Novinky v krajanskej komunite - 25. júla 2024

 

Organizátor

Pražská kaviareň z.s.

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

25.7.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Milé Krajanky, milí Krajania,

prinášame vám najnovšie správy z krajanského sveta:

  1. [Srbsko] 13. ročník semináru "Píšeš? Píšem!" v Kovačici
  2. [Česká republika] Ako zlepšiť situáciu okolo medveďa hnedého na Slovensku
  3. [Česká republika] Úspešní Slováci v ČR: Jaroslav a Mária Miňovci
  4. [Chorvátsko] 14. Dni Slovákov v Soľanoch
  5. [Maďarsko] Alexandra Borbély: Môj manžel je najpopulárnejší herec v krajine a obaja sme na čiernom zozname
  6. [Rakúsko] Slovenka na cestách: S manželom sme takmer naraz ochoreli na rakovinu. Po liečbe sme zmenili život a vydali sme sa na cesty
  7. [Slovenská republika] Drahí krajania, pomôžte zachrániť jediný pamätník na území Slovenska so štatistikou obetí 21. augusta 1968
  8. [Slovenská republika] 49. Krajanská nedeľa
  9. [Slovenská republika] Ideový zámer Múzea slovenského vysťahovalectva v Bratislave
  10. [Slovenská republika] Zbierka na podporu vydania Slovenský Shakespeare v americkom exile
  11. [Slovenská republika] Toto bola moja cesta - Životný príbeh reverenda Dušana Tótha
  12. [Slovenská republika] Idka Deszkásová: Na rozlúčku
  13. [Slovenská republika] Správa Európskej Komisie o právnom štáte 2024
  14. [Spojené kráľovstvo] V Londýne otvorili slovenský inštitút
  15. [Švajčiarsko] Ahoj Festival
  16. [Švajčiarsko] 4th Slovak and Czech Annual Symposium
  17. [USA] Americkí Slováci si svoj pôvod veľmi cenia, slovenská identita pretrváva naprieč generáciami
  18. [USA] Pellegrini a Blanár sa vo Washingtone stretli so slovenskými krajanmi
  19. [USA] Americkí Slováci piatej aj šiestej generácie sú mimoriadne hrdí na svoj pôvod
  20. [USA] Slovenský Američan: Na Spiši bola v uhorských časoch taká chudoba, že Slováci chceli po príchode do USA zabudnúť na domov
  21. [USA] Ako starý otec prišiel v ancúgu a kalape a zaplatil celej krčme. Slovensko má množstvo nevypovedaných príbehov o emigrácii
  22. [Čína] Slovák Pavel Dvořák žije na čínskom vidieku. Zahraničie Číne nerozumie, hovorí a vyberá o krajine päť kníh
  23. [Gruzínsko] Slovák podniká v Gruzínsku: Byty pri mori predávam za 55-tisíc eur, ruský útok tu podľa mňa nehrozí
  24. [Online pre celý svet] Mapa Milana Hodžu

Srbsko

1. 13. ročník semináru "Píšeš? Píšem!" v Kovačici

Organizátori semináru Píšeš? Píšem a Kolektív kreatívnych amatérov (KOKRAM) z Kovačice Vás pozýva zapojiť sa do 13. ročníka semináru tvorivého dramatického písania Píšeš? Píšem!, ktorý sa uskutoční od 18. - 25.8.2024 v Kovačici, Vojvodina, Srbsko.

- Viac informácií: 13. ročník semináru "Píšeš? Píšem!" v Kovačici


Česká republika

2. Ako zlepšiť situáciu okolo medveďa hnedého na Slovensku

Pražská kaviareň sa pokúsi pomôcť Slovensku s ochranou ľudí a ich majetku tak, aby nebolo nutné usmrcovať veľa medveďov hnedých. Koho téma zaujíma a vedel by pomôcť, nech sa nám ozve.

- Viac informácií: Ako zlepšiť situáciu okolo medveďa hnedého na Slovensku

3. Úspešní Slováci v ČR: Jaroslav a Mária Miňovci

Prinášame Vám pokračovanie pravidelnej rubriky o úspešných a inšpiratívnych Slovákoch a Slovenkách, ktorí pôsobia v Českej republike. Patria medzi nich aj manželia Mária Miňová a Jaroslav Miňo.

- Viac informácií: Úspešní Slováci v ČR: Jaroslav a Mária Miňovci


Chorvátsko

4. 14. Dni Slovákov v Soľanoch

Vážení, dovoľujem si Vás pozvať v mene Matice slovenskej Soľany na 14. Dni Slovákov v Soľanoch, ktoré sa budú konať 26.-28. júla 2024 v Kultúrnom dome v Soľanoch. Pozvánka je v prílohe.

- Viac informácií: 14. Dni Slovákov v Soľanoch


Maďarsko

5. Alexandra Borbély: Môj manžel je najpopulárnejší herec v krajine a obaja sme na čiernom zozname

To je skvelé, že si zo Slovenska, pestuj si to, budeš unikátna, povedali jej, keď ju prijali na vysokú školu v Budapešti. Poslúchla. Za úlohu vo filme O tele a duši dostala európskeho Oscara pre najlepšiu herečku. Jej manžel Ervin Nagy je najpopulárnejším hercom v Maďarsku. A predsa sú dnes obaja na čiernom zozname miestneho filmového biznisu.

- Viac informácií: Alexandra Borbély: Môj manžel je najpopulárnejší herec v krajine a obaja sme na čiernom zozname


Rakúsko

6. Slovenka na cestách: S manželom sme takmer naraz ochoreli na rakovinu. Po liečbe sme zmenili život a vydali sme sa na cesty

Monika Medle pochádza z Banskej Bystrice. Na začiatku 90. rokov sa po páde Železnej opony presťahovala do Viedne. „Vtedy odišlo veľa ľudí,“ hovorí. Na jednom večierku spoznala Zlatka Medleho, ktorý sa narodil vo Viedni, ale jeho rodičia pochádzajú z Juhoslávie – mama zo Srbska a otec z Chorvátska.

- Viac informácií: Slovenka na cestách: S manželom sme takmer naraz ochoreli na rakovinu. Po liečbe sme zmenili život a vydali sme sa na cesty


Slovenská republika

7. Drahí krajania, pomôžte zachrániť jediný pamätník na území Slovenska so štatistikou obetí 21. augusta 1968

Pre nezáujem štátu hrozí poškodenie jediného pamätníka na Slovensku s uvedením štatistiky obetí okupácie 21. augusta 1968! Žiaľ ani po vyše 34 rokoch od rozpadu komunistického režimu Slovensku stále nemáme centrálny pamätník obetiam okupácie 21. augusta 1968. Aj to svedčí o vzťahu spoločnosti s nostalgiou za bývalým totalitným režimom k tejto tragickej historickej udalosti, kedy po prepadnutí Československa vlastnými spojencami desaťtisíce našich občanov odišlo do zahraničia.

- Viac informácií: Drahí krajania, pomôžte zachrániť jediný pamätník na území Slovenska so štatistikou obetí 21. augusta 1968

8. 49. Krajanská nedeľa

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Mesto Detva srdečne pozývajú všetkých návštevníkov Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve spoznať príbehy a tradície našich krajanov, Slovákov žijúcich v zahraničí. Pozrite si záznam z predstavenia.

- Viac informácií: 49. Krajanská nedeľa

9. Ideový zámer Múzea slovenského vysťahovalectva v Bratislave

Na stretnutí na pôde Ministerstva kultúry pán generálny riaditeľ Ing. Mgr. Peter Lukáč predstavil ideový zámer konštituovať dvojicu múzeí: A) Múzeum národného obrodenia + B) Múzeum slovenského vysťahovalectva s tým, že v počiatočnom štádiu by malo ísť o koreláciu oboch múzeí v jednej budove (Konventná 13, Bratislava). Oba subjekty budú v zriaďovateľskej pôsobnosti MK SR.

Ďalej sa hovorilo o zámere adaptovať budovu tzv. Heckenastovho paláca ako sídlo Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

- Viac informácií: Ideový zámer Múzea slovenského vysťahovalectva v Bratislave

10. Zbierka na podporu vydania Slovenský Shakespeare v americkom exile

Vyrovnávanie sa s básnickým a dramatickým dielom Williama Shakespeara je znakom kultúrnosti toho-ktorého (nielen) európskeho národa, keďže jeho dielo nesporne patrí do kánonu západnej literatúry a kultúry vôbec. Monografia Slovenský Shakespeare v americkom exile rozhodujúcim spôsobom dopĺňa a prehodnocuje doterajšie bádania a reflexie o dejinách slovenského shakespearovského prekladu od konca 18. storočia až do súčasnosti.

- Viac informácií: Zbierka na podporu vydania Slovenský Shakespeare v americkom exile

11. Toto bola moja cesta - Životný príbeh reverenda Dušana Tótha

Evanjelický kňaz, ale aj občiansky aktivista a moderátor. Jeho zamatový hlas sa prihováral poslucháčom nielen na vlnách Československého rozhlasu, ale neskôr aj v USA a v Kanade. V turbulentných dňoch a týždňoch v auguste 1968, keď okupačné sovietske vojská obsadili aj budovu ČS rozhlasu v Bratislave, prinášal necenzurované správy ilegálne, z lode kotviacej na Dunaji. Napriek tomu o emigrácii neuvažoval, až kým jeho dvaja najbližší spolupracovníci za dosiaľ nevyjasnených okolností tragicky neprišli o život. Dušan Tóth ani v exile nestratil kontakt so Slovenskom a svojimi poslucháčmi. Pomáhal emigrantom, ale aj slovenským podnikateľov a ako dlhoročný tajomník Svetového kongresu Slovákov rozvíjal obchodné vzťahy medzi Slovenskom a Kanadou a USA.

- Viac informácií: Toto bola moja cesta - Životný príbeh reverenda Dušana Tótha

12. Idka Deszkásová: Na rozlúčku

Milé krajanky, Milí krajania, Milé Slovenky, milí Slováci, Dovolím si tvrdiť, milí priatelia.... Dovoľte, aby som sa aj takto oficiálne s Vami rozlúčila. Chcela by som Vám vyjadriť poďakovanie za vynikajúcu spoluprácu a Vašu pomoc pri výkone mojej práce, ktorú som vykonávala na Úrade pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

- Viac informácií: Idka Deszkásová: Na rozlúčku

13. Správa Európskej Komisie o právnom štáte 2024

Európska Komisia zverejnila výročnú správu o právnom štáte 2024. Komisia v nej označila Slovensko a Maďarskom ako krajiny, ktoré majú spomedzi všetkých 27 členských krajín najviac problémov s právnym štátom. Prečítajte si Kapitolu o situácii v oblasti právneho štátu na Slovensku.

- Viac informácií: Správa Európskej Komisie o právnom štáte 2024


Spojené kráľovstvo

14. V Londýne otvorili slovenský inštitút

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky podporuje šírenie slovenskej kultúry a krajanskú komunitu Slovákov v Spojenom kráľovstve, ktorá patrí medzi najpočetnejšie na svete. Rezort diplomacie preto zriadil a v stredu 17. júla 2024 slávnostne otvoril Slovenský inštitút v Londýne.

- Viac informácií: V Londýne otvorili slovenský inštitút


Švajčiarsko

15. Ahoj Festival

S veľkou radosťou Vás pozývame na 6. ročník kultúrneho festivalu Českého klubu Zürich. Po prvý raz sa na organizácii podieľa aj slovenský kultúrny spolok Slowakischer Kulturverein. Vďaka tomu sa môžete tešiť na umelcov z Česka a Slovenska, ktorí sa odprezentujú v dňoch 28.8. - 15.9. 2024 na rôznych miestach v kantóne Zürich.

- Viac informácií: Ahoj Festival

16. 4th Slovak and Czech Annual Symposium

V poradí už štvrté sympózium od CometX, tentoraz v nových priestoroch ETH Zurich. Nenechaj si ujsť najväčšiu networkingovú akciu pre expatov a krajanov z celého Švajčiarska. 13. 9. 2024 od 8:00 hod., ETH Zurich, Hönggerberg Campus.

- Viac informácií: 4th Slovak and Czech Annual Symposium


USA

17. Americkí Slováci si svoj pôvod veľmi cenia, slovenská identita pretrváva naprieč generáciami

Mnohí Američania rozmýšľajú o pláne B a pre tých s európskymi koreňmi je to Európa a aj Slovensko. Keď Slováci odchádzali do Ameriky, nešli za more s tým, že sa už nevrátia. Chceli si zarobiť a vrátiť sa. „Život sa však rozbehol, takže ich sen sa nikdy nesplnil, ale až do konca života hovorili, že sa vrátia,“ hovorí v rozhovore pre Postoj Zuzana Palovic. Teraz aj cez jej organizáciu Global Slovakia prichádzajú na Slovensko potomkovia vysťahovalcov. Tretej či štvrtej generácii amerických Slovákov sa tak plní to, o čom snívali ich predkovia, aj keď sa sem zväčša nevracajú natrvalo.

- Viac informácií: Americkí Slováci si svoj pôvod veľmi cenia, slovenská identita pretrváva naprieč generáciami

18. Pellegrini a Blanár sa vo Washingtone stretli so slovenskými krajanmi

Prezident SR Peter Pellegrini sa stretol so slovenskými krajanmi žijúcimi vo Washingtone, kam pricestoval na summit Severoatlantickej aliancie. Sprevádzal ho aj minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer), informovali o tom na sociálnej sieti Facebook. "Málokto si uvedomuje, že štátny sviatok Cyrila a Metoda je zároveň Dňom Slovákov žijúcich v zahraničí. Som presvedčený, že sa o našich krajanov musíme postarať a ukázať im, že sa môžu kedykoľvek vrátiť domov," uviedol Pellegrini.

- Viac informácií: Pellegrini a Blanár sa vo Washingtone stretli so slovenskými krajanmi

19. Americkí Slováci piatej aj šiestej generácie sú mimoriadne hrdí na svoj pôvod

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol Dalibor Mikuláš, viceprezident Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids. "Život je zmena, ktorá sa dotýka aj krajanského života. Na Spojených štátoch amerických je zaujímavá tamojšia fascinujúca história Slovákov. V historických materiáloch sa píše, že až jedna štvrtina slovenského národa emigrovala do USA na prelome 19. a 20. storočia. Americkí Slováci štvrtej, piatej aj šiestej generácie sú mimoriadne hrdí na svoj pôvod, po celej Amerike existuje množstvo spolkov a dobrovoľníckych asociácií, ktoré sa snažia tento odkaz viesť ďalej," tvrdí D. Mikuláš.

- Viac informácií: Americkí Slováci piatej aj šiestej generácie sú mimoriadne hrdí na svoj pôvod

20. Slovenský Američan: Na Spiši bola v uhorských časoch taká chudoba, že Slováci chceli po príchode do USA zabudnúť na domov

Michael Kopanic Jr. sa narodil v americkom Youngstowne v roku 1954. Babka mu však inak ako „malý Michal“ nepovedala. Rozprávala totiž len po slovensky. Kopanic je americký Slovák, potomok tých, ktorým sa na Slovensku hovorievalo „amerikánci“. Viaceré regióny Uhorska boli extrémne chudobné, pričom najhoršia situácia bola na slovenskom Spiši. Kopanicova mama tam ako dieťa chodila každý deň sedem kilometrov do Krompách predávať mlieko a vajcia, aby mali z čoho žiť.

- Viac informácií: Slovenský Američan: Na Spiši bola v uhorských časoch taká chudoba, že Slováci chceli po príchode do USA zabudnúť na domov

21. Ako starý otec prišiel v ancúgu a kalape a zaplatil celej krčme. Slovensko má množstvo nevypovedaných príbehov o emigrácii

Emigrácia prináša rôzne príbehy. Na Slovensku ich máme mnoho, pretože sme národ vysťahovalcov, ale poznáme len málo z nich. Slovenská historiografia sa tomu totiž veľmi nevenovala, pretože za komunizmu bola emigrácia na „skazený Západ“ tabuizovaná téma. Dodnes preto veríme mýtom, že Slováci utekali pred maďarizáciou alebo že v Amerike boli len utláčaní v baniach.

- Viac informácií: Ako starý otec prišiel v ancúgu a kalape a zaplatil celej krčme. Slovensko má množstvo nevypovedaných príbehov o emigrácii


Čína

22. Slovák Pavel Dvořák žije na čínskom vidieku. Zahraničie Číne nerozumie, hovorí a vyberá o krajine päť kníh

Pavel Dvořák v posledných rokoch cestuje práve po tých oblastiach Číny, kam bežne nikto nechodí. Do rubriky Päť kníh vybral tituly, pomocou ktorých si vytvoríte lepší obraz o tejto krajine.

- Viac informácií: Slovák Pavel Dvořák žije na čínskom vidieku. Zahraničie Číne nerozumie, hovorí a vyberá o krajine päť kníh


Gruzínsko

23. Slovák podniká v Gruzínsku: Byty pri mori predávam za 55-tisíc eur, ruský útok tu podľa mňa nehrozí

Adam Gečevský sa v roku 2019 vybral na výlet po Gruzínsku, kam šiel navštíviť svoju kamarátku. Čakali ho vtedy bakalárske štátnice, no namiesto štúdia sa venoval trhu s nehnuteľnosťami, pretože ho očarilo prímorské mesto Batumi. Kúpil si tam investičný byt, ktorý v tom čase existoval ešte len na papieri, a začal nad Gruzínskom rozmýšľať ako nad krajinou, kde by mohol rozbehnúť svoj biznis.

- Viac informácií: Slovák podniká v Gruzínsku: Byty pri mori predávam za 55-tisíc eur, ruský útok tu podľa mňa nehrozí


Online pre celý svet

24. Mapa Milana Hodžu

Zaktualizovali sme mapu života Milana Hodžu. Pridali sme pietne akcie, vyznamenania, posty, ktoré pán Hodža získal a zastával. Vypočuť si môžete Slovenskú mozaiku venovanú Milanovi Hodžovi.

- Viac informácií: Mapa Milana Hodžu

S pozdravom,

Andrej Probst, predseda Pražskej kaviarne, správca www.krajan.sk

Pražská kaviareň z. s.
U Uranie 23
Praha 7
170 00 Česká republika
Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Občianska angažovanosť

Česká republika Pozvánka na zahájení výstavy k 80. výročí SNP na nám. Míru v Praze - od 26.8.2024 do 13.9.2024

Výzva na podporu mimovládnych organizácií zameraných na národnostné menšiny v Bulharsku, ČR, Estónsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku - od 1.9.2024 do 20.9.2024

Česká republika Pomník československým legionářům zemřelých při návratu do vlasti na cestě z Vladivostoku do Terstu - od 1.9.2024 do 30.9.2024

Výzvy slovenskej diaspóry k spolupráci s materskou krajinou - od 1.8.2024 do 30.9.2024

Česká republika "Na slovíčko Slováci" - od 16.3.2024 do 30.10.2024

Česká republika Pamätná tabuľa na Jána Kuciaka v Prahe - od 11.8.2024 do 21.12.2024

Česká republika Medzinárodná pražská konferencia slovenských a českých stredoškolákov: Slovenské tradície a ich premeny - od 7.1.2024 do 30.12.2024

Česká republika Obnovenie činnosti Informačného centra slovenského zahraničia - od 1.6.2024 do 31.12.2024

Česká republika Krajania na Dňoch slovenského zahraničia v Rumunsku - od 1.4.2024 do 31.12.2024

Česká republika Odborná konferencia a valné zhromaždenie Svetového združenia Slovákov v zahraničí - od 1.4.2024 do 31.12.2024

Česká republika KORENE – ČASOPIS SLOVÁKOV ŽIJÚCICH V ČR príloha čas. DOTYKY - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Cena Mateja Hrebendu 2024 - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Kluby Koreňov - kultúrne aktivity Slovákov v regiónoch ČR - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Snem Obce Slovákov v ČR - od 1.9.2024 do 31.12.2024

Česká republika Činnosť Ekumenickej duchovnej rady SZSZ - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Cena Milana Rastislava Štefánika - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Mesačník LIsty Slovákov a Čechov, ktorí chú o sebe vedieť viac - od 7.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Čo môžete robiť v Pražskej kaviarni? - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Ako môže krajan/občan pomôcť v roku 2024 Slovensku (hoci aj zo zahraničia)? - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Spoločne ďalej Česko a Slovensko. - od 15.1.2024 do 31.12.2024

Česká republika Kniha Zuzkine dobrodružstvá - od 1.7.2024 do 30.3.2025


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com