Zabezpečenie prevádzky a pravidelnej činnosti Slovenskej školy pri SNKK v roku 2024

 

Miesto realizácie

Mníchov

Nemecko Nemecko (80 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 12.1.2024 do 20.12.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

100

Počet zasiahnutých

200

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Projekt sa zameriava na zabezpečenie pravidelného vyučovania slovenčiny v Slovenskej škole pri Slovensko-nemeckom kultúrnom klube v nasledujúcom roku, vrátane doplnkových aktivít. Účelom dotácie teda bude sprostredkovanie slovenskej literatúry a reálií slovenským deťom žijúcim v Mníchove, udržiavanie a skvalitňovanie výchovy a vzdelávania, zvýšenie národného povedomia a kultúrnej identity. Dotácia pokrýva hlavne odborné služby, materiálno-technické náklady na pravidelný chod školy, nákup kníh pre detskú knižnicu, odoberanie slovenských detských časopisov na podporu čítania. Súčasťou projektu sú aj detské ľudové dielne a súťaž Hviezdoslavova mašľa 2024 (v ostatných rokoch ako samostatné projekty/žiadosti).

Charakteristika projektu

Cieľom projektu je sprostredkovanie slovenčiny, slovenskej literatúry a reálií o Slovensku slovenským deťom žijúcim v Mníchove (slovenské a zmiešané rodiny, Slováci ďalšej generácie), udržiavanie a skvalitňovanie výchovy a vzdelávania detí zameraného na výučbu v slovenčiny, zvýšenie národného povedomia a kultúrnej identity medzi deťmi krajanov žijúcich v Mníchove.

Pri detských dielňach je cieľom prezentovanie a osvojenie si ľudových tradícií a zvykov, ľudovej kultúry ako napr. – výzdoba vajíčok, pletenie korbáčov, výroba čipky a ozdobovanie krojov, vyšívanie, ozdobovanie perníkov, prezentovanie ľudovej hudby a tancov, slovenskej literárnej a divadelnej tvorby, prezentácia a osvojenie si zvykov a tradícií spojených so sviatkami (Fašiangy, Turíce, Veľká noc, Mikuláš, Vianoce), slovenská kuchyňa, vlastiveda – spoznávanie Slovenska a jeho krás. Deti si budujú vzťah k slovenčine, dochádza k rozvoju slovnej zásoby, komunikačných zručností v slovenskom jazyku a vzťahu k slovenskej ľudovej kultúre a tradíciám.

Slovensko-nemecký kultúrny klub v Mníchove usporiadal už tri ročníky recitačnej súťaže pre deti a mládež vo veku 3–16 rokov s názvom „Hviezdoslavova mašľa“. Chceli by sme aktívne rozvíjať jazykové znalosti detí vďaka recitácii. Dúfame, že súťažou podporíme záujem detí o literatúru, o prácu s textom a hlasom a posilníme ich sebadôveru pri vystupovaní pred publikom. Pri príležitosti 100. výročia úmrtia Pavla Országha Hviezdoslava sme v roku 2021 v Slovensko-nemeckom kultúrnom klube v Mníchove založili novú tradíciu. Inšpirovali sme sa súťažou Hviezdoslavov Kubín a recitačnú súťaž sme nazvali „Hviezdoslavova mašľa“, keďže mašľa bola súčasťou Hviezdoslavovho imidžu, jeho poznávacím znamením na dobových fotografiách. Dotáciu by sme chceli použili aj na zabezpečenie štvrtého ročníka podujatia. Vďaka dotácii budeme mať možnosť oceniť zapojených súťažiacich a takto ich motivovať k záujmu o slovenčinu.

Očakávaný prínos projektu

Pre nás ako žiadateľa je prínosom samozrejme, že môžeme aktivity pre deti vôbec ponúkať, keďže len zo školného by sme takýto rozsah, pravidelnosť a pestrosť aktivít zabezpečiť nevedeli. Sme veľmi radi, že sa nám aj vďaka financiám z dotácie darí udržať si veľmi angažované vyučujúce. Postupne sa nám darí ešte viac zvyšovať úroveň a projekty organizovať na profesionálnejšej úrovni, pracovať s kvalitnými knihami a pomôckami, čo sa odráža na dlhoročnej priazni a spokojnosti deti i rodičov.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
11 400 € 4 000 € 114,00 € 57,00 € 0,0500 €

Žiadosť číslo 0365/DE/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):350.00; Platby za odborné služby - zhotovenie poto-, audio- a videozáznamu (BV):350.00; Platby za odborné služby - iné - Odborné služby vyučujúce. Hviezdoslavova mašľa: Odborné služby organizácie podujatia, moderovanie, príprava detí a textov, organizačné zabezpečenie a vyhodnotenie, komunikácia so súťažiacimi (rodičmi):7500.00; Predplatné periodickej tlače v slovenskom jazyku (BV):800.00; Doprava (BV):200.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):200.00; Nákup kníh a literatúry (BV):300.00; Nákup kancelárskych potrieb (BV):500.00; Nákup učebných a didaktických pomôcok (BV):150.00; Iné - Nákup školských potrieb, Krátkodobý prenájom priestorov, Nákup materiálov a surovín, Nákup materiálu pre ľudovoumeleckú výrobu, Ocenenia:1050.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0365/DE/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Nemecko z oblasti Kultúra a umenie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com