený stav vedomia, strata kontroly, eufória, stav blaženosti... Extatické momenty radosti, po ktorých túžime aj za cenu strát. Extáza je obrazom ženy prostredníctvom štyroch archetypov na pozadí štyroch mesačných fáz.

Inscenácia získala ocenenie DOSKY 2022 – Andrej Petrovič a kol. za mimoriadny počin v oblasti divadla, Vladislav Šarišský za najlepšiu scénickú hudbu.

Hudba: Vladislav Šarišský

Námet, choreografia a réžia: Andrej Petrovič

Texty, námet: Tomáš Straka

Scéna a kostýmy: Diana Strauszová

Dramaturgia: Eva Gajdošová

Svetelný dizajn: Karol Šimek

Dance Brno 2023 je tanečný festival zameraný na prezentáciu a tvorbu profesionálnych baletných súborov českých a slovenských divadelných domov. Jedinečný projekt predstaví formou prehliadky na jednom mieste v priebehu jedného týždňa umeleckú a interpretačnú úroveň českej profesionálnej baletnej scény. Dramaturgia festivalu sa sústreďuje predovšetkým na pôvodnú tvorbu, repertoárové progresívne tituly a choreografie významných európskych a svetových choreografov s mimoriadnou úrovňou sólovej či ansámblovej interpretácie.

 

Viac informácií:

https://online.colosseum.eu/ndb-flexi/standard/Hall/Index/2005957/


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com