Balady o poliach a horách

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Hybernská 1, Praha

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 29.2.2024 do 11.4.2024

Oblasť

Kultúra

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Výstava troch súčasných slovenských vizuálnych umelcov – Andreja Haršányho, Rastislava Podobu a Tomáša Žemlu – v kurátorskej koncepcii českého kurátora a galeristu Jana Čejku.

Vernisáž 29. 2. 2024 o 18:00 | Slovenský inštitút v Prahe, Hybernská 1

Balady o poliach a horách predstavujú diela troch výrazných slovenských umelcov spätých s krajinou: maliarov Tomáša Žemlu a Rastislava Podobu a sochára Andreja Haršányho. Autorov, ktorí krajinu vnímajú v previazanosti s človekom natoľko, že sa skrze ňu vzťahujú na tému domova. S mimoriadnou citlivostou podávajú správu o vlastných domovoch, ktoré zďaleka nekončia zatvorenými dverami a strechou im je samotné nebo.

Avšak rovnako úprimne sa vyjadrujú o ďalekosiahlych premenách kolektívneho prostredia, či už prírodného alebo duchovného. Tieto premeny síce nie sú badateľné v krátkom horizonte, no o to intenzívnejšie môžu narušiť stálosť, ktorá je pre vznik domova podmienkou. S menovanými autormi sa ocitáme naprieč Slovenskom – nielen v Podunajskej nížine a podhorí Malých aj Bielych Karpát, ale napríklad aj na úpätiach Malej a Veľkej Fatry či Nízkych a Vysokých Tatier. Svedkami sme tiež rozmanitých tvorivých techník a prístupov, ktoré majú k vyjadrenej prírode rovnako blízko ako k autorom samotným.

Výstava potrvá do 11. 4. 2024.

 
Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com