Ako za Hegerovej vlády potopili prezidentské voľby poštou a prečo nebude možné voliť prezidenta z cudziny

 

Organizátor

Srdcom doma

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

19.1.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Denník N:

"Voľba prezidenta zo zahraničia nebude možná. Kto má trvalý pobyt v cudzine, môže prísť s pasom do volebnej miestnosti na Slovensku. Kto má trvalý pobyt na Slovensku, si potrebuje vybaviť hlasovací preukaz a tiež prísť do volebnej miestnosti na Slovensku."

"Pred minuloročnými parlamentnými voľbami a aj v predošlých voľbách mobilizovala Slovákov v zahraničí iniciatíva Srdcom doma. Kým v parlamentných voľbách bola možnosť voliť prostredníctvom pošty z akejkoľvek krajiny na svete, v prípade prezidentských volieb iniciatíva kritizuje, že Slovensko je okrem Malty a Írska jedinou krajinou s priamou voľbou, kde nemôžu občania voliť svojho kandidáta.

Samuel Zubo z iniciatívy kritizuje, že sa minulej vláde nepodarila zmena ústavy, ktorá by voľbu zo zahraničia umožnila, a pripomína, že súčasná vláda Roberta Fica si do svojho programového vyhlásenia vlády dala za záväzok, že do nasledujúcich prezidentských volieb v roku 2029 „vytvorí podmienky pre hlasovanie poštou aj pre voľby prezidenta Slovenskej republiky“.

Iniciatíva Srdcom doma chce však mobilizovať voličov v zahraničí už aj v tohtoročných prezidentských voľbách – aby na voľby prišli domov.

„Srdcom doma bude v tejto súvislosti robiť informačnú kampaň. Za najzásadnejšiu považujeme účasť na druhom kole volieb,“ hovorí Zubo.

Informačnú kampaň chce Srdcom doma financovať z verejnej zbierky, ktorú už teraz spustili na portáli Donio.sk.

„Prezidentské voľby môžu rozhodnúť desiatky, stovky alebo tisíce hlasov. Môžu to byť hlasy voličov, ktorí pricestujú do zahraničia. Povzbuďme ich, aby si naplánovali cestu na Slovensko!“ hovorí Iniciatíva."

 

Viac informácií:

https://dennikn.sk/3768911/ako-za-hegerovej-vlady-potopili-prezidentske-volby-postou-a-preco-nebude-mozne-volit-prezidenta-z-cudziny/


Viac informácií tu


Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com