Výstava Heroines: Moja osobná ženská hrdinka

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Hybernská 1, Praha 1

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 25.4.2024 do 31.5.2024

Oblasť

Kultúra

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Vážené dámy, vážení páni, milí priatelia Slovenského inštitútu v Prahe,

srdečne Vás pozývame na vernisáž výstavy Heroines: moja osobná ženská hrdinka, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 25. 4. 2024 o 18:00 v Slovenskom inštitúte v Prahe na Hybernskej 1.

Výstava figurálnych malieb na plátne a iných médiách v kurátorskej koncepcii Kataríny Báleš Janákovej prezentuje tvorbu deviatich súčasných slovenských umelkýň strednej, mladej a najmladšej generácie. Vystavujúcimi autorkami sú Tero Abaffy, Lucia Dovičáková, Jana Farmanová, Svetlana Fialová, Dominika Kováčiková, Silvia Krivošíková, Margaréta Petržalová, Martina Rötlingová a Ivana Šáteková.

Výtvarníčky prostredníctvom svojich umeleckých diel predstavujú príbehy žien, ktoré obdivujú – svoje osobné hrdinky. Analyzujú a metaforicky zobrazujú ich osudy a rôzne životné situácie tak, že sa s nimi vie stotožniť každá a každý z nás. Rozprávajú svoje osobné príbehy o tom, ako byť ženou, a o hrdinstve, ktoré k tomu patrí. Príbehy sú rôzne – a predsa nie sú. Vychádzajú zo skúseností umelkýň, ktoré sa rôznym spôsobom dotkli ich duší a tiel. Rozprávajú o slobodných ženách v dobe sociálnych médií a online zoznamovania, o ženách ako obetiach sexuálneho zneužívania, o slobodných matkách, ktoré sa snažia uživiť svoje deti, o matkách a starých matkách, ktoré bezpodmienečne milujú a vykonávajú všetku neplatenú prácu, o ženách ako pasívnych postavách, ktoré nemôžu rozhodovať o svojich životoch, aj o ženách, ktoré žijú svoj život naplno a sú za to odsudzované.

Putovná výstava vznikla z iniciatívy Slovenského inštitútu v Jeruzaleme, ďalej nasledovala do Slovenského inštitútu v Berlíne a jej poslednou zastávkou je Slovenský inštitút v Prahe, kde potrvá do 31. 5. 2024.

 

Viac informácií:

https://slovenskyinstitut.cz/program/vystava-heroines-my-personal-female-hero/


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com