Divadlo Petra Mankoveckého, Bratislava: Deň opričníka

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Divadlo Komedie, Jungmannova 15/1, Praha 1

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

8.4.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Krajina izolovaná od zvyšku sveta na ceste späť do minulosti a barbarstva. Jazyk a myslenie zo 16. storočia v kombinácii s modernou technológiou a ruským nacionalizmom.

8. 4. 2024 o 19:30 | Divadlo Komedie, Jungmannova 15/1, Praha 1

Rusko v roku 2027. Znovunastolená vláda cára a jeho osobnej polície nazývanej opričnina. Opričníci v červených mercedesoch a metalových kabátoch. Metal na javisku, Sorokinov sarkazmus a slovanský rap. Čo sa deje s tými, ktorí sa pre ideu vlastnej výnimočnosti dobrovoľne vzdávajú slobody a nechávajú sa znásilnovať mocnými?

Vladimír Sorokin v roku 2006 napísal dystopickú predstavu o budúcnosti Ruska. Zobrazuje ju prostredníctvom rozhovoru radového člena znovuzrodenej opričniny Andreja Daniloviča Komjagu, ktorý prežíva jeden bežný deň až nebezpečne sa podobajúci súčasnosti.

V roku 1565 si cár Ivan IV. Hrozný vybral na svoju osobnú ochranu tisíc strážcov – opričníkov. Ich úlohou bolo bojovať proti mocenským snahám bojarsko-kniežacej aristokracie, udržiavať absolutistickú moc panovníka, a predovšetkým odstranovať všetkých „zradcov“, teda nepriateľov Ivana Hrozného. V podstate mali funkciu tajnej polície – pátrali po oných zradcoch, vypočúvali ich, mučili a popravovali.

Po predstavení bude nasledovať diskusia.

 

Viac informácií:

https://vstupenky.mestskadivadlaprazska.cz/mdp/standard/Hall/Index/96155/rZ8iMvnwH3Vh6zgxjT2K2Q_rov__rov__xcodex_AGA1gFbU4wh4aG-h_com_tMC7h1WPy-wBI3y4B8EgQ__?


Viac informácií tu


 
Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com