Novinky v krajanskej komunite - 14. júna 2024

 

Organizátor

Pražská kaviareň z.s.

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

14.6.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Milé Krajanky, milí Krajania,

prinášame vám najnovšie správy z krajanského sveta:

  1. Pamätník slovenského vysťahovalectva
  2. Voľby na Slovensku do Európskeho parlamentu 2024
  3. Mapa Milana Hodžu
  4. Mapa Martina Kukučína (Mateja Bencúra)
  5. Mapa Milana Rastislava Štefánika
  6. Slovenka, ktorá v Mexiku napísala reportážnu knihu: O krajine sa vytvára jednostranný obraz, stretu s drogovým kartelom sa nebojím
  7. Výskum, ako občania ČR vnímajú podporu českej diaspóry
  8. 3. Československá sportovní olympiáda
  9. 49. Krajanská nedeľa
  10. 9. ročník Krajanského dvora
  11. Letná škola pre stredoškolákov
  12. Letná škola digitálnej fotografie a krátkej filmovej tvorby
  13. 52. Folklórny festival Tancuj, tancuj…
  14. Slovenka v Nórsku, ktorá prenajíma campervany: Nóri sa o prírodu starajú, turisti však potrebujú ukázať viac rešpektu
  15. 26. ročník Praha srdce národov
  16. Odísť do Ameriky bola často jediná možnosť, ako sa vykúpiť z alkoholických dlhov (rozhovor)
  17. Otázky a odpovede pre predsedníčku ÚSŽZ
  18. Slovenská študentka v zahraničí: Je ťažké sa vrátiť, keď o mladých politici hovoria ako o deťoch zmanipulovaných západnou ideológiou
  19. 17. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Hodžov novinový článok 2024
  20. Keď doma pribúdali nemanželské deti, začali do Ameriky chodiť aj ženy. Niektoré zarobili viac ako muži
  21. Pád na dno a potom rýchla cesta k úspechu. Slovenka vybudovala v Malage oceňovanú reštauráciu
  22. Časopis - Rivista, "Slovenské ozveny" Jún -Giugno 2024
  23. Učebnice pre deti cudzincov
  24. Slovenka v Japonsku: Ťažko menia zvyky. Majú rýchlovlaky a spievajúce záchody, ale vo firme musíte mať fax
  25. Summit SGN: Vízia Slovenska
  26. Zomrel ako dvadsaťročný a zostali po ňom len dve fotky. Doteraz neznámy slovenský rodák bojoval v Normandii
  27. Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí 2024
  28. Výsledky hodnotenia žiadostí o dotáciu od ÚSŽZ pre rok 2024
  29. Cena Mateja Hrebendu 2024
  30. Rudolf Schuster získal ocenenie Trebbia 2024
  31. Dištancovanie sa Slovenska od nových zdravotníckych postupov WHO považuje ZAP za ohrozenie zdravia občanov SR a žiada okamžitú nápravu
  32. Kategoricky odsudzujeme útok na premiéra Slovenskej republiky
  33. Otvorený list Ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky ohľadom Gruzínska
  34. Podpora pre RTVS a TV Markíza
  35. Doručenie otvoreného listu rodine Kellnerovcov: Zastavte normalizáciu Markízy!

1. Pamätník slovenského vysťahovalectva

Do zoznamu inšpirácií pre slovenský pamätník vysťahovalectva sme pridali odkaz na pamätník a múzeum emigrácie na malých Azorských ostrovoch, kde veľmi intenzívne a živo funguje prepájanie emigrantov a domorodcov.

Pamätník slovenského vysťahovalectva

2. Voľby na Slovensku do Európskeho parlamentu 2024

Pozrite si výsledky slovenských volieb do Európskeho parlamentu a kto budú noví europoslanci.

Voľby na Slovensku do Európskeho parlamentu 2024

3. Mapa Milana Hodžu

Vytvorili sme ďalšiu mapu pre Slováka, ktorý je vo svete známy. Je ním prvý slovenský premiér medzivojnového Československa. Ak viete o nejakom mieste, ktoré sa viaže k Milanovi Hodžovi a nie je na mape, dajte nám prosím vedieť.

Mapa Milana Hodžu

4. Mapa Martina Kukučína (Mateja Bencúra)

Pokračujeme mapou Martina Kukučína, popredného reprezentanta prózy slovenského literárneho realizmu. Ak viete o nejakom mieste, ktoré sa viaže k Martinovi Kukučínovi a nie je na mape, dajte nám prosím vedieť.

Mapa Martina Kukučína (Mateja Bencúra)

5. Mapa Milana Rastislava Štefánika

Ďakujeme, že nám stále posielate ďalšie a ďalšie pamätné miesta na M. R. Štefánika. Snažíme sa obratom ich zapracovať do mapy.

Mapa Milana Rastislava Štefánika

6. Slovenka, ktorá v Mexiku napísala reportážnu knihu: O krajine sa vytvára jednostranný obraz, stretu s drogovým kartelom sa nebojím

Magdaléna Rojo pochádza zo Zvolena, odkiaľ odišla ako 18-ročná za štúdiom do Bratislavy a odtiaľ sa postupne začala presúvať po celom svete. Veľa času strávila v juhovýchodnej Ázii, kde sa zoznámila so svojím manželom Noelom Rojom, ktorý pochádza z Mexika. Spolu precestovali viaceré krajiny Latinskej Ameriky, Ázie i Afriky, až sa napokon usadili v mexickom štáte Oaxaca, kde napríklad pôvodní obyvatelia bojujú s klimatickou krízou a snažia sa napriek nepriazni počasia pestovať kávu. Často ide o ženy, ktorých muži putujú na sever a emigrujú. To je témou jej knihy Ženy, ktoré zostali, toto miesto sa stalo domovom ich syna, ktorý sa narodil na Slovensku, ale do Mexika sa presťahovali, keď mal len rok a pol.

Slovenka, ktorá v Mexiku napísala reportážnu knihu: O krajine sa vytvára jednostranný obraz, stretu s drogovým kartelom sa nebojím

7. Výskum, ako občania ČR vnímajú podporu českej diaspóry

Pozrite si výsledky výskumu na občanoch ČR, ako vnímajú vládnu podporu českej diaspóry. Slovensku by pomohlo urobiť obdobný prieskum na slovenských občanoch. Do pozornosti dávame aj otázku, ako Česi vnímajú slovenských študentov. Výsledok vás možno prekvapí.

Výskum, ako občania ČR vnímajú podporu českej diaspóry

8. 3. Československá športová olympiáda v Londýne

V nedeľu 9.6. čakali na deti od 2 do 15 rokov najrôznejšie disciplíny. Pre najmenších napríklad nosenie vajíčok na lyžicu, medvedí beh alebo skokanský závod zajačikov, na starší potom skok do diaľky do piesku, skok do výšky aj beh na 100 metrov. Tento rok mohli súťažiť aj rodičia, pre ktorých je pripravená špeciálna závodná kategória. Opäť boli pripravené spoločné hry pre rodičov s deťmi; najrôznejšie behy s deťmi, skákanie vo vreciach, štafete i obľúbené preťahovanie lana.

3. Československá športová olympiáda v Londýne

9. 49. Krajanská nedeľa

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Mesto Detva srdečne pozývajú všetkých návštevníkov Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve spoznať príbehy a tradície našich krajanov, Slovákov žijúcich v zahraničí dňa 14. júla 2024.

49. Krajanská nedeľa

10. 9. ročník Krajanského dvora

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Mesto Detva srdečne pozývajú všetkých návštevníkov Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve spoznať príbehy a tradície našich krajanov, DVANÁSŤ STÁNKOV PLNÝCH POCHÚŤOK 12. a 13. júla 2024.

9. ročník Krajanského dvora

11. Letná škola pre stredoškolákov, 16. 6. - 23. 6. 2024, Banská Bystrica UMB.

Letná škola pre stredoškolákov je určená pre žiakov stredných škôl s vyučovacím jazykom slovenským v zahraničí. Cieľom podujatia je rozvíjanie základných komunikačných zručností v slovenskom jazyku v prostredí Stredného Slovenska. Odborný program je nastavený primerane stredoškolskému veku účastníkov ako aj cieľom letnej školy. Voľnočasové aktivity prispôsobíme veku zúčastnených stredoškolákov a do programu zaradíme zaujímavé poznávacie výlety v a mimo Banskej Bystrice. Vzdelávací program je pripravený v spolupráci s fakultami UMB. Popoludňajšie aktivity budeme udržiavať v charaktere, aký je známy z našich letných vzdelávacích pobytov.

Letná škola pre stredoškolákov

12. Letná škola digitálnej fotografie a krátkej filmovej tvorby

Letná škola digitálnej fotografie a krátkej filmovej tvorby, Banská Bystrica 02.-07. august 2024. Odborným garantom a realizátorom súťaže aj pobytu je opäť Mgr. art. Lukáš Matejka, ArtD., ktorý zostavil kvalitný realizačný tím. Cieľom Letnej školy digitálnej fotografie a krátkej filmovej tvorby je motivácia detí ku umeleckejšiemu stvárneniu fotografií a videí, ktoré dnes bežne vo svojich mobilných telefónoch majú. Tento umelecky zameraný vzdelávací pobyt je určený pre 50 účastníkov, preto prosíme o čím skoršie a čím širšie oslovenie prípadných záujemcov. Víťazi a ocenení počas pobytu na Slovensku absolvujú tvorivé workshopy, plenéry aj výlety za kultúrou a do prírody.

Letná škola digitálnej fotografie a krátkej filmovej tvorby

13. 52. Folklórny festival Tancuj, tancuj…

52. Folklórny festival sa bude konať 15. júna 2024 v Hložanoch. Právo účasti na festivale majú predstavitelia kultúrno-umeleckých spolkov (KUS), kultúrno-osvetových spolkov (KOS), domov kultúry (DK), miestnych odborov Matice slovenskej v Srbsku (MOMS), gymnázií a iných kultúrnych ustanovizní a spolkov, ktoré pestujú slovenský folklór.

52. Folklórny festival Tancuj, tancuj…

14. Slovenka v Nórsku, ktorá prenajíma campervany: Nóri sa o prírodu starajú, turisti však potrebujú ukázať viac rešpektu

Lenka Antalová pochádza z Dolného Kubína a svoje detstvo strávila v prírode, na chate, záhrade a rôznych krúžkoch. Chodila na osemročné gymnázium, kde získala všeobecné vzdelanie, ale nevedela, čo bude raz v živote robiť a na čo sa bude špecializovať. Chcela však cestovať, a keďže si dovolenky v severských krajinách, ktoré ju lákali, nemohla dovoliť, rozhodla sa ich spoznávať cez brigády. Dnes sama pomáha turistom, ktorí chcú spoznať Nórsko. S partnerom, ktorý je takisto Slovák, založili firmu, čo prenajíma campervany. Najlepší spôsob, ako spoznať Nórsko, je totiž na cestách a v prírode.

Slovenka v Nórsku, ktorá prenajíma campervany: Nóri sa o prírodu starajú, turisti však potrebujú ukázať viac rešpektu

15. 26. ročník Praha srdce národov

Po 26 krát ponúkla Etnica bohatú a pestrú prehliadku rytmov, melódií a tanečných kreácií v podaní súborov , sólistova skupín z celého sveta. Podobne ako v minulosti aj v tomto roku sme privítali účinkujúcich mnohých národností z mnohých krajín (19).

Praha srdce národov

16. Odísť do Ameriky bola často jediná možnosť, ako sa vykúpiť z alkoholických dlhov (rozhovor)

Pri sčítaní ľudu, ktoré sa v Amerike uskutočnilo v roku 1990, sa k slovenskému pôvodu prihlásilo 1,8 milióna Američanov. Je to dôsledok mimoriadne silných vysťahovaleckých vĺn, ktoré na prelome 19. a 20. storočia zásadne ovplyvnili život na Slovensku. Do nového sveta prichádzali v najlepších krojoch, no tie si niekedy Američania mýlili s oblečením pôvodných obyvateľov a na Slovákov hádzali kamene či strieľali. „Boli lacnou pracovnou silou so všetkým, čo k tomu patrí. Pracovali v neľudských podmienkach a najímali ich na nebezpečné práce v baniach alebo vo fabrikách. Ochrana zdravia alebo života v podstate neexistovala a pri každej službe platilo, že sa z nej nemusel vrátiť,“ hovorí GABRIELA BEREGHÁZYOVÁ z organizácie Global Slovakia, ktorá sa venuje zviditeľňovaniu Slovenska v zahraničí.

Odísť do Ameriky bola často jediná možnosť, ako sa vykúpiť z alkoholických dlhov (rozhovor)

17. Otázky a odpovede pre predsedníčku ÚSŽZ

Otázky a odpovede pre predsedníčku ÚSŽZ ohľadom aktivít Úradu.

Otázky a odpovede pre predsedníčku ÚSŽZ

18. Slovenská študentka v zahraničí: Je ťažké sa vrátiť, keď o mladých politici hovoria ako o deťoch zmanipulovaných západnou ideológiou

Michaela Weberová pochádza z Bratislavy. Rodičia ju vo všetkom podporovali, a tak tomu bolo aj v prípade jej rozhodnutia študovať v zahraničí. Nie v jednej krajine, ale v štyroch, čo sa jej podarilo vďaka špeciálnemu programu Erasmus Mundus. Vo Veľkej Británii získala bakalársky titul z filozofie a magisterský titul z politológie si robí zároveň na Karlovej univerzite v Prahe a univerzitách v holandskom Leidene a španielskej Barcelone.

Slovenská študentka v zahraničí: Je ťažké sa vrátiť, keď o mladých politici hovoria ako o deťoch zmanipulovaných západnou ideológiou

19. 17. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Hodžov novinový článok 2024

Základná škola s materskou školou Milana Hodžu v Bratislave v spolupráci s partnerom VEDA, vydavateľstvo SAV, v rámci podujatia Dni Milana Hodžu, vyhlasuje pre žiakov základných a študentov stredných škôl vo veku 13–16 rokov v Slovenskej republike aj v zahraničí 17. ročník celoslovenskej súťaže Hodžov novinový článok 2024 na tému: Ako môže človek nájsť zmysel v každodennej drobnej práci a ísť si za svojím cieľom.

17. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Hodžov novinový článok 2024

20. Keď doma pribúdali nemanželské deti, začali do Ameriky chodiť aj ženy. Niektoré zarobili viac ako muži

História ženského vysťahovalectva je neznáma."Mám šťastie, že patrím do dlhého radu potomkov silných slovenských žien,“ píše v úvode príbehu svojej rodiny Angela Meady. Jej prastará mama Terézia Kašťáková sa narodila v druhej polovici 19. storočia na Orave a aj jej príbeh, uverejnený v knihe Slovenskí vysťahovalci, do veľkej miery búra predstavu o pasívnych ženách. Kašťáková pracovala v Budapešti aj v Londýne, kde si osvojila základy angličtiny. Tie boli pre ňu v Kanade, kde sa napokon usadila a vydala za Slováka zo Šariša, obrovskou výhodou. V čase výrazných migračných vĺn sa do zámoria vypravovali aj ženy. Či už išlo o slobodné a veľmi mladé dievčatá, alebo o manželky sprevádzajúce svojich mužov, vedeli sa v komplikovaných situáciách vynájsť a neraz to boli práve ony, kto zakladal rodinné impériá.

Keď doma pribúdali nemanželské deti, začali do Ameriky chodiť aj ženy. Niektoré zarobili viac ako muži

21. Pád na dno a potom rýchla cesta k úspechu. Slovenka vybudovala v Malage oceňovanú reštauráciu

Jej podnikateľský príbeh akosi kopíruje jazdu na horskej dráhe, ale dnes Slovenka Zuzana Šalamon vedie v Malage úspešnú reštauráciu s názvom Tasca Láska a za svoje jedlá zbiera ocenenia. Prvýkrát prišla do Španielska pred pätnástimi rokmi. Na Slovensku pracovala v IBM a do Malagy sa vybrala na intenzívny päťtýždňový jazykový pobyt.

Pád na dno a potom rýchla cesta k úspechu. Slovenka vybudovala v Malage oceňovanú reštauráciu

22. Časopis - Rivista, "Slovenské ozveny" Jún -Giugno 2024

Milí priatelia, tu v prílohe Vám posielame najnovšie číslo nášho slovensko-talianskeho časopisu online Slovenské ozveny – Echi slovacchi - Jún 2024.

Časopis - Rivista, "Slovenské ozveny" Jún -Giugno 2024

23. Učebnice pre deti cudzincov

Ako vznikali detské učebnice na slovenského jazyka. Zakladateľka projektu Alyona Kurotova hovorí o tom, ako vznikali detské učebnice na učenie slovenského jazyka.

Učebnice pre deti cudzincov

24. Slovenka v Japonsku: Ťažko menia zvyky. Majú rýchlovlaky a spievajúce záchody, ale vo firme musíte mať fax

Adriana Takada pochádza z Nitry. Nikdy neplánovala zo Slovenska odísť natrvalo, pretože doma bola spokojná a vedela, že by jej chýbala rodina a priatelia. Vždy však rada cestovala, pričom od detstva, odkedy videla japonský anime seriál, túžila ísť do Japonska. Sen sa jej splnil, ale domov sa už nevrátila, pretože sa tam spoznala so svojím budúcim manželom a teraz v Tokiu vychovávajú dve deti.

Slovenka v Japonsku: Ťažko menia zvyky. Majú rýchlovlaky a spievajúce záchody, ale vo firme musíte mať fax

25. Summit SGN: Vízia Slovenska

9.9. sa budeme rozprávať o budúcnosti, zhodnotíme úspechy, no otvoríme aj individuálne diskusie na témy Zdravotníctva, Vízie a Kultúry myslenia. Už 9. septembra privítame politických lídrov a inšpiratívnych Slovákov z domácej aj zahraničnej scény. Budeme sa sústrediť na medzi-oblastné, medzi-sektorové a inkluzívne prostredie s cieľom prepájať, zviditeľniť, mobilizovať a podporiť novú kultúru spoločenskej diskusie, zameranú na to, čo nás spája a nie rozdeľuje. Vypočujeme si aj úspešných Slovákov a Slovenky, ktorí svojou angažovanosťou a skúsenosťami z rôznych oblastí prispievajú k pozitívnemu obrazu Slovenska.

Summit SGN: Vízia Slovenska

26. Zomrel ako dvadsaťročný a zostali po ňom len dve fotky. Doteraz neznámy slovenský rodák bojoval v Normandii

Pri najväčšej invázii padol aj Andrej Babjak. V skorých ranných hodinách 6. júna 1944 bolo počasie zlé a more rozbúrené. Zlé počasie však bolo aj deň predtým a nechceli sa viac zdržovať. K normandským plážam mierili tisíce plavidiel s vojakmi, ešte pred nimi v noci leteli lietadlá s výsadkármi. Vylodenie v Normandii je najväčšou leteckou, výsadkovou a námornou inváziou v histórii a jednou z kľúčových udalostí druhej svetovej vojny, ktorá pomohla poraziť nacistické Nemecko. Medzi tými, ktorí položili život, bol aj Andrej Babjak. Doteraz neznámy rodák z východného Slovenska zahynul na začiatku operácie. Jeho hrob hľadí na pláž Omaha.

Zomrel ako dvadsaťročný a zostali po ňom len dve fotky. Doteraz neznámy slovenský rodák bojoval v Normandii

27. Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí 2024

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí pozýva verejnosť na tradičné oslavy pamätného Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí, ktoré sa aj tento rok uskutočnia v bratislavskom Sade Janka Kráľa v piatok 5. júla 2024. Okrem štátnych predstaviteľov a predstaviteľov úradu sa ceremónie slávnostného kladenia kvetov zúčastnia aj zahraniční Slováci z celého sveta.

Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí 2024

28. Výsledky hodnotenia žiadostí o dotáciu od ÚSŽZ pre rok 2024

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) oznamuje všetkým žiadateľom o dotácie na rok 2024 konečné výsledky – protokoly schválených a zamietnutých žiadostí o dotácie na rok 2024 predsedníčkou ÚSŽZ, ktoré boli schválené dňa 5. júna 2024. Celkový počet prijatých žiadostí v roku 2024 bol 847, z toho bolo 562 žiadostí schválených a 285 žiadostí zamietnutých.

Výsledky hodnotenia žiadostí o dotáciu od ÚSŽZ pre rok 2024

29. Cena Mateja Hrebendu 2024

Obec Slovákov v Českej republike vyhlasuje 28. ročník Ceny Mateja Hrebendu. Návrh ocenenia sa podáva do 30. júna 2024.

Cena Mateja Hrebendu 2024

30. Rudolf Schuster získal ocenenie Trebbia 2024

Prestížne ocenenie TREBBIA 2024 za celoživotné dielo získal bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster. Počas benefičného galavečera 22. ročníka Medzinárodnej ceny, ktorý sa konal 9. júna v nádhernej Smetanovej sieni Obecného domu v Prahe, odovzdal exprezidentovi cenu jeho dlhoročný priateľ, bývalý rakúsky prezident Heinz Fischer.

Rudolf Schuster získal ocenenie Trebbia 2024

31. Dištancovanie sa Slovenska od nových zdravotníckych postupov WHO považuje ZAP za ohrozenie zdravia občanov SR a žiada okamžitú nápravu

Zväz ambulantných poskytovateľov zásadne nesúhlasí s tým, aby sa Slovensko ako jediný štát dištancovalo od aktualizovaných zdravotníckych predpisov, na ktorých sa minulý týždeň v Ženeve na rokovaní so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) dohodlo vyše 190 štátov sveta.

Dištancovanie sa Slovenska od nových zdravotníckych postupov WHO považuje ZAP za ohrozenie zdravia občanov SR a žiada okamžitú nápravu

32. Kategoricky odsudzujeme útok na premiéra Slovenskej republiky

My, občianska spoločnosť a mimovládny sektor, ostro odsudzujeme akékoľvek fyzické či verbálne násilie páchané na ktoromkoľvek členovi našej spoločnosti. V tejto ťažkej situácii vyjadrujeme solidaritu s premiérom Robertom Ficom a jeho rodinou, a deklarujeme náš spoločný a pevný postoj proti agresii, útokom a násiliu akéhokoľvek druhu. Atentát na premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica je absolútne neakceptovateľným činom a vyžaduje našu jednoznačnú, razantnú a odmietavú reakciu.

Kategoricky odsudzujeme útok na premiéra Slovenskej republiky

33. Otvorený list Ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky ohľadom Gruzínska

Občania Slovenskej republiky a obyvatelia spojenej a zjednotenej Európy žiadajú, aby Ministerstvo zahraničia v tejto rozkolísanej politickej a bezpečnostnej situácii na rokovaniach Rady i v ďalších krokoch zaujalo jasné stanovisko upozorňujúce na neprijateľnosť zákona o zahraničnom vplyve v súvislosti európskym smerovaním Gruzínska.

Otvorený list Ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky ohľadom Gruzínska

34. Podpora pre RTVS a TV Markíza

Iniciatívy a aktivisti, ktorí boli za organizáciou občianskych verejných zhromaždení v slovenských mestách, ale aj v zahraničí, vyjadrujú podporu zamestnancom a spolupracovníkom RTVS a TV Markíza. Pod spoločné vyhlásenie, ktorým sa postavili na stranu slobodných a nezávislých médií sa podpísali aktivisti a iniciatívy z 22 miest.

Podpora pre RTVS a TV Markíza

35. Doručenie otvoreného listu rodine Kellnerovcov: Zastavte normalizáciu Markízy!

Občianski aktivisti doručili otvorený list rodine Kellnerovcov: Zastavte normalizáciu Markízy! - 30. mája o 14:00 pred PPF Gate. List podpísalo niekoľko slovenských a českých verejne známych osobností.

Doručenie otvoreného listu rodine Kellnerovcov: Zastavte normalizáciu Markízy!

S pozdravom,

Andrej Probst, predseda Pražskej kaviarne, správca www.krajan.sk

Pražská kaviareň z. s.
U Uranie 23
Praha 7
170 00 Česká republika
Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Občianska angažovanosť

Česká republika Pozvánka na zahájení výstavy k 80. výročí SNP na nám. Míru v Praze - od 26.8.2024 do 13.9.2024

Výzva na podporu mimovládnych organizácií zameraných na národnostné menšiny v Bulharsku, ČR, Estónsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku - od 1.9.2024 do 20.9.2024

Česká republika Pomník československým legionářům zemřelých při návratu do vlasti na cestě z Vladivostoku do Terstu - od 1.9.2024 do 30.9.2024

Výzvy slovenskej diaspóry k spolupráci s materskou krajinou - od 1.8.2024 do 30.9.2024

Česká republika "Na slovíčko Slováci" - od 16.3.2024 do 30.10.2024

Česká republika Pamätná tabuľa na Jána Kuciaka v Prahe - od 11.8.2024 do 21.12.2024

Česká republika Medzinárodná pražská konferencia slovenských a českých stredoškolákov: Slovenské tradície a ich premeny - od 7.1.2024 do 30.12.2024

Česká republika Obnovenie činnosti Informačného centra slovenského zahraničia - od 1.6.2024 do 31.12.2024

Česká republika Krajania na Dňoch slovenského zahraničia v Rumunsku - od 1.4.2024 do 31.12.2024

Česká republika Odborná konferencia a valné zhromaždenie Svetového združenia Slovákov v zahraničí - od 1.4.2024 do 31.12.2024

Česká republika KORENE – ČASOPIS SLOVÁKOV ŽIJÚCICH V ČR príloha čas. DOTYKY - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Cena Mateja Hrebendu 2024 - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Kluby Koreňov - kultúrne aktivity Slovákov v regiónoch ČR - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Snem Obce Slovákov v ČR - od 1.9.2024 do 31.12.2024

Česká republika Činnosť Ekumenickej duchovnej rady SZSZ - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Cena Milana Rastislava Štefánika - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Mesačník LIsty Slovákov a Čechov, ktorí chú o sebe vedieť viac - od 7.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Čo môžete robiť v Pražskej kaviarni? - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Ako môže krajan/občan pomôcť v roku 2024 Slovensku (hoci aj zo zahraničia)? - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Spoločne ďalej Česko a Slovensko. - od 15.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Kniha Zuzkine dobrodružstvá - od 1.7.2024 do 30.3.2025


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com