Cesta odmeneného súboru zo Srbska na Scénickú žatvu 2024

 

Miesto realizácie

Martin, Slovenská republika

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 28.8.2024 do 31.8.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

40

Počet zasiahnutých

100

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Účelom projektu je účasť reprezentatívneho divadelného súboru, víťaza Festivalu slovenského ochotníckeho divadla v Srbsku - Divadelný vavrín - na celoštátnu prehliadku neprofesionálneho divadla na Slovensku -Scénickú žatvu v Martine. Je to príležitosť ako slovenských divadelníkov zo Srbska motivovať do ďalšej divadelnej tvorby a zároveň ich aj odborne zdokonaliť, ešte viac priblížiť k tejto činnosti, ktorej konečným cieľom je prostredníctvom nácviku divadla zvyšovanie slovenského národného povedomia a lásky k slovenskému - materinskému jazyku najmä u mladých generácií v priestoroch slovenského vojvodinského prostredia v Srbsku

Charakteristika projektu

Projektom účasti slovenského ochotníckeho divadelného súboru zo Srbska sa v rámci Scénickej žatvy 2024 v Martine, najstaršieho festivalu neprofesionálneho divadla v Európe, tradične zúčastní súbor ochotníkov zo slovenského vojvodinského prostredia. Toto podujatie sa koná pravidelne na sklonku augusta v Martine a trvá 4 dni - od 28.do31.08.2024.
Súbor zo Srbska vystúpi raz - podľa programu podujatia.
Scénická žatva je vrcholnou prehliadkou tvorby domácich súborov a jednotlivcov vo všetkých oblastiach neprofesionálneho divadla (činoherného, bábkového, hudobného a pohybového divadla, divadla dospelých hrajúcich pre deti, divadla mladých, detskej dramatickej tvorivosti, divadla poézie a umeleckého prednesu). Jednou z hlavných aktivít Scénickej žatvy je vzdelávanie v neprofesionálnom divadle. Do procesu odborného vzdelávania sa zapájajú aj profesionálni dramaturgovia, režiséri, herci, scénografi a teatrológovia. Toto podujatie sa prostredníctvom sprievodných akcií (výstavy, prednášky, koncerty a vystúpenia na uliciach, vo festivalovom stane atď.) otvára nielen divákom divadelných predstavení, ale je aj pestrým kultúrnym podujatím pre obyvateľov a návštevníkov mesta i regiónu. Do bohatého programu Scénickej žatvy patria aj každodenné rozbory divadelných predstavení, herecké dielne, dielne pre deti, dielne réžie, písanie dramatických textov či kostýmová tvorba, čo bude veľmi podnetné aj pre záujemcov z radu vyslaného reprezentatívneho súboru ochotníkov zo Srbska, ktorí okrem toho, že sa zúčastnia samotného programu, v rámci sprievodných podujatí získajú vzácne odborné vedomosti, ktoré uplatnia v domácom prostredí.

Očakávaný prínos projektu

Prínos projektu pre žiadateľa má veľký význam, lebo Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny
neustále pracuje na zachovaní povedomia slovenskej menšiny v Srbsku ako i na zachovaní slovenského
jazyka, takže tento projekt by prostredníctvom oživenia divadelnej činnosti úspešne podporil uvedené poslanie strešnej inštitúcie slovenskej menšiny v Srbsku.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
2 010 € 2 010 € 50,25 € 20,10 € 0,0479 €

Žiadosť číslo 0376/RS/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Doprava (BV):1980.00; Iné - bankové poplatky:30.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0376/RS/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com