Zuzanka, neplač

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Jungmannova 9, Praha

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

14.11.2023

Oblasť

Kultúra

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Predstavenie slovenského Túlavého divadla pod záštitou Slovenského inštitútu v Prahe.

14. 11. 2023 | Divadlo Kalich, Jungmannova 9, Praha

Slovenské Túlavé divadlo uvedie v Prahe ďalšiu zo svojich erbových inscenácií. Originálna autorská komédia s pesničkami z Bratislavy na pomedzí 20. a 30. rokov s názvom Zuzanka, neplač s úspechom hosťovala v rámci festivalu Dotyky a spojenia.

Mesto plné tajomných uličiek a podivuhodných existencií. Ulicami znejú chytľavé melódie. Umelecká bohéma, zbohatlíci, veselé dievčatá aj malí podvodníčkovia. To je svet, do ktorého prichádza nádejná maliarka Zuzana. Ale môže vôbec dievča študovať v tomto meste umenie? Než sa to tak stane, Zuzka sa riadne zapletie do osídiel Prešporku. Skvelá komédia, ktorá hovorí tak trochu aj o nás.

Slovenské Túlavé divadlo v spolupráci s pražským Komorným divadlom Kalich uviedlo v októbri kabaret s názvom Štvrtá tretina autorskej dvojice Jakub Nvota a Kamil Žiška, čím otvorilo cyklus širšej spolupráce, ktorej cieľom je predstaviť českému a slovenskému publiku v Prahe originálnu autorskú tvorbu.

Túlavé divadlo vzniklo v roku 2001 ako pokračovanie pôvodného študentského kabaretného zoskupenia hercov okolo Nvotu a Žišku. Od kabaretov sa súbor posunul k pouličnému divadlu a neskôr strávil jedenásť sezón v bratislavskom Divadle v Podpalubí. Túlavé divadlo sa vyznačuje špecifickou poetikou, ktorá na jednej strane láskavým spôsobom dáva divákovi nádej, no zároveň je krutá, pretože si nemilosrdne strieľa sama zo seba.

Autor: Jakub Nvota, Kamil Žiška

Réžia: Jakub Nvota

Scéna: Pavol Andraško

Kostýmy: Miriam Struhárová

Choreografia: Ladislav Cmorej

Hudobný aranžmán a produkcia: Kamil Mikulčík, Filip Hittrich

Produkcia: Mana, s.r.o. (Janka Suraová, Petra Kovalčíková)

Účinkujú: Anna Čonková / Kristína Tóthová, Lucia Hurajová, Zuzana Kyzeková, Adela Mojžišová, Daniela Šencová / Silvia Soldanová, Radovan Hudec, Štefan Martinovič, Štefan Richtárech, Jakub Ružička

Nad pražským predstavením prevzal záštitu Slovenský inštitút v Prahe.

 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com