Otvárací program Slovenských národných slávností 2024

 

Miesto realizácie

Báčsky Petrovec, Srbsko

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

9.8.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

40 000

Počet zasiahnutých

10 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Účelom dotácie je vytvorenie celomenšinového sviatku Slovákov v Srbsku – Otváracieho programu Slovenských národných slávností 2024, ktorý spočíva v prezentácii najlepších výsledkov, ktoré na týchto priestoroch Slováci vytvorili v oblasti kultúry počas posledného roka.

Charakteristika projektu

Otvárací program Slovenských národných slávností 2024 je svojráznou umeleckou reflexiou a spracovaním tém, ktoré sú stredobodom problematiky a poslania NRSNM v Srbsku – kto sú vojvodinskí Slováci a aké je poslanie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v živote vojvodinských Slovákov. Tento program si vyžaduje angažovanie profesionálnych scenáristov a režisérov, ktorí vypracujú originálny program. Formálne sú Slovenské národné slávnosti jediným oficiálnym sviatkom od roku 2009 a programovo i organizačne k Slávnostiam Národnostná rada prispieva od roku 2005. Do programu budú zaradení špičkoví reprezentanti slovenskej vojvodinskej kultúry z oblasti divadla, hudby, folklóru či umeleckého prednesu a programom budú zaznamenané jubileá resp. jubilanti z radov významných slovenských vojvodinských jednotlivcov a inštitúcií. Projektom Otvárací program Slovenských národných slávností 2024 sa slávnostne otvorí najvýznamnejší sviatok vojvodinských Slovákov za prítomnosti vysokých štátnych predstaviteľov zo Srbska a materskej krajiny - Slovenskej republiky. Projekt bude odprezentovaný na javisku veľkej siene Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci v priamom TV prenose Rádio-televízie Vojvodina.
Otvárací program Slovenských národných slávností trvá 90 minút, s tým že je orientačne prvá tretina programu zameraná na prejavy vedúcich osobností zo spoločensko-politického života Srbska a Slovenskej republiky. V pokračovaní prebieha umelecká časť programu, ktorá má niekoľko segmentov, vystúpenia jednotlivcov - hudobníkov, spevákov, reprezentatívneho folklórneho súboru v zmenšenom počte vzhľadom na prítomnosť technických zariadení na javisku (led panelu veľkých rozmerov), úryvok z divadelného predstavenia. Bude to striedanie hudobno-speváckych bodov, archívnych TV záberov, pásma umeleckého slova s odhláškou moderátorov. Priamo budú zapojení 6 členovia a zamestnanci NRSNM.

Očakávaný prínos projektu

Otvárací program Slovenských národných slávností 2024 zdôrazní význam existovania a vôbec poslanie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny medzi vojvodinskými Slovákmi v Srbsku.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
9 000 € 4 000 € 0,23 € 0,90 € 0,0952 €

Žiadosť číslo 0291/RS/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - iné - platby za scenár a réžiu:3000.00; Krátkodobý prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio - a videotechniky (BV):5000.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):1000.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0291/RS/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2016 - 2024: 35 900 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com