Prejav na občianskych protestoch v mestách Rimavská Sobota, Poprad, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo a Trstená

 

Organizátor

Pražská kaviareň z.s.

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

18.1.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Prečo stojíme na námestiach - výzva slovenskej občianskej spoločnosti.

V januári 2024 je slovenská spoločnosť opäť na rázcestí.

Kvôli zámeru súčasnej vládnej garnitúry zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry a vykonať v slovenskom trestnom práve zásadné zmeny hrozí, že páchatelia trestných, predovšetkým korupčných činov uniknú spravodlivým trestom. Kvôli politizácii verejnej správy a nahrádzaniu odborníkov politicky spriaznenými, no nekompetentnými osobami hrozí zníženie kvality služieb, ktoré štát poskytuje občanom. A kvôli pokusom o ovládnutie slobodných a nezávislých médií hrozí, že verejnosť nebude pravdivo informovaná o stave vecí verejných.

Existuje reálne nebezpečenstvo, že stratíme možnosť efektívne kontrolovať štátnu moc a naša spoločnosť sa vyberie cestou neslobody a úpadku.

Preto sme my, organizátori občianskych protestov v mestách Rimavská Sobota, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo a Trstená a ďalší aktivisti z iných miest, spísali tri požiadavky, ktorých splnenie považujeme za podmienku toho, aby sa Slovensko stalo spravodlivou krajinou a bezpečným domovom pre svojich obyvateľov. Konanie v súlade s týmito požiadavkami žiadame od každého, kto sa akýmkoľvek spôsobom podieľa na výkone verejnej moci.

1. V oblasti práva žiadame dodržiavanie zákona a funkčný právny štát.

Pravidlá musia platiť pre každého rovnako. Bohatstvo alebo spoločenské postavenie nesmie nikomu poskytovať výhodu pred zákonom. Korupciu považujeme za rakovinu našej spoločnosti. Jej negatívne dôsledky pociťujeme všade v zdravotníctve, školstve, súdnictve aj ďalších oblastiach. Žiadame preto právny systém, ktorý umožní efektívne stíhanie a spravodlivé potrestanie páchateľov trestnej korupčnej činnosti. A predovšetkým nesúhlasíme s takými zmenami trestného práva, ktoré páchateľom tejto činnosti poskytnú beztrestnosť alebo im uľahčia jej páchanie.

2. V oblasti verejnej správy žiadame odbornosť a transparentnosť.

Odmietame udeľovanie verejných funkcií len na základe politickej spriaznenosti a bez ohľadu na odbornosť. Ako občania sme zdrojom všetkej moci v štáte a máme právo na kvalitný výkon verejnej správy. Máme preto tiež právo vedieť, ako sa obsadzujú dôležité verejné funkcie a ako sa robia rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú naše životy.

3. Vo verejnej diskusii žiadame objektívne informácie a hľadanie pravdy.

Odmietame konšpirácie a klamstvá, ktoré otravujú našu spoločnosť, rozvracajú priateľstvá a vzťahy v rodinách. Vďaka nim mnohí nedokážu odlíšiť dobré od zlého a pravdu od lži. Majú za následok stratu dôvery v demokratické inštitúcie a ohrozujú občianske práva a slobody, ktoré sme získali v Novembri 89.

My, autori tohto vyhlásenia, pochádzame zo všetkých sfér spoločnosti. Sú medzi nami konzervatívci, liberáli, hlboko veriaci a tiež osoby bez vyznania. Naše názory na mnohé otázky sa líšia. Sme ale presvedčení, že požiadavky v tomto vyhlásení sú univerzálne a mal by sa za ne postaviť každý, komu záleží na budúcnosti Slovenska.

Vyzývame preto organizátorov občianskeho života v ostatných slovenských mestách, aby sa prihlásili k našej výzve a tlmočili – predovšetkým prostredníctvom verejných zhromaždení vo svojich mestách – jej obsah čo najširšiemu okruhu osôb. Ďakujeme každému, kto sa k nám pripojí a urobí niečo pre to, aby sa Slovensko stalo lepšou krajinou.

Dňa 18.1.2024

Podpísaní:

Alena Macková, Ružomberok

Eva Lavríková, Bratislava

Ivan Sýkora, Prievidza

Ján Gálik, Košice

Ján Kuráň, Ružomberok

Juraj Leginus, Trstená

Justína Tisoňová, Námestovo

Katarína Rembovská, Ružomberok

Krasimir Damjanov, Lučenec

Ľubo Hubčík, Dolný Kubín

Mária Červeňová, Námestovo

Martin Leginus, Tvrdošín

Martina Výhonská, Brno

Milan Jacko, Ružomberok

Milan Suľa, Trstená

Miroslav Benian, Námestovo

Miroslav Červeň, Námestovo

Ondrej Bukna, Dolný Kubín

Rimavská kaviareň – členovia občianskej iniciatívy, Rimavská Sobota

Stanislav Protuš, Námestovo

Anton Piták, Námestovo

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com