Budete mať luft!: Hosťovanie SND v rámci festivalu rómskej kultúry Khamoro

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Prahe

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Charvátova 10/39, Praha 1

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

27.5.2024

Oblasť

Kultúra

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Vážené dámy, vážení páni, milí priatelia Slovenského inštitútu v Prahe,

srdečne Vás pozývame na inscenáciu s názvom Budete mať luft! činohry Slovenského národného divadla, ktorá bude uvedená v Prahe v pondelok 27. 5. 2024 o 18:30 v Divadle X10 (Charvátova 10/39, Praha 1) v rámci festivalu rómskej kultúry Khamoro. Vstupenky nájdete na tomto odkaze www.divadlox10.cz/cs/repertoar/budete-mat-luft .

„Kajo, dnes budeš mať luft!“ – znela veta, ktorú si vypočul jeden z obyvateľov rómskej štvrte v obci Pobedim. Neurčitá vyhrážka bola predzvesťou tragickej udalosti, ku ktorej došlo v noci z 1. na 2. októbra v roku 1928, kedy sa skupina občanov obce Pobedim počas hodovej zábavy rozhodla zaútočiť na neďalekú rómsku osadu. Výsledkom boli zničené domácnosti, množstvo zranených a šesť obetí.

Autorská inscenácia Budete mať luft! sa snaží zachytiť osobné, ale najmä spoločenské faktory, ktoré k útoku viedli. Autori vychádzajú z autentických dobových materiálov a okrem historického a dokumentárneho pohľadu sa zameriavajú na hľadanie paralel so súčasnosťou. Pobedimský masaker vnímajú ako symbol postoja majoritnej spoločnosti voči rómskej menšine. Nenávisť, pohŕdanie, stereotypy a predsudky na pozadí tohto útoku sa dajú len ťažko odlíšiť od tých, ktoré sú v mnohých kruhoch bežné aj dnes.

Festival Khamoro do Prahy každoročne prináša rómsku kultúru z celého sveta. Tento rok sa uskutoční v dňoch 26. 5. – 1. 6. 2024 a súčasťou bohatého programu budú koncerty tradičnej rómskej hudby, svetovo uznávaného gypsy jazzu aj klasickej hudby, filmové projekcie, výstavy aj aktivity pre deti. Kompletný program nájdete na tomto odkaze www.khamoro.cz/ .

 

Viac informácií:

https://www.divadlox10.cz/cs/repertoar/budete-mat-luft


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com