Inšpirácia pre Slovensko z Nemecka - štátni zamestnanci

 

Miesto realizácie

Online

Nemecko Nemecko (80 000 krajanov)

Dátum realizácie

28.10.2023

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Problém na Slovensku:

Veľkou chybou je, nech už vládne ktokoľvek v SR, že nemáme jednotne a odborne vyškolených štátnych zamestnancov, ktorí zostávajú vo svojich funkciách v štátnej správe ako nestranní a odborní zamestnanci štátu. A to vždy, aj keď sa zmení politická garnitúra. Zrejme sme jediná európska krajina, ktorá nemá vzdelávacie centrá pre kádre v štátnej správe.

Riešenie v Nemecku:

V Nemecka pre zamestnancov v štátnej správe existujú školy pre stredné kádre štátnej správy, sú to takzvané Beamtenfachschulen. Bez jej absolvovania nemôže byť osoba zamestnaná v štátnej správe. Ak v štátnej správe pracuje a nemá túto školu zabsolvovanú, tak si ju musí dorobiť! Školy, kde sa učia zákony a všetko, čo je potrebné vedieť pre správne fungovanie štátnej správy. Toto je stredná odborná vrstva.

Okrem toho môžu vysokoškolskí vzdelaní absolventi ešte absolvovať tzv. Beamtenfachhochschule, čiže pre vysokých odborníkov v štátnej správe existuje ešte nadstavba. Tu sa vzdelávajú kádre pre ministerstvá, tieto kádre tam zostávajú po zmene vlády ako piliere istoty a záruky, nepodplatiteľnosti a ako garancia odbornosti v danom odbore a aj funkčnosti štátnej správy dlhodobo.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Nemecko z oblasti Kultúra a umenie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com