Zlyhala za slovenského štátu aj mečiarizmu, dnes šíri proruskú propagandu. Načo je nám Matica?

 

Organizátor

NEZARADENÉ

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

6.5.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Od svojho vzniku v roku 1863 prekonala dlhú cestu, na jej existenciu sa Slováci skladali v prvej veľkej úspešnej kampani. Prispievali na ňu aj Česi a Tomáš Garrigue Masaryk bol jedným z najštedrejších podporovateľov. Jej členmi boli aj Židia, aktívne spolupracovala s Ukrajincami. Bola nadstranícka a s jasnou európskou orientáciou.

Len máločo z toho sa dnes spája s Maticou slovenskou. Podľa kritikov je reliktom z čias dávno minulých a s minimálnou sebareflexiou. Zlyhala v najtemnejších obdobiach našich dejín, dodnes oživuje tiene nacionalizmu, podlieza politikom a nedokáže komunikovať s moderným Slovenskom a jeho potrebami.

„Konštruktívna diskusia o jej mieste chýbala už pri obnovení matice v roku 1919. Odvtedy prešlo ďalších sto rokov a v spoločnosti sa objavujú kritické ohlasy na jej pôsobenie v 21. storočí. Úlohou matičiarov i politikov je neignorovať tieto hlasy, ale naopak – viesť debatu,“ hovorí historik LUKÁŠ KRAJČÍR, ktorý sa zaoberá dejinami spolkov na Slovensku.

V rozhovore sa dočítate:

 

Viac informácií:

https://domov.sme.sk/c/23325193/zlyhala-za-slovenskeho-statu-aj-meciarizmu-dnes-siri-prorusku-propagandu-naco-je-nam-matica.html


Viac informácií tu


Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com