Kultúra hovoreného slova

 

Miesto realizácie

Nový Sad

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

11.10.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

30

Počet zasiahnutých

200

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny už roky organizuje školenie mladých recitátorov s cieľom pestovať, zdokonaľovať a obohacovať spisovnú slovenčinu - materinský jazyk. Propagovanie recitačného umenia medzi mladými a práca s ními na umeleckom prednese krásneho slova je svojráznou zárukou udržateľnosti a životaschopnosti slovenskej menšiny v Srbsku.

Charakteristika projektu

Kultúra hovoreného slova, školenie mladých recitátorov, Workshop pre mladých recitátorov sú názvy toho istého projektu o ktorý mladý, ale aj ich školitelia - pedagógovia prejavujú záujem. Tenot projekt bol organizovaný a realizovaný ako prednáška pre žiakov základných, stredných škôl a študentov. Vlani, vďaka spolupráci s Eleonórou Zvalenou lektorkou na Filozofickej fakulte v Novom Sade na Oddelení slovakistiky, o školenie prejavili záujem aj pedagogičky, síce už dlhé roky nacvičujú recitátorov pre školské, rozhlasové, obecné, regionálne súťaže a ich žiaci sa z uvedených súťaží každoročne dopracujú aj na pokrajinskú a republikovú úroveň. Členovia poroty, ktorú tvoria predstavitelia ako väčšinového národa, tak i všetkých menšín žijúcich vo Vojvodine (maďarskej, rusínskej, rumunskej, chorvátskej) sa každoročne pochvalne zmieňujú o recitátoroch, ktorí recitujú po slovensky s konštatáciou, že je badateľná kontinuita v práci so žiakmi. Naši recitátori sú príkladom dobrej praxe. Projekt Kultura hovoreného slova, čiže jeho realizácia je zaplánovaná na jeden deň. S prestávkou na obed. Zúčastní sa do 30detí spolu s pedagógmi. Deti vyberajú učiteľky, profesorky. Z NRSNM, organizátor o tejto udalosti, o tomto projekte, informuje riaditeľov škôl a riaditelia následne učiteľov, ktorí vyberú žiakov na seminár. Prednášateľ je Eleonóra Zvalená lektorka na Filozofickej fakulte v Novom Sade na Oddelení slovakistiky. Knihy potrebujeme kúpiť na to, aby učiteľky mali skade čerpať poéziu a prózu na prípravu recitátorov.

Očakávaný prínos projektu

Zvýšenie kvality umeleckého prednesu na súťaži slovenských recitátorov a pokračovanie v spolupráci s organizátormi podobných podujatí - recitačných súťaží na Slovensku (ako je Akademický Prešov a Vancovej Lomnička), v Maďarsku, Rumunsku a Chorvátsku.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
1 200 € 0 € 40,00 € 6,00 € -

Žiadosť číslo 0319/RS/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Platby za odborné služby - iné - honorár školiteľa:200.00; Strava (BV):200.00; Nákup kníh a literatúry (BV):800.00

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com