Realizácia vzdelávacích podujatí MC UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí

 

Miesto realizácie

Banská Bystrica, Donovaly a Tále (Slovenská republika)

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 2.3.2024 do 30.11.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

450

Počet zasiahnutých

5 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

MC UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí realizuje vzdelávacie podujatia na základe vyžiadania od krajanských inštitúcií a na základe následnej požiadavky od ÚSŽZ. Krajanské leto organizujeme od 2015 a v roku 2023 sme realizovali prvý ročník Letnej súborovej školy, ktorá sa nadviazala na 5 r. Letnej školy ľudového tanca (2008 – 2012) v gescii MŠVVaŠ SR, ako aj na 8 r. Letnej školy ľudových tradícií. Od 2022 realizujeme na priame vyžiadanie vtedajšieho predsedu ÚSŽZ aj online vzdelávanie v 1. a 3. sobotu v mesiaci. Na základe predbežnej objednávky máme na rok 2024 organizačne zabezpečené dva turnusy Krajanského leta, ktoré sú letným vzdelávacím pobytom detí Slovákov žijúcich v zahraničí. Na rok 2024 máme pripravené termíny 13. – 21. júla a 17. – 25. augusta. Podobne Letná súborová škola má termín rezervovaný 4. – 11 augusta. Zároveň v mesiacoch marec-jún a september-november máme organizačne zabezpečené pokračovanie pravidelného online vzdelávania pre deti Slovákov žijúcich v zahraničí.

Charakteristika projektu

KRAJANSKÉ LETO ako letný tábor pre deti z krajanského prostredia je zamerané na neformálne vzdelávanie, spoznávanie Slovenska a zvýšenú mieru komunikácie v slovenskom jazyku. Krajanské leto v gescii Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí sme po prvý krát organizovali v roku 2015 v hoteli Ďumbier v Liptovskom Jáne. Na základe minuloročných skúseností a úspechov aj v tomto roku pripravujeme dva turnusy Krajanského leta, v každom z nich pre 80 (72+8) účastníkov zo zahraničia. V roku 2024 sa Krajanské leto bude konať v obci Donovaly, ktorá leží nad mestom Banská Bystrica, v Nízkych Tatrách. Obec je známym rekreačným a športovým strediskom a ponúka rôzne zábavné atrakcie. Účastníci budú ubytovaní v cenovo dostupnom penzióne Zornička, s ktorým máme dlhoročnú pozitívnu skúsenosť. Základom a súčasťou turnusov budú poznávacie a vzdelávacie výlety do okolia ubytovacieho zariadenia, množstvo tvorivých dielní s využitím tradičných slovenských techník – a to všetko prepojené súťažou zmiešaných družstiev, čo je silným stimulátorom pre prirodzenú komunikáciu v slovenskom jazyku.

Krajanské leto je jeden z najúspešnejších vzdelávacích programov Metodického centra pre Slovákov žijúcich v zahraničí Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Ide o poznávací tábor s viacerými vrstvami vzdelávania – všetky však interaktívnou formou, ktorá je pre aktivity MC UMB charakteristická. Základom pedagogickej koncepcie Krajanského leta je využitie alternatívnych prvkov v učení sa a v zdokonaľovaní slovenského jazyka detí a žiakov 1. a 2. stupňa, aj podnecovanie interakcie medzi deťmi z rôznych krajanských prostredí a rôznych vekových skupín. Didaktické materiály vznikali postupne v minulých rokoch praxe v aktívnej spolupráci s odborníkmi a absolventmi Pedagogickej fakulty UMB. Turnusy priamo zabezpečuje tím odborníkov, ktorí program prirodzeným a interaktívnym spôsobom aktualizujú podľa aktuálnych potrieb a situácií.

Výnimočnou Krajanského leta je skutočnosť, že vzdelávanie mladých účastníkov prebieha alternatívnymi formami, prostredníctvom hier, poznávania prírody, histórie, tradícií Slovenska priamo v teréne. Overeným výsledkom býva podstatné zlepšenie komunikácie detských účastníkov v slovenčine – alebo aspoň ich strata obáv z používania slovenčiny v hovorenej forme, vždy podľa individuálnych znalostí detských účastníkov. V prípade plnej podpory predkladaného projektu do programu plánujeme zaradiť návštevu Spišského hradu, Levoče, Štrbského Plesa, Banskej Bystrice, Vlkolínca aj viacerých zaujímavostí priamo na Donovaloch – spoznajú tak život uhliarov a baníkov v donovalských osadách, rozprávky Pavla Dobšinského v Habakukoch a pod.

Vzhľadom na program Krajanského leta odporúčame medzi účastníkov zaradiť deti so záujmom o pohyb v prírode vo veku 8 – 15 rokov. Na základe doterajších skúseností navrhujeme, aby na každých cca10 detí prichádzal aj 1 dospelý, ktorý bude mať základné informácie o deťoch. Zároveň je vhodné osloviť pre účasť na pobyte tých dospelých, ktorí počas pobytu získajú skúsenosti a tie budú vedieť využiť v ďalšej činnosti svojho slovenského vzdelávacieho centra v zahraničí.

LETNÁ SÚBOROVÁ ŠKOLA pre vedúcich a deti zo súborov v zahraničí využíva doterajšie bohaté skúsenosti odborníkov z prostredia UMB. Vychádzame predovšetkým z doterajších skúseností vo dvoch moduloch. Prvým je Letná školička tradičnej kultúry pre deti banskobystrických rodáčok, ktorú bude MC UMB realizovať v roku 2024 už po deviaty krát. Obsahom školičky pre deti vo veku od 3-4 rokov je využívanie prvkov tradičnej kultúry pre prirodzenú motiváciu detí o používanie slovenčiny v bežnej komunikácii. Za 8 rokov sa školička posunula do vyšších výkonnostných úrovní tak, aby bola pre zúčastnené deti vždy prínosom. Druhým modulom je Letná škola ľudového tanca, ktorú MC UMB v rokoch 2008 - 2012 realizovalo v gescii MŠVVaŠ SR. Odborne obe školičky garantovala aj priamo realizovala PhDr. Zuzana Drugová. Ďalším východiskovým projektom je Letná škola choreografie, ktorú viac rokov realizoval Mgr.Art.Martin Urban, PhD., dlhoročný metodik pre činnosť krajanských folklórnych súborov.

V roku 2023 sme realizovali 1. ročník Letnej súborovej školy v gescii ÚSŽZ, ktorá splnila pôvodne plánované ciele: vytvorili sme kvalifikovaný vzdelávací program na základe dostatočných nielen teoretických vedomostí, ale aj bohatých praktických skúseností; zabezpečili sme názorné vzdelávanie vedúcich súborov, ktoré si s deťmi, s ktorými pracujú v centre alebo súbore, nacvičili vhodné metodické postupy práce a po návrate do domovských krajín môžu túto metodiku využívať aj s ostatnými deťmi z centra či súboru. Táto idea sa vyplnila najmenej vznikom detského súboru Zvonček, ktorý v Mníchove založila a začala viesť Jarmila Buchová, jedna z účastníčok 1. ročníka Letnej súborovej školy.

Na základe skúseností v roku 2023 navrhujeme pre rok 2024 realizáciu Letnej súborovej školy pre deti vo veku 8-12 rokov v odbornej garancii PhDr. Z.Drugovej. V nasledujúcom roku bude garantom súborovej školy pre mládež 13 – 16 ročnú Mgr. art. Martin Urban, PhD. Dodržíme predpokladanú účasť 1-2 vedúcich a maximálne 6 detí z jedného súboru, čím zabezpečíme zameranie predovšetkým na vzdelávanie (budúcich) vedúcich detských súborov, resp. na možnosť využitia prvkov tradičnej kultúry vo vzdelávacom procese príslušného centra. Obsahom Letnej súborovej školy budú aj v roku 2024 prakticky realizované didaktické postupy v oblasti pohybovej, tanečnej a speváckej didaktiky špecializované na vekovú kategóriu 8-12 rokov. Realizátormi budú mladí pedagógovia s bohatou a overenou praxou z činnosti folklórnych súborov na Slovensku, so znalosťou krajanskej problematiky. Už v lete 2023 sme rezervovali ubytovacie zariadenie v oblasti Tále v Nízkych Tatrách tak, aby zúčastnené deti a ich vedúci mohli po náročnom odbornom programe relaxovať v okolitej prírode.

Program aktivity: Krajanské leto v prostredí turistického strediska Donovaly ponúka viaceré možnosti turistického poznávania krajiny. MC UMB v tomto prostredí už realizovalo viaceré školy v prírode, máme preto k dispozícii aj interaktívne vzdelávacie aktivity v nadväznosti priamo na okolie ubytovacieho zariadenia – s využitím modelu krajiny a podobne. Jedná sa o poznávací tábor so zaradením viacerých vrstiev vzdelávania – všetky však interaktívnou formou, ktorá je pre aktivity MC UMB charakteristická. Účastníci budú rozdelení do družstiev/skupín, ktorých súťaž však nesmerujeme k súťaživosti členov, ale k motivácii ku spolupráci, vzájomnej pomoci a hlavne k využívaniu slovenského jazyka ako jediného jazyka pre vzájomnú prirodzenú komunikáciu. Navrhujeme zaradiť aj 2 – 3 dlhšie výlety s poznávacím cieľom, pokým kratšie výlety do okolia ubytovacieho zariadenia budú prirodzenou súčasťou. Ubytovacie zariadenie penzión Zornička sa nachádza priamo pod lyžiarskymi svahmi Novej hole (1 361 m). Krásna príroda Veľkej Fatry, či Nízkych Tatier v lete ponúka veľa možností na prechádzku, turistiku, cykloturistiku či oddych. Penzión Zornička poskytuje ubytovanie v jednolôžkových, dvojlôžkových a trojlôžkových izbách. Krajanské leto realizované MC UMB a kolektív, ktorý s deťmi strávi 9 dní pripraví množstvo aktivít a výletov. Aj keď doba pokročila a s ňou prišli na scénu zahraničné vplyvy, vernosť a láska k tradíciám má v našich životoch významné miesto. Vieme a pevne veríme, že Krajanské leto bude zážitkom a zdrojom poznania pre deti vysielajúcich krajín a podporí ďalšiu spoluprácu s organizáciami Slovákov žijúcich v zahraničí.

ONLINE VZDELÁVANIE v gescii ÚSŽZ realizuje Metodické centrum pre Slovákov žijúcich v zahraničí od 3. septembra 2022. Toto vzdelávanie si na základe požiadavky z krajanských prostredí vyžiadal priamo vtedajší predseda ÚSŽZ. Vyučovanie prebieha každú 1. a 3. sobotu v mesiacoch marec – jún a september – november a pre účastníkov je poskytované zdarma. Stretnutia sú vždy v 1. a 3. sobotu v mesiaci v slovenskom čase 9.00 – 12.00 hod (SEČ/CET) a pre veľký záujem bol zaradený aj čas vhodný najmä pre krajanov zo zámoria – poobedný termín od 13:00 do 16:00 (SEČ/CET). Do tretice, pre záujemcov z iných časových pásem a pre tých, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodov nemohli pripojiť online, zabezpečovali sme aj záznam, ktorý sme posielali hneď po skončení vyučovania. Možnosť prihlásiť sa mali individuálni záujemcovia, ale aj skupiny detí s ich pedagógmi zo škôl a vzdelávacích centier. Zapojené deti mohli mať rôznu úroveň slovenčiny, bolo však dôležité, aby jazyk vedeli vnímať, keďže celé vyučovanie prebiehalo v slovenčine.

TERMÍNY - SOBOTY:
2. a 16. marec
6. a 20. apríl
4. a 18. máj
1. ? a 15. jún

7. a 21. september
5. a 19. október
2. a 16. november

Aj v roku 2024 budú obsahom jednotlivých dní online vzdelávania rôzne témy súvisiace s kultúrou, históriou a prírodou Slovenska – a to formou hravého učenia v priamej online interakcii, spev, pohyb, kreatívne činnosti a zábava. Počas troch hodín vzdelávania pedagógovia vystriedajú aktivity zamerané na priame formy vzdelávania s tvorivými aktivitami. Cieľom bude zafixovanie získaných informácií, ale aj zmena spôsobu činnosti detí s cieľom udržania ich schopnosti sústrediť sa. Vzdelávaním zároveň vytvárame bezpečné prostredie v dobrej nálade a príjemnej atmosfére, v ktorej deti nemajú strach z prirodzenej a aktívnej komunikácie v slovenskom jazyku. Hravým spôsobom tak rozširujeme slovnú zásobu a vytvárame situácie, v ktorých deti samé chcú komunikovať po slovensky s ostatnými. Aj keď ide o online vzdelávanie, aktivity vytvárame tak, aby si deti aj zatancovali a rozhýbali sa. Online vzdelávanie bude vopred nastavené tak, aby jednotlivé hodiny na seba navzájom nadväzovali. Účastníci dostanú na každej z online hodín aj určité úlohy, ktoré si budú plniť medzi jednotlivými dňami s online vzdelávaním – čo bude motiváciou pre deti, aby sa pripravovali aj medzi jednotlivými online stretnutiami.

Online vzdelávanie MC UMB malo v rokoch 2020 a 2021 účastníkov aj z Mexika či Venezuely. Pre účasť na online vzdelávaní preto chcem osloviť aj všetky podobné diasporické prostredia v USA, Kanade, Austrálii, Novom Zélande.... Vzhľadom na plánovanú online formu vzdelávania nie je potrebné určovať limit účastníkov. Taktiež, nie je potrebné presne špecifikovať vek účastníkov, pretože úroveň začiatočníkov môžu mať deti naprieč rôznymi vekovými kategóriami. Navrhujeme začiatok vzdelávania od marca 2024, s prestávkou v mesiacoch júl a august, resp. počas letných prázdnin.

Všeobecný program aktivity:
9.00 – 12.00 / 13.00 – 16.00 vzdelávanie vždy v 1. a 3. sobotu v mesiaci
9.00 / 13.00 – privítanie, pozdravenie, predstavenie detí navzájom
9.15 – 10.00 / 13.15 – 14.00 vyučovacia hodina venovaná nosnej téme dňa
10.00 – 10.15 / 14.00 – 14.15. pohybová aktivita
10.15 – 11.00 / 14.15 – 15.00 vyučovacia hodina zameraná na zapamätanie si vedomostí z nosnej témy dňa
11.00 – 11.15 / 15.00 – 15.15 pohybová aktivita, prestávka
11.15 – 12.00 / 15.15 – 16.00 vyučovacia hodina zameraná na tvorivé aktivity k nosnej téme dňa, zadanie úloh do najbližšieho stretnutia

CIEĽ: Cieľom projektu je príprava a realizácia vzdelávacích podujatí pre deti Slovákov žijúcich v zahraničí – a to vo forme a rozsahu, ako ich MC UMB realizovalo v roku 2023 a ako je aj aktuálna požiadavka zo strany krajanských organizácií a komunít. Ide o prezenčné formy vzdelávania počas pobytov na Slovensku a o online vzdelávanie počas 1. a 3. soboty v mesiaci.

Prezenčné formy vzdelávania sú obsiahnuté v dvoch turnusoch Krajanského leta a Letnej súborovej škole. Ich cieľom je predovšetkým podporiť rozvoj komunikácie v slovenskom jazyku u detí zo zahraničia, prehĺbiť ich vzťah k Slovensku a slovenskej kultúre a podnietiť vzájomné spoznávanie sa so slovenskými deťmi z iných krajín sveta. Špecifickým cieľom je vytvoriť kreatívne, pútavé a interaktívne vzdelávacie prostredie, ktoré prispeje k užitočnému a kvalitne strávenému času žiakov počas letných prázdnin. Špecifickým cieľom turnusov Krajanského leta je všeobecné vzdelávanie o Slovensku, špecifickým cieľom Letnej súborovej školy je didaktická pomoc vedúcim folklórnych súborov v zahraničí a pedagógom vzdelávacích centier, ktorí chcú prvky tradičnej kultúry využiť ako motiváciu pre záujem detí o slovenčinu.
Cieľovou skupinou sú slovenské deti z celého sveta, pričom pre Krajanské letá a Letnú súborovú školu ide o možnosť stretnutia detí z tzv. tradičných krajín a detí z novodobej diaspóry prezenčne. V prípade online vzdelávanie sa stretnú deti z diaspór po celom svete – aj mimo prostredí slovenských škôl či vzdelávacích centier. Vekovou skupinou pre Krajanské letá sú deti 8-15 ročné (na 10 detí 1 dospelý), pre Letnú súborovú školu deti 8-12 ročne (na 6 detí 1-2 dospelí). Účastníkov online vzdelávania indikuje schopnosť rozumieť slovenčine a zaradenie do vekovej kategórie dieťaťa bez špecifikácie veku.

Očakávaný prínos projektu

Prínosom projektu bude vzdelávanie detí z krajanských prostredí v slovenskom jazyku - a to prirodzenými, alternatívnymi formami zameranými predovšetkým na prirodzenú komunikáciu v slovenskom jazyku. V oboch formách vzdelávania - v pobyte na Slovensku aj v online vzdelávaní - sa zameriavame predovšetkým na motiváciu detí ku komunikácii v slovenskom jazyku, a to predovšetkým medzi účastníkmi navzájom, čo sa nám darí aj v online formách. Ďalším prínosom bude vzdelávanie zúčastnených detí o Slovensku – jeho prírode, krajine, kultúre, histórii... aj túto časť vzdelávania vieme realizovať v oboch formách. Počas pobytu je súčasťou programu množstvo vzdelávacích aktivít priamo v prírode a viaceré výlety, v online formách ich nahrádzajú rôzne filmy, prezentácie a tvorivé aktivity s deťmi. Výsledkom tak bude zvýšenie záujmu mladej generácie krajanskej komunity zo všetkých oblastí po celom svete o domovskú krajinu - Slovensko.

Vzdelávacie podujatia a aktivity podstatne prispejú ku skvalitneniu vzdelávania detí Slovákov žijúcich v zahraničí – a to tak v prostredí tzv. tradičných krajín, ako aj v prostredí enkláv a diaspór západnej Európy a zámoria. Pobytové formy umožnia deťom spoznať krajinu svojich predkov. Očakávame, že projekt bude mať dopad na zvýšenie úrovne hovorovej slovenčiny krajanských detí, na ich vzájomné spoznávanie a spoznávanie Slovenska a slovenskej kultúry. Online formy umožnia deťom pravidelný kontakt s rovesníkmi v podobnom postavení.

Očakávaný prínos Súborovej školy je dlhodobý. Našim návrhom je, aby približne na 5 detí prišiel 1 dospelý, vedúci súboru alebo aktívny pedagóg vzdelávacieho centra. Dospelí môžu mať záujem nielen o tanečnú pedagogiku a pohybové aktivity, ale aj o hudobnú zložku folklóru prípadne o tradičné remeslá. Pri dodržaní navrhovaného nastavenia dokážeme zabezpečiť trvalú udržateľnosť výsledkov Súborovej školy pre vedúcich a deti: dospelí sa počas Súborovej školy so "svojimi" deťmi naučia základnú metodiku činnosti v detskom súbore či metodiku vhodnú pre využívanie vo vzdelávacom procese. Po návrate do svojej súčasnej krajiny pôsobenia môže s ostatnými deťmi v súbore či vzdelávacom centre využívať naučené časti Súborovej školy - pričom deti zúčastnené na Súborovej škole budú vedieť aktívne pomáhať a budú vedieť byť názornými ukážkami. Pre podobný princíp zvažujeme aj zapojenie detí z detského súboru z Banskej Bystrice pre ich aktívnu účasť na Súborovej škole. Deti zo Slovenska, ktoré sú zvyknuté na metódy práce využívané v Súborovej škole, budú "pomocníkmi" pre pedagógov a "motivátormi" pre zúčastnené deti. Zabezpečíme tým aj možnosť aktívnej komunikácie medzi deťmi zo Slovenska a zo zahraničia. Splnením všetkých nastavených princípov účasti, aj metodických postupov, dosiahneme trvalo udržateľný výsledok, na základe ktorého budú nielen zúčastnené deti obohatené o viaceré vzdelávacie skúsenosti, ale hlavne ich vedúci a pedagógovia získajú schopnosti a kompetencie, vďaka ktorým budú vedieť v budúcnosti kvalitnejšie zabezpečovať vzdelávací proces vo folklórnom súbore aj vo vzdelávacom centre Slovákov žijúcich v zahraničí.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
119 000 € 119 000 € 264,44 € 23,80 € 0,0238 €

Žiadosť číslo 0004/SK/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - iné - Rôzne druhy služieb. Zmluvy budú poskytované v zmysle čl. 15 ods.2 písmeno b) Smernice č.1/2024 o poskytovaní dotácií.:36000.00; Krátkodobý prenájom priestorov (BV):1000.00; Doprava (BV):5500.00; Ubytovanie (BV):36900.00; Strava (BV):24600.00; Nákup športových potrieb (BV):500.00; Nákup materiálov a surovín (BV):3000.00; Ocenenia (BV):3000.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):1500.00; Iné - - vstupné pre účastníkov turnusov,
- rôzne poplatky a výdavky na úrady,
- za služby účtovníčky,
- ocenenia,
- nákup kancelárskych materiálov,
- doplnenie lekárničky,
- nutné opravy:7000.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0004/SK/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2022 - 2024: 185 000 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Veda a vzdelávanie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com