Jana Wild: Shakespeare medzi východom a západom

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Mestská knihovna v Praze, Ústrední knihovna, Mariánské námestí 1, Praha 1

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

29.2.2024

Oblasť

Kultúra

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Geografia normalizačnej Komédie omylov, 1971.

29. 2. 2024 o 17:00 | Mestská knihovna v Praze, Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1, Praha 1

Vo februári budeme prezentovať aj odbornú literatúru. V rámci prednáškového cyklu Teatrologickej spoločnosti sa v spolupráci so Slovenským inštitútom v Prahe uskutoční prednáška slovenskej teatrologičky Jany Wild, vychádzajúca z jej odbornej publikácie s názvom Hej na západ (Geografie slovenských Shakespearov).

Komédia omylov, premiérovaná v SND v Bratislave v roku 1971, bola dobovou kritikou nadšene prijatá ako skvelá neviazaná zábava. Jej režisér Jozef Budský mal z predchádzajúceho obdobia povesť angažovaného spoločensko-kritického tvorcu, preto je dnes ťažké uveriť, že by rok a pol po sovietskej okupácii Československa inscenoval „sviežu komédiu“ len ako „balzam na nervy publika“. Skúmanie vizuálneho materiálu k uvedeniu hry odhaľuje prenikavé politické alúzie: chaotickú kultúrnu zmes, hrubý úpadok, falošné identity, v ktorých sa nedá ničomu veriť. Prednáška slovenskej teatrologičky prof. Jany Wild upozorní aj na iné ikonické inscenácie Shakespeara v 70. rokoch (slovenské, poľské, bulharské), ktoré podobným spôsobom vizualizovali dobovú situáciu.

Jana Wild pôsobí ako profesorka divadelných štúdií na VŠMU v Bratislave, od roku 2017 je členkou výboru ESRA (European Shakespeare Research Association). Iniciovala medzinárodné projekty, publikovala monografiu Hamlet: dobrodružstvo textu (1999), Začarovaný ostrov? Shakesparova Búrka inak (2003), Shakespeare: Zooming (2017), Hej na západ. Geografie slovenských Shakespearov (2022).

Kniha Hej na západ zoskupuje tri teatrologické štúdie venované trom uvedeniam Shakespeara v slovenskom divadle: jednému zabudnutému, druhému „kultovému“ a tretiemu neznámemu, pričom všetky tri potvrdzujú radikálnu tézu T. Hawkesa: „Shakespeare nemá významy, to my cez neho významy generujeme.“

Prednáška sa uskutoční v Mestskej knižnici v Prahe, vstup je voľný.

 

Viac informácií:

https://www.mlp.cz/cz/akce/e27221-jana-wild-shakespeare-mezi-vychodem-a-zapadem/


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com